Uyku düzensizlikleri, alkol, sigara, stres, fazla kilolar gibi durumlar ve ayrıca bazı hastalıklar yorgunluk ve halsizlik semptomlarına neden olabilir. Eğer bu durum 1 aydan fazla ve sıkça yaşanıyorsa o zaman kronik yorgunluktan bahsederiz. Bu da her günki yaptığın ya da yapmadığın aktivitelerle ilgilidir. Örneğin sigara içmek, alkol almak, düzensiz ve dengesiz beslenme, sedatif yaşam (masa başı iş veya spor yapmamak gibi). Özellikle uyku, vücudun enerji depolaması, metabolizmanin düzgün çalışması için çok çok önemli bir faktördür. Her vücudun günlük uyku ihtiyacı farklıdır; ayrıca uykunun düzeni de önemlidir. Yani uyku sürekli aynı periyotlarla yaşandığında daha verimli olur. Örneğin 2'de yatıp 7'de kalkıyosan bile bunu her gün aynı düzende yapman bile çok şeyi değiştirir. Belirli yatma ve kalkma saatlerin olduğunda vücudun daha rahat düzene girer.
Benim tavsiyem, uyku düzenini belirleyip beslenmene de biraz özen göstermendir. Ayrıca yapabiliyorsan günde 40 dak egzersiz çok işe yarayacaktır. Sigarayı da bırak demek o kadar kolay gelse de kulağa öyle değil biliyorum. Ben 6 yıl günde 2 paket içtikten sonra, 3 ay önce bıraktım. Hala içmiyorum ancak hiç de kolay olmadığını söyleyebilirim. Son olarak da eğer başka sık sık ve uzun zamandır olan önemli bir şikayetin / şikayetlerin varsa (ani ve aşırı kilo kaybı veya alımı, gece terlemeleri, baş ağrıları gibi) doktora gitmeni öneririm.
Umarım tavsiyelerim işine yarar 🙂