Şu an satılan Ateca'lara kesinlikle çok dolu diyemeyiz. Hatta rakiplerinin yanında son derece boş kalmaya başladılar. Dacia Sandero'da bile kör nokta ikazı, otomatik frenleme, kablosuz Apple Carplay, anahtarsız giriş/çalıştırma, elektronik park freni falan var artık.
Sorun, Ateca'nın donanımsız bir araç olması değil. İstenildiğinde son derece dolu bir araç haline gelebiliyor. Fakat o haline getirince o fiyatlara kime satacaksın sorusu çıkıyor ortaya. Ateca bugün 400.000 lira bandında. Bütün özellikleri fabrika çıkışından eklerseniz aracın fiyatı gelecek 460-470lere (en iyi ihtimalle). Bizim memlekette imaj herşey olduğu için insanlar üst model araçların boşlarını almayı tercih ediyorlar. Full+Full BMW 3 mü bomboş BMW 5 mi dersen aynı paraya birçok kişi 5'i tercih edecektir. Çoğu kişinin aracın oyuncaklı olması umrunda değil. Hatta fazla özellik olunca çekinmeye bile başlıyorlar araçtan. Aracımda adaptif cruise var, çoğu zaman da kullanıyorum. Yanımda oturan gaza frene basmadığımı fark edince ciddi şekilde geriliyor. Yarım saat bu şekilde gittikten sonra bile gerginlikleri geçmiyor. Gece uzun farları kendi açıp kapatınca çok şaşırıyorlar ama benim arabamda olsa ben kullanmam, güvenmiyorum bu tarz şeylere diyorlar.
Konu bu durumda Full+Full Ateca mı orta dolu bir Karoq mu bomboş bir Tiguan mı noktasına geliyor. İnsanlar imajı konforun/teknolojinin önüne çıkardığında da Tiguan çok daha fazla satıyor. Ateca'dan çok mu üstün? Bence değil, ama ülkenin dinamikleri bu şekilde.
Araç değiştireceğimiz zaman Ateca ilk baktığım araçtı ama hem DSG'den haz etmemem (daha önce şanzıman kırmışlığım var), hem Full Link sorunları hem de muadil baktığım araçların aynı fiyatlara çok daha donanımlı olmasından ötürü 8 sene kesintisiz VAG (7 senesi Seat) kullandıktan sonra farklı markaya geçiş yaptım. Bundaki en büyük etken Ateca'nın kendisi değil Doğuş'un Türkiye pazarında takındığı tavır. Ama onlar da ticaret yapıyor. Piyasayı bu şekilde yorumlamışlar, en çok araç satan distribütörlerden de biri. Bana uymasa da demek ki iş modelleri işliyor.