Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Seat leon ses yalitimi.

Süper konu kesinlikle takipteyim ve devamını bekliyorum
 
Zor ve zahmetli bir iş,şimdiden kolay gelsin...Söktüğünüz parçalara ve bilumum vida,civata ne varsa onlara numara verirseniz takarken kolaylık olur...Fotoları bekliyoruz...
 
Evet arkadaşlar, ben de dahil olmak üzere herkesin merakla sonucunu beklediği seat leon araç yalıtımımız sona ermiş bulunmakta. Uzun ve yorucu uğraşlar sonucu (ellerim yara bere içinde ve aracın orasına burasına sokulup, iş yapacağım diye tabir-i caizse yamulmadık yerim kalmadı :) ) aracımın arka çamurluk davlumbazları, bagaj ve arka koltuk altı yalıtımı tamamlandı.
Elimden geldiğince sizlere detaylarıyla anlatmaya çalışacağım bu projede size tavsiyem eğer gerçekten bu işi yapmak istiyorsanız iki şeye gerçekten sahip olduğunuza inanmanız. Bunlardan ilki sabır, ikincisi de emek. Aksi halde başarılı bir sonuç alamayacağınıza şimdiden garanti veriyorum.

Kullandığımız malzemeler hakkında daha önceden bahsetmiştim ama yine de ufakça üstünden tekrar geçmek istiyorum.

BTM Bitüself : Aracımızdaki rezonansları emen malzememiz. Bir tarafı alüminyum folyolu diğer tarafı ise ziftli ve yapışkanlı bir kaplama malzemesi. Hırdavatçılarda çok rahat bulabilirsiniz. Aman dikkat : Mebran falan değil bu. Bitüself diyeceksiniz. Eni 20 cm lik olanı gayet ideal. Fiyat 59 TL/Topu (Toplam uygulamamızda 1 top ve bir de arka koltuğa yetmedi 2. topu da almak zorunda kaldım)

THERMAFLEX (Firex) : Bitüself ve firex ikisi de birbirini tamamlayıcı malzeme gibi görünse de Firex benim favori malzemem. Çünkü akustik bir çok yerde kullanılan yanmaz bir malzeme. Orta ve yüksek ses frekanslarını kendi içinde hapsedip, emen bir yapıya sahip. Kendinden yapışkanlı olanını kullanacağız.
1 mt x 10 mt lik top şeklinde fiyatı 120 TL (Yaklaşık yarım topunu kullanacağız)

DİĞER MALZEMELER : Ruler, Saç Kurutma Makinesi, Yere oturup çalışacağımız için kilim, molalarda dinlenirken içeceğimiz nescafe, kimsenin bıdı bıdı yapmayacağı bahçeli sakin bir mekan. :)


MALZEMELERİMİZ HAZIR, HADİ BAŞLAYALIM O HALDE..

Aracımızın önce çamurluk içi ve davlumbaz üstü yalıtımından başlıyoruz. Güzelce krikomuzla arka tekerimizi güvenli bir şekilde kaldırıyoruz ve tekerimizi çıkartıyoruz.

Önemli DipNot : Aracımızın tekerleğini sökerken ortamdaki azami güvenliği sağlayınız !
Ayrıca davlumbaz sökümü, o bölgede çalışırken ve işimiz bittiğinde davlumbazı geri takarken aracın fren aksamına da çok dikkat ediniz !

565n9.jpg

e0b2u.jpg

b81fle.jpg

219qhp3.jpg



Ben sol arka tekerlekten başladım; diyeceksiniz ki "sağ sol farkeder mi?" ben de diyeceğim ki "eder" Çünkü sol taraf bizim amatör bölgemiz oluyor. Sağ tarafta durum biraz farklı çünkü o bölgede yakıt tankına giden boru var. Sağ bölgede elimizi alıştırırsak, diğer yerlerde nasıl durumlarla karşı karşıya kalacağımızı analiz edebilme şansımız oluyor.

