Hava Filtresi Önü Rezonatör (5Q0129668F) Sökümü Sonrası OBD Değerleri — Test ve Gözlemler

aucvcauc

Kayıtlı Üye
Aracım | 41AC676 | 2021 Seat Ibiza 1.0 EcoTSI DSG (motor kodu DLAA, 110 HP / 200 Nm, DSG DQ200 şanzıman).
Daha önce yapmış olduğum kaput yalıtımlarını söktükten sonra motor sesini biraz daha duymak istiyordum.
Bu nedenle, hava filtresi kutusu içinde yer alan ve filtreye girmeden önce hava akışını yönlendiren mazgal görünümlü plastik parça (parça kodu: 5Q0129668F)’yi çıkardım.
IMG-20250917-WA0086.jpeg

Yaptığım test:​

• İstanbul şehir içi (trafikli, stop&go) + kısa agresif gazlama.
  • OBD ile takip edilen değerler:
    • STFT (Short Term Fuel Trim)
    • LTFT (Long Term Fuel Trim)
    • IAT (Intake Air Temperature)
    • Boost & Throttle değerleri
    • Soğutma suyu sıcaklığı

Gözlemler:​

• STFT çoğunlukla ±0–3% aralığında, kısa süreli ani ataklarda +10–20% görüldü → normal.
  • LTFT sabit −2 ile −0.8% arasında → uzun vadeli adaptasyon gayet sağlıklı.
  • IAT 21 °C ortamda şehir içi trafikte 40–48 °C aralığında gezdi → normal ama yazın daha da yükselebilir. (Bu yüzden ileride bir geliştirme yapmayı düşünüyorum her ne kadar sağlıklı aralıklarda olsa da geliştirme payı mevcut. Bu sökülen parçadan bağımsız bir şekilde aracın kendi motor içi yapısından kaynaklı bu sıcaklıklara çıkıyor.)
  • Coolant ortalama 93 °C → normal.
  • Ses: Emişte hafif tıslama ve turbo homurtusu içeriye daha belirgin geliyor.
  • Performans / tüketim: Ölçülebilir bir fark yok, yakıt tüketimi aynı kaldı.

Ekran görüntüsü 2025-09-19 105009.png

Ekran görüntüsü 2025-09-19 104955.png

Sonuç:​

• Bu parçayı sökmek motor sağlığına olumsuz bir etki yaratmadı, yakıt trimleri ve sıcaklık değerleri eskisi gibi normal ve sağlıklı.
  • Sadece NVH (noise-vibration harshness) değişti: biraz daha sportif ses isteyenler için hoş olabilir. Özellikle 2000 - 4000 devir bandı arasında daha gürül gürül bir ses geliyor motordan.
  • Uzun vadede bakım disiplinine dikkat edilmeli (ben her 10k km’de bakım yaptırıyorum, hava filtresini düzenli kontrol ediyorum).

Son düzenleme:
akın zamanda yaptığım iki küçük modifikasyonun motorum üzerindeki etkilerini görmek için 41 AC 676 plakalı, 2021 model SEAT Ibiza 1.0 EcoTSI (DLAA, 110 HP / 200 Nm) aracımla 2 ayrı sürüş logu aldım. Birinci log şehir içi dur-kalk trafiğini, ikincisi ise sakin bir çevre yolu sürüşünü kapsıyor. Yaptığım modifikasyonlar şunlardı:

1. Hava filtresi kutusu içindeki mazgal tipi rezonatör (parça kodu: 5Q0129668F) söküldü.
  2. Panjur arkasındaki hava giriş borusundaki flapi bantla kapattım.
Log verilerini analiz ederek elde ettiğim sonuçları sizlerle paylaşıyorum:

Log Verileriyle Teknik Değerlendirme

• Yakıt Yönetimi (Fuel Trims): En önemli verilerden biri olan LTFT (Uzun Vadeli Yakıt Düzeltmesi) her iki logda da sabit %0 olarak ölçüldü. Bu, modifikasyonların hava-yakıt oranını kalıcı olarak bozmadığını ve motorun orijinal fabrika ayarlarıyla tam uyum içinde çalıştığını gösteriyor. Şehir içi sürüşte STFT (Kısa Vadeli Yakıt Düzeltmesi) anlık olarak +7.81% seviyesine çıksa da, genel olarak ±3% aralığında kaldı. Bu değerler tamamen normal.
  • Sıcaklık Değerleri: Dış ortam sıcaklığı 20°C kabul edildiğinde, motorun ısınmış olduğu çevre yolu sürüşünde motor yağı sıcaklığı 85°C'den 103°C'ye, motor suyu sıcaklığı ise 96°C'den 101°C'ye yükseldi. Bu değerler, soğutma sisteminin tamamen sağlıklı çalıştığını kanıtlıyor. Emme havası sıcaklığı (IAT) 33-41°C, intercooler çıkış sıcaklığı (CAC) ise 38-47°C aralığında kaldı. Bu değerler, yapılan değişikliklerin motora daha sıcak hava girmesine neden olmadığını gösteriyor.
  • Performans Verileri: Turbo takviye basıncı (MAP) şehir içi logunda maksimum 1.14 bar, çevre yolu logunda ise 1.48 bar olarak kaydedildi. Bu değerler, turboşarjın 85.000 km'de olmasına rağmen istenen basınçları rahatlıkla üretebildiğini gösteriyor. Ateşleme avansı (Timing Advance) değerleri çevre yolu logunda sürekli pozitif (+2° ila +22°) seviyelerde kalarak motorun vuruntu yaşamadığını gösteriyor.
  • Şanzıman Sağlığı (DQ200): Debriyaj 1 ve 2 sıcaklıkları her iki logda da maksimum 90°C seviyesine ulaştı. Bu, DQ200'ün sıcaklık yönetimi açısından normal bir durum.
Sonuç ve Çıkarımlar

OBD log verileri, yaptığım modifikasyonların motor sağlığı üzerinde herhangi bir olumsuz etki yaratmadığını kanıtlıyor. Hava-yakıt oranı bozulmamış, sıcaklıklar normal aralıklarda kalmış ve motor vuruntu yaşamadan verimli bir şekilde çalışmaya devam etmiştir. Tek fark, motorun emiş ve turbo sesi içeriye daha belirgin gelmeye başladı. Bu, NVH (gürültü, titreşim, sertlik) açısından sportif bir karakter katıyor.

39,164Konu
763,936Mesajlar
21,977Kullanıcılar
Orhan KAVASSon üye
Geri
Üst Alt