aucvcauc
Kayıtlı Üye
Aracım | 41AC676 | 2021 Seat Ibiza 1.0 EcoTSI DSG (motor kodu DLAA, 110 HP / 200 Nm, DSG DQ200 şanzıman).
Daha önce yapmış olduğum kaput yalıtımlarını söktükten sonra motor sesini biraz daha duymak istiyordum.
Bu nedenle, hava filtresi kutusu içinde yer alan ve filtreye girmeden önce hava akışını yönlendiren mazgal görünümlü plastik parça (parça kodu: 5Q0129668F)’yi çıkardım.

Daha önce yapmış olduğum kaput yalıtımlarını söktükten sonra motor sesini biraz daha duymak istiyordum.
Bu nedenle, hava filtresi kutusu içinde yer alan ve filtreye girmeden önce hava akışını yönlendiren mazgal görünümlü plastik parça (parça kodu: 5Q0129668F)’yi çıkardım.

Yaptığım test:
- İstanbul şehir içi (trafikli, stop&go) + kısa agresif gazlama.
- OBD ile takip edilen değerler:
- STFT (Short Term Fuel Trim)
- LTFT (Long Term Fuel Trim)
- IAT (Intake Air Temperature)
- Boost & Throttle değerleri
- Soğutma suyu sıcaklığı
Gözlemler:
- STFT çoğunlukla ±0–3% aralığında, kısa süreli ani ataklarda +10–20% görüldü → normal.
- LTFT sabit −2 ile −0.8% arasında → uzun vadeli adaptasyon gayet sağlıklı.
- IAT 21 °C ortamda şehir içi trafikte 40–48 °C aralığında gezdi → normal ama yazın daha da yükselebilir. (Bu yüzden ileride bir geliştirme yapmayı düşünüyorum her ne kadar sağlıklı aralıklarda olsa da geliştirme payı mevcut. Bu sökülen parçadan bağımsız bir şekilde aracın kendi motor içi yapısından kaynaklı bu sıcaklıklara çıkıyor.)
- Coolant ortalama 93 °C → normal.
- Ses: Emişte hafif tıslama ve turbo homurtusu