Davlumbazımı tutan yaklaşık 8 tane vidayı güzelce söküyoruz. Bu vidalar için yıldız başlı alyan anahtar kullanabilirsiniz. O yoksa eğer oraya tam denk gelecek düz bir tornavida ile de açabilirsiniz fakat düz tornavida kullanacak kişiler bu işlemi çok dikkatli yapmalılar aksi halde vidanın içini bozabilirler. Davlumbazımızı söktükten sonra güzelce içini dışını çamurundan arıdırıp, tertemiz yapmak suretiyle hortumla güzelce yıkayıp, kuruması için kenara bırakıyoruz. Şimdilik onunla işimiz bitiyor. Gelelim çamurluğumuzun içine. Bu bölgede de yine çamur, pislik ve özellikle amortisör bölgesine sürülen balmumu gibi bir katmanı göreceğiz. Bu bölgeyi de güzelce temizlememiz gerekmekte. Size tavsiyem bu bölgeyi temizlemeden önce bir bezi güzelce ıslatıp önce çamuru pisliğini bezle yumuşatmanız ardından da hortumla su ile güzelce o bölgeyi durulamanız. Arkasından da kuru ve temiz bir bezle kurulamanız. Çamur ve pisliği temizlediniz fakat o balmumu gibi akmış malzemeyi çıkaramadınız hala orda duruyor. Onu da çıkarmanın kolay yolunu söyleyeyim. Bolca peçete ya da kağıt havlu alıyoruz. (bez önermiyorum, işi bitince o bezden bir daha hayır gelmiyor. Beklentiniz olmayan beziniz varsa o da olur :) ) Saç kurutma makinemiz ile o akmış bölgeye ısı vererek güzelce yumuşatıyoruz ve peçetemizle siliyoruz, anında çıkıyor. Bu kadar basit.


24bqa83.jpg

wb876p.jpg

nna45e.jpg



Evet çamurluk içini temizledikten sonra bitüself malzememizi çamurluk içine yerleştireceğimiz boyutlarda kesiyoruz ve bir ucundan başlayarak yapıştırıyoruz.

Önemli DipNot :
Kestiğimiz bitüselfi direkt yapıştırmıyoruz. Aksi halde içinde hava kabarcığı oluşacağından yaptığımız işin esprisi kalmaz. Belli bir uçtan diğer uca ruler ile doğru şeklinde yediriyoruz.


Yapıştırma işlemini yaparken bir elimizde saç kurutma makinemiz diğer elimizde ruler'ımızı kullanarak güzelce bitüselfi ısıtarak yedirmeye başlıyoruz. Hava bıraktırmadan çamurluk içine mümkün olduğunca her bölgeye bitüselfi yapıştırıyoruz. Çok sorun teşkil edeceğini düşünmüyorum ama bitüselfi mümkün olduğunca az parçalar halinde (mümkün olduğunca büyük ve bütün) yapıştırmanızı tavsiye ederim. Amacımız bu işin sonunda alacağımız verimin mükemmele yakın olması.

24xi62d.jpg

2hyz79x.jpg

9r13dw.jpg

2zi8yvd.jpg



Gelelim temizleyip kurumaya bıraktığımız davlumbazımıza. Firex akustik malzememizi güzelce düz bir bölgeye seriyoruz. Özellikle şu ebatta keseceğiz demiyorum ama şöyle bir tarifte bulunursam gayet açıklayıcı olacaktır diye düşünüyorum. Eni yaklaşık 1 mt idi firexin. Bunun tam yarısından itibaren davlumbazın sırtı kadar kesiyoruz. Resimde de görülüyordur. Sonra yapışkanlı kısmının yağlı kağıdını güzelce çıkarıyoruz.

Önemli DipNot : Firexin yapışkanı oldukça iyidir. O yüzden birbirine ya da sağa sola yapışmamasına dikkat ediniz. Sonra yapışkanı ayırmak nerdeyse imkansız gibi birşey. Asıldığınızda süngeri yırtabilirsiniz.

