Forum nedir: Tartışma yeri.
Her insan aynı mıdır: Hayır. Kimi inatçıdır, kimi sabit fikirlidir, kimi mantıklıdır, kimi dediğim dediktir, kimi hiçbirşey bilmez öğrenmeye çalışır, kimi herşeyi bildiğini sanır, vs. vs. vs. (hakaret değil örnek amaçlıdır ve buradaki kavramlar görecelidir, mesela kendimden örnek vereyim: kimine göre inatçıyımdır, kimine göre dediğim dedikçiyimdir, kimine göre herşeyi bildiğimi sanırım, kimine göre mantıklıyımdır, vs. vs.). Her insan, her insan hakkında fikir sahibidir, sevmek zorunda değildir. Fikri ne olursa olsun istediği gibi savunabilir. Burası bi forum ve okuyan her insanın kendi düşünme karar verme yeteneği var. Okuduğu zaman, biraz araştırdığı zaman tam doğruyu bulamasa da, aklına yatanı bulabilir.
Haa, çirkin olan nedir? Karşı tarafla öyle yada böyle ne olursa olsun, baş edemediğini, ona laf yetiştiremediğini (yetiştirmek zorunda mıdır? hayır) anladığı an seviyesizleşmesi. Aşşağılayıcı bir üslupla mesajlarını yazması. Burayı mahkeme, kendilerini yargıç sanması. Haa, kimse mi başkasının fikriyle, düşüncesiyle ilgili yorum yapamayacak? Tabiki yorum yapabilir. 2 tarafta fikrini doğru/yanlış istediği gibi/kadar savunabilir. O konuyu açıp okuyan birisi hem farklı fikirleri okumuş olur, hem de konu altındaki tüm mesajların bütünlüğüne, kaynaklara bakarak kendi kararını kendi verir.
Kaynak/alıntı/vs. ayıp mıdır? Buna diyecek hiçbirşeyim yok zaten. Sadece gülüyorum. Kaynak göstermek, google'dan bile olsa araştırmak ayıp mı oluyo? Yoo. Bununla ilgili fikir yazmak kimin haddine? İster açar arabanın fabrikasıyla görüşür fikir yazarım, ister kişisel tecrübemden yola çıkar mesaj yazarım, ister çok iyi bildiğim şeyi google'a girer alıntı yapar yazarım, ister hiç bilmediğim bişeyi google'dan öğrenir yazarım. Doğrusunu bilen oturup google'dan mı baktın diyeceğine, kendi fikrini/doğru bildiğini yazsın, haddini bilsin. Burada kimse kimsenin bilgisini, tecrübesini küçümseyemez. Kimsenin haddine değildir.
Ancak, ne yapabilir? Saygılı bir üslupla, samimiyetine göre abi - kardeş, kanka, neyse artık adını kişiler koysun, yerine göre esprili mesajlarını istediği gibi yazabilir. Fikrini isteyen istediği gibi savunabilir, isteyen istediği gibi itiraz edebilir. Bana göre, sidik yarışına dönmesinde hiçbir problem de yok. Tek kural vardır: saygı.
Duruma göre kelime seçmek: karşı taraftakini küçümsemek amacıyla, yok efendim aslanımmış, koçummuş. Ne gerek var? Sen öyle diyince karşı taraftaki adamı küçültmüş mü oluyosun? Kendini haklı çıkarmış mı oluyosun? Bana göre zayıflıktan başka bişey değil 🙂
Haa ama, tanıdığım yüzyüze görmesemde nasıl biri olduğunu bildiğim bir büyük, gelir bana aslanım der, o benim hoşuma gider. Karşı tarafın niyeti burada önemli olan.
İşin özeti nedir? Herkes istediğini yazmakta savunmakta özgürdür. Dikkat edilmesi gereken nedir? Saygı.