Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Motor tipleri

Floydian

Kayıtlı Üye
Katılım
26 Ağu 2009
Mesajlar
1,978
Yaş
34
V motor:
V tipi motor, silindirlerin krank şaftı üzerinde "V" şeklinde iki sıra halinde dizildiği motor tipi. Sıralı tip motorlara göre daha yüksek bir güç/hacim oranına sahip olan bu tip motorlar nispeten yüksek performans gereken uygulamalarda kullanılırlar.

8f1160c56cac473ea9f1cfcb0a312c49.jpg


Silindirler arasındaki açı benzinli motorlarda 600 veya 900 olabilir , dizel motorlarda 300 ila 1200 arasında değişebilir. Silindirlerin numaralandırmasına DIN 73021'e uygun bir şekilde güç çıkışının karşı tarafındaki sol silindirden başlanır.

Daha çok güç istenen ve fazla yer kaplamaması gereken yerlerde tercih edildiğinden V6 , V8 ve V12 en çok kullanılan tiplerdir.

Sıralı motor:
Sıralı tip motor, silindirlerin krank mili üzerinde bir çizgi üzerinde sıralandığı motor tipidir. Günümüzde otomobillerde kullanılan en yaygın modeldir.Silindirlerin yanyana dizilmesinden dolayı bu adı almıştır.Dizel veya benzinli olabilirler.

İki, üç, dört, altı silindirli olarak yapılabilirler. Altı silindirden sonrasında motor boyu uzadığından motor dengesi bozulduğundan dolayı tercih edilmemektedir. Bazı sıralı tip motorlar eğik olarak yapılmaktadır. Bunun sebebi araçtaki motor bölmesini küçültmek içindir. Örneğin 1967 model Plymouth'ların 6 silindirli motorları bu şekildedir.Yatay vaziyette yapılan sıralı tip motorlar da vardır.

Sıralı tip motorlarda silindirler DIN 73021'e göre ifade edilirler. Silindirlerin numaralandırmasına güç çıkışının karşısından başlanır.

Boksör tipi Motor:
Boksör motor (boxer) ya da diğer adıyla düz motor pistonları yere paralel olan bir içten yanmalı motordur.Boksör motorda silindirler tek bir krank milinin her iki tarafına 2 sıra halinde yerleştirilmiş ve böylece tüm pistonların hareketinin tek bir düzlemde olması sağlanmıştır.

Yatay olarak pistonları karşılıklı olan bu içten yanmalı motorun patent hakkı 1896 yılında Karl Benz tarafından alınmıştır.Boksör motorların pistonları yatay ve karşılıklı dizilmiştir ve krank milleri ortada ve ortaktır. Ancak çoğu zaman bu motorları başka bir motor tipi olan ve yine pistonları karşılıklı ama bu sefer zıt dizili olan Zıt pistonlu motorlar ile karıştırırlar. Oysa bu iki motor tipinin en bariz farkı boksör motorda ortak ve ortada olan krank milinin diğer tipte ayrı (çoğunlukla) ve dışta olmasıdır.

Alfa Romeo, Porsche, Subaru ve Volkswagen gibi markaların bir dönem kullanmış oldukları ve hala da Porsche ve Subaru'da kullanmaya devam ettiği bu motor tipi, dar alanda minimum dirençle maksimum güç alınması için kısa piston kolu kullanımına izin verir. Fakat yüksek yakıt tüketimi sebebi ile günümüzde pek tercih edilmemektedir. Son dönemde, Subaru dizel boxer motor geliştirmeyi başarmış ve ilk olarak Legacy modelinde kullanmıştır.

a0c1632d619211394f848a69fb92c8ae.jpg


Yıldız tipi motor:
Yıldız tipi motor, (radyal motor) silindirleri bir daire merkezine karşı sıralanmış motorlara denir. Bu motor türünde tüm piston kolları tek biyel muylusuna (resimde piston kollarının bağlı olduğu ortadaki döner kısım) bağlı olarak çalışırlar. Yıldız tip motorlarda ateşleme aralığının düzgün olabilmesi için 4 zamanlıları tek sayıda 2 zamanlıları çift sayıda silindirli olarak yapılır. Bu tertip şeklinde beygir gücü başına düşen motor ağırlığı 2 kg civarındadır. Bu nedenle uçaklarda ve bazı deniz taşıtlarında rahatlıkla kullanılır.