33lgw3o.jpg

3355n52.jpg

js1qir.jpg

13z4ho4.jpg

2lvb607.jpg


Resimdeki gibi güzelce davlumbazımı firex ile yapıştırarak sarıyoruz. Fazlalıkları da makas veya falçata ile temizliyoruz. Davlumbazımız da artık hazır sayılır.
Şimdi sıra bunları güzelce yerine monte etmeye geldi. Firexten dolayı davlumbaz yerine girmede biraz zorlanacaktır. Hatta bu işi yaparken benim gibi baya bir yorulacaksınız. Şimdi özellikle yerleşsin diye ben firexin bir kısmını çıkarayım mı çıkarmayayım mı diye düşündüm ama çıkardıktan sonra yaptığım işin performansından çalacağımı düşünerek bundan vazgeçtim. Bunun yerine o bölgede davlumbazı tutan 1 vidayı takmaktan vazgeçtim. Bir zararı var mı, şu an için yok. Olacağını da sanmıyorum. Sonuçta toplamdan eksik bir vida çok bir şey değiştirmeyecektir diye düşünüyorum. Zaten iyi usta malzeme artırandır derler :D

245d8bk.jpg

2zeeckw.jpg


Evet arkadaşlar bu işlemden sonra tekerimizi güzelce geri yerine takarak işlemimizi tamamlamış oluyoruz. Aynı işlemi sağ arka tekerleğe de yapıyoruz. Yazımın başında da söylediğim gibi tek fark o bölgede yakıt borusu ve bir de yakıt kapağının içindeki yağmur suyunu tahliye eden silikon hortum var ve o bölgede firexi biraz yırtmanız gerekebilir. Çünkü tam oturmuyor, kasma yapıyor. Yine aynı şekilde 1 vida eksiği ile o bölgeyi de tamamlıyoruz. Takma işlemini yaparken bahsettiğim silikon hortumu yerine takmayı unutmayın.


Evet arkadaşlar çamurluklarımız bitti, şimdi arka yolcu koltuğumuza geçiyoruz.

Bu bölgenin sökümünü daha önce hiç yapmadığım için öncelikle koltuğun sökümünde yardımını esirgemeyen [MENTION=19934]Çöllü[/MENTION] kardeşime teşekkür ediyorum. Ona sordum, güzelce tarif etti bana. Gayet kolay ve pratikmiş. Haliyle ilk kez bir işi yapana; o iş zor gelir. Öncelikle koltuğumuzun oturduğumuz yerin ön, alt (koltuğun altına bakan) kısmında kapılara yakın tarafta toplamda 2 adet klips mevcut. Koltuğu önden direkt yukarı hızlıca asıldığımızda çıt diye çıkıyor. Daha sonra arkadan yukarı çekerek çıkartıyoruz. Koltuğun oturulan kısmını sökünce haliyle benim gibi ilk kez o bölgeyi görüyorsanız manzara biraz canınızı sıkacaktır diye düşünüyorum.

347ac6d.jpg

2rm77rk.jpg


Resimde de görüldüğü gibi zemin halısını resmen koltukların klipslerinin yaklaşık 25-30 cm sonrasında kesip öylece halısız bırakmış adamlar. Üvey evlat dedik te bu kadarı da ayıp be kardeşim.
Neyse o hırsla güzelce bitüsefimizi alıyoruz ve güzelce aracımızın sacına yedirerek montajımıza devam ediyoruz.

34g7q5k.jpg

2ibdq2t.jpg

r8xpav.jpg



Burada dikkat edilmesi gereken bir kısım var o da aracın koltuğunun sağ tarafına bakan kısımda yuvarlak bir plastik ve içine giden elektrik kabloları gördüm. O kısma bir de yanlardaki hava yastığı kısımlarına fazla ilişmiyoruz. Geriye kalan sac olarak görünen tüm yerleri bitüselfle kapatıyoruz. Tekrar söylüyorum arkadaşlar, bitüselfi saç kurutma makinesi ile çok güzel ısıtarak yedirmemiz lazım aksi halde emeğimiz boş gidecektir.

