Ben ilk denememi bir önceki aracımda (fiesta 2008) yapmıştım. Gri renkti ve illet bir renkti. Metalik boya olması da iyice işi zorlaştırıyordu. Çünkü metalik boyada çiziği kapatmak (boyamak, polisaj, vernik vs.) gerçekten zor iştir. Hiçbir zaman da birebir tutturma şansınız olmaz. Profesyonel boyacı bile işi vernikle dengelemeye çalışır. Kipada bir gün alışverişe gittim. İşin kötü tarafı da aracı alalı 1 hafta olmamıştı. Neyse ordan çıkıp eve gittik akşam karanlığında sokak lambasının yansımasıyla bi baktım ön kapıdan arka kağıya kadar güzelce çizmiş şerefsizin birisi. Bir sürü boyacıya gittim ve kime sorduysam hepsi boya dedi. Yetmedi ford yetkili sevrisine gittim onlar zaten boyamayı çok seviyor. Hiç böyle "nasıl kurtarabiliriz boya yapmadan" demiyorlar. Dedim en azından ben bu kapının tekini boyasız kurtaracağım. Nihayetinde aldım polisaj makinemi, aldım çizik gidericilerimi. Bir gün güzelce bahçede hafif hafif dokunuşlarla giriştim kapıya. Nihayetinde arka kapının üstündeki çiziği yok ettim diyebilirim. çok az bişey görünüyordu ki o da zaten astara kadar inen bölüm. Ona da yapacak bişi yok. Yani ilk tecrübemizi böyle yaşadım diyebilirim. İkinci tecrübem ise ön kaput oldu. Bu bölge haliyle daha da riskli. Arabanın en önemli bölgesi. Hele aracı daha sonra satmayı düşünenler bu işlemi yapmadan en az 5 kez düşünsünler. Bu işlemi yaparken kesinlikle güneşte yapmamanız gerekiyor. Gölgede olacak. Pedleriniz temiz ve hafif nemli olmalı. Ben meguiars'ın polisaj malzemelerini kullanmadım ama kesinlikle onların daha kalite olduğuna eminim. Evde şu an olan modelini şu an tam hatırlayamadım ama turtle wax'ın aşındırıcısı ve sonaxın çizik giderici ve cilasını kullandım. Polisaj makinesinin devri mümkün olduğunca düşük olmalı. Ortalamadı şu devir diyemeyiz ama 1000-3000 devir arası birşey olmalı. Bir de bu işi yaparken öyle makinenin üstüne abanmamak gerekiyor. Sanki böyle hayvanı sever gibi okşayarak yapmanız lazım
😀
Neyse fiestada ön kaputta o aralar kil bulamadığım için kil'siz giriştim. Haa baya bi tecrübe yaptım. Çok güzel de oldu. 50/50 testi falan yapmadım ama farkı gayet net bir şekilde gördüm. Kil ile girişmiş olsaydım pütürleri falan da yok etmiş olacaktım. Yani bu işi yapacaksanız inanın çok dikkatli yapmanız lazım ve en önemlisi kafanıza esince yapmamalısınız. Bu işin de sonuçta belli bir periyodu var. Zırt pırt aklınıza esdikçe yaparsanız her seferinde önce verniği sonra da ipin ucunu kaçırırsanız boyaya kadar inip ondan sonra boyayı da inceltirsiniz. Ya da diğer çözüm "kerdeşim ben bu kadar stressli işe gelemem, bu işi pro yapan bi yer biliyorum" dersiniz ücreti karşılığında güzelce size yaparlar.
Bu arada dip not : Aracımı sıfır aldığımda bana meguiars boya koruma ve motor koruma hediye gibi bişi yapmışlardı. Normalde 8 ayda bir yapılması lazım falan dediler ama ben gitmeyi düşünmüyorum. Normalde yaptıkları işi 600 TL ye yapıyorlarmış. Meguiars'ın ürünlerini alıp (100 TL yi geçeceğini düşünmüyorum) kendim yapacağım.
Un var, şeker var, eee....
Helvayı da ya yaparız artık. :seat
Edit : Resim Ekleme
Bahsettiğimi Fiesta
🙂
Ekli dosyayı görüntüle 10001