1a5a497fffd04d115cebba65d99a4c70.jpg

W tipi Motor:
W tipi motor, birleştirilmiş iki adet V-tipi motordan oluşur. Bu birleştirme seri bağlantı şeklinde gerçekleştirilir. İlk W tipi motor İtalyan Alessandro Anzani (1877-1956) tarafından 1906 yılında motosiklete uygulanan W3 motorudur. 25 Temmuz 1909 yılında ise Louis Blériot tarafından uçaklarda kullanılmıştır. Bugatti Veyron ve VW Pheaton otomobillerinde bu motordan kullanılmıştır.

dd6e1a5fd0c7cd08b28ad8632b41efbe.jpg

H tipi Motor:
H tipi motor , silindirlerin birbirine göre konumları H şeklinde olan motordur. V açısı 180 derece olan iki V motorun kranklarının birer dişli ile ortak kullanıldığı düşünülürse H tipi motor ortaya çıkar. Silindir blokları aynı kartere bağlıdır. 2 krank mili ve bir iş alma mili mevcuttur. Böylece iki ayrı motorun gücü bir blokta toplanmış olur.Ancak bu gibi motorlarda hareketli parça ne kadar çok olursa aşınma, ısınma,mekanik ses,sık arıza v.s olacağından pek fazla rağbet görmezler.

e017ccb0bb67a184b6c0e56ad26e0caa.jpg


VR Tipi motor:
V motordan farkı açısıdır. Görünüş olarak bir V motordan daha çok bir sıralı motoru anımsatır.

e28b9ab8ab8d9bd800bfdc145331958f.jpg
 
Elıne saglık Alp paylasım ıcın tesekkurler
 
alp çok güzel bi paylaşım teşekkürler
alp bide çift girişli motorlar varmış iki ayaklı onlardanda paylaşırsan sevinirim:D:D:D
 
Eline sağlık Alp sen baya anlıyomuşsun motorlardan.... :)
 
bir tane de benden...

wankel (rotary) motor

piston ve segman gibi parçaları bulunmayan, elektrikli motorlara benzer bir şekilde blogun ortasindaki rulmanli bir parcanin bloga giren benzinin ateslenmesiyle donmesiyle cok kucuk hacimlerden cok yuksek gucler cikartabilen bir motor tipidir mazda rx-7 ve 8

 
bir tane de benden...

wankel (rotary) motor

piston ve segman gibi parçaları bulunmayan, elektrikli motorlara benzer bir şekilde blogun ortasindaki rulmanli bir parcanin bloga giren benzinin ateslenmesiyle donmesiyle cok kucuk hacimlerden cok yuksek gucler cikartabilen bir motor tipidir mazda rx-7 ve 8

http://img691.imageshack.us/img691/7003/wankel481430808.jpg

Normal içen yanmalı motorlardan daha farklı olduğu için bunu koymadım başta. Hacmine göre çok iyi performans verdiği kesin. Ama ömürü çok kısa.
 
alp bende seni düzeltmek için koymadım zaten....
sonuçta bu da bir motor tipi ve trafikte bu motora sahip araçlarla karşılaşıyoruz...
 
alp bende seni düzeltmek için koymadım zaten....
sonuçta bu da bir motor tipi ve trafikte bu motora sahip araçlarla karşılaşıyoruz...

Beni düzeltmek için koymadığını biliyorum Koray:) Koymamamın nedeni Wankel motorda piston olmaması. Tabiki dediğin gibi trafikte bu motora sahip araçları karşılaştırıyoruz. Onun için koymanda bir sakınca yok tabiki. :D
Teşekkürler bu arada koyduğun için..
 
Geri
Üst Alt