Bu işlemden sonra firex malzememizi koltuğumuzun ebadında güzelce kesiyoruz. Yalnız burda normalden farklı bir durum söz konusu. Yukarda da söylediğim gibi normalde zemin halısını öyle bir yerde bırakmışlar ki adamlar koltuğun oturma yerinin tam yarısında bir yerde. Halı ne çok kalkıyor ne de kalkmıyor arası bişi. Dolayısıyla firexi o bölgede tam anlamıyla yapıştırmak tam bir işkence olacağından, kullanacağımız firexin yapışkanını çıkarmadım ve güzelce halının altına yerleştirdim. Bunda da hiç bir sıkıntı olmadı. Yapıştırmak isteyenlere tavsiyem odur ki, sağa sola yapışacaktır arkadaşlar o yüzden kasmanıza gerek yok. Aynı görevi görüyor bu şekilde de. Bir de emniyet kemerlerinin olduğu kısımları mümkün olduğunca firex ile boğarak doldurun ki sağdan soldan frekans kaçışı olmasın.

fqvlz.jpg



Böylece koltuk altı yalıtımımız da bitmiş oldu. Yine uğraştırıcı bir bölge olan bagaj kısmına geldik. Ben en çok çamurluklarda yorulmuştum, daha da yorucu kısım kalmadı diyordum ama bagaj da en az bi o kadar yorucu bir bölge çıktı. İlk başta dışarıdan eğilerek yaparım dedim ama bir süre sonra baktım belim kopacak gibi oldu, atla oğlum bagaja dedim girdim bagaja :D


30a9t3s.jpg

kear06.jpg



Önemli DipNot : Özellikle benim gibi kilolu arkadaşlar bagaja girerken stepnenin zemin sacına abanarak binmesinler. Sonra bir çatırtı ile aşağı maşağı çöker Allah korusun. Bir de onunla uğraşmayın :D

İşin şakası bir yana zemin sacına yapıştırılmış macunlar var. Bunlar haliyle kuruduğu için macunun yerinden çıkma ihtimalini göz önünde bulundurmanızı önemle hatırlatmak istiyorum.



İşimize devam edelim. Bitüselfi bu bölgede uygularken normalden daha da dikkat etmemiz gerekiyor arkadaşlar. Çünkü burada çok daha hassas davranmalıyız, aracın bagajına siz de dikkat ettiyseniz sanırsınız sanki 0,90 mm sacdan başka bişi yokmuş gibi. Elinizle vurduğunuzda teneke sesi gibi ses gelmekte. Dolayısıyla bu bölgede bitüself çok daha iyi yedirilmek zorundayız. Ben önce stepne içinden başladım. Önce stepne havuz zeminini, sonra da stepne havuz kenarlarını bitüselfledim. Bu gölgede çok girinti çıkıntı ve eğim olduğu için oldukça meşakkatli oldu.

23w3bes.jpg

flxzrn.jpg



Stepne havuz dışında kalan yerlerde de yan döşemeleri sökmeden direkt olarak altına elimizle sokabildiğimiz kadar ileri sokarak bitüselfi yapıştırmaya devam ediyoruz. Bu işlemi de tamamladıktan sonra fireximizi alıp bagajımıza uygulamaya başlıyoruz. Ben stepne havuzunun kenarlarından başladım öncelikle. Yaklaşık 13 cm eninde ve 180 cm uzunluğunda firexi keserek bu bölgeye yapıştırdım.


30c6cqu.jpg

2zjhxev.jpg

1e5iti.jpg

dfawt4.jpg

2zqzgbn.jpg




Arkasından da stepne havuzunun zeminine yaklaşık daireye benzer bir firex parçası ayarladım.


r93b81.jpg



Bunu da bu bölgeye yapıştırdıktan sonra bagajın sağ ve sol bölgesindeki kısımlar ve arka koltuğa yakın kısımlar kalıyor. Size tavsiyem bagajın sağ ya da sol bölgesinin yarım parçasını ayarladıktan sonra aynı parçanın simetriğini kılavuz niyetinde kullanarak çizip, aynı şekilde keserseniz birebir aynı ayarı tutturmuş olursunuz. Geriye de yapıştırmak kalır. Bu da işimizi oldukça kolaylaştırır. Aksi halde ayrı ayrı ölçü almaya kalkarsanız orantısız bir işçilik ortaya çıkabilir. Bu işlemi de tamamladıktan sonra etrafa dağıttığımız bitüself ve firex artıklarını topluyoruz sağdan soldan fırça yememek için :D


ve....


İşlemimiz tamamlanmış oluyor. Projemiz için harcadığımız emeklerin karşılığı görmek için test sürüşüne çıkıyoruz. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki benim gibi tek kulağınız duyuyorsa (sol kulağımda işitme kaybından dolayı sol tarafımdan duymuyorum) sonucu hemen algılayacaksınız.

"Tek kulakla zaten az duyman normal" diyenleriniz olabilir ama yıllardır tek kullanmamdan dolayı da sağ kulağım aşırı hassastır. Aracı şu an için sadece sürücü olarak test ettim ve ciddi derecede farkı hissedebiliyorum. Bundan dolayı da aşırı mutluyum. :)


Kaldı ki sürücü haricindeki tüm bölgede eminim ki çok daha konfor var (özellikle arka koltukta). Çünkü sürücü aracı sürerken direksiyon, gaz, fren,debriyaj gibi bölgelerden daha çok titreşim alır. O yüzden yolcu olarak aracımı daha şimdiye kadar hiç test edemedim. Özellikle bir arkadaşı direksiyona, kendimi de ön ve arka yolcu koltuğuna atabilirsem desibel testleri falan da yapmak istiyorum.


Ama şu kadarını söylemek istiyorum ki, eskiye nazaran benim için mükemmel bir sonuç oldu. Şunu da leon kullanan araçlar iyi bilir ki bizim aracımızın motoru rölantide iken o kadar sessizdir ki sanırsınız ki start/stop varmış gibidir. Fakat yalıtımı yaptım, artık sadece motor sesi dikkatimi çekmeye başladı :D

Üstelik aracımızda 17 inçlik nerdeyse konfor yoksunu bir lastik olmasına rağmen içi gayet konforlu bir hale geldi. Şunu da belirtmeliyim ki bu yalıtım olayı da sonuçta göreceli bir kavram içermektedir. Amacımız "Fabrika çıkışlı bir aracı nasıl daha konforlu hale getirebiliriz." O yüzden beklentiniz de çok uçuk kaçık olmasın. Aracımızı, high premium araca dönüştürmemiz imkansız. Bunu da göz ardı etmeyelim.

Aracına yalıtım düşünen arkadaşlar varsa; özellikle FR aracı olanlar (birebir kıyaslama yapmak açısından aynı donanımdaki araçlar daha uygun olacaktır) bir gün yolları bu taraflara düşerler ve test etmek isterlerse çay kahve içmeye de muhakkak beklerim.

Yapılan işlemlerin ne kadar fiyata mal olduğunun haricinde işlem sürelerini de merak edenler için aşağıda bir tablo yaptım. Fikir vermesi açısından faydalı olacağını düşünüyorum.

YAPILAN İŞLEMLERİN SÜRELERİ
4,5 Saat SOL ARKA DAVLUMBAZ - ÇAMURLUK İÇİ YALITIM TAMAMLANDI
3,5 Saat SAĞ ARKA DAVLUMBAZ - ÇAMURLUK İÇİ YALITIM TAMAMLANDI
1,5 Saat ARKA KOLTUK ALTI YALITIM TAMAMLANDI
6,5 Saat BAGAJ YALITIMI TAMAMLANDI

İşlemleri tek başıma yaptığım için süreler oldukça yüksek, haliyle işin içinde ilk kez yapma faktörü de var. Bir de en önemlisi özene bezene ve yavaş yavaş, en iyi şekilde yapmaya çalıştım.

Şunu da söylemeden geçmek istemiyorum arkadaşlar. Sizin de bildiğiniz üzere bu çalışmamı tamamen kendi aracım için yaptım ve başından sonuna kadar geçen süreçte yaşadığım bu tecrübelere istinaden bu işte artık kendime fazlasıyla güveniyorum. Konu ile ilgili merak eden arkadaşlara elimden geldiğince A'dan Z'ye yardımcı olmaya da çalışacağım. Bunun haricinde de,

"Bütün bu anlattıklarının okuması bile zor geliyor kardeşim, hiç ben böyle işlerle uğraşmak istemiyorum ama aracıma yalıtım da yaptırmak istiyorum, sen bedeli neyse söyle; ben ödemeye razıyım" diyenleri de geri çevirmiyorum;

"Her emeğin muhakkak bir karşılığı kesinlikle vardır, gel kardeşim yaparız" diyorum. :)


Bir projemiz daha burada sona ermiştir. Bir sonraki projemizde görüşmek üzere. Sağlıcakla kalın arkadaşlar. :)



EN ÖNEMLİ DİP NOT : Bu tip işlere yatkınlığı, tecrübesi olmayan kişi ya da kişilerin; muhakkak bu işleri yapmamalarını önemle tavsiye ediyorum. Aksi halde oluşabilecek tüm olumsuzluklar, kişi ya da kişilerin kendi sorumluluğundadır.



[MENTION=40]PATRON[/MENTION] Serbayım ilk konu ile birleştirme yapar mısın bu yazımı? (Bu forumun ilk mesajı ile bu yazıyı) En azından tek başlıktan herkez daha rahat ulaşabilir diye düşünüyorum.
 
abicim üşenmeden tekrar emek sarfedip yazdığın için çok teşekkür ederim. İlk mesaj ile birleştirdim :)
 
emeğine sağlık abi...
yalıtım gerçekten şart gibi duruyor!!
 
  • Beğen
Reaksiyonlar: Ziya
ya ziya vallah helal olsun bende yapacam ama bu malzemeleri burda bulamıyorum merkeze inmem lazım, bana acayip örnek oldu bu saol
 
  • Beğen
Reaksiyonlar: Ziya
çok başarılı olmuş ses yalıtımı
 
çok başarılı olmuş ses yalıtımı yaptıktan sonraki farklarıda yazarsanız seviniriz

Mesajımda da belirttiğim gibi aracımın konforu aşırı derecede arttı diyebilirim. Leon kullananlar da bilir ki, aracın arkasından gelen lastik yol sesi muazzam derece fazladır. Uzun yolculukta bir süre sonra rahatsız ettiği de kaçınılmaz. Ben özellikle çok irdeli yol testi yapmadım ama ev-iş arası sürekli aynı yolu (15 km) takip ettiğim için hangi yerde, tümsek, kasis, hangi yerde duble yol var herşeyi kulağımla ezberledim artık. Yalıtımdan sonra bu bahsettiğim yerlerden aracım çok daha keyifli geçmeye başladı. Bu bir gerçek. Az önce işten gelirken 90 - 100 km hızlara ulaşabileceğim bir bölgede de test ettim ve sonuçtan aşırı derecede memnun kaldım. Ayrıca daha önce de söylediğim gibi aracımın motor sesinin çok az olması ile bugüne dek hep arkadan gelen seslere odaklanırdım, artık aracın önüne kulak kesilmeye başladım diyebilirim. :)
 
Geri
Üst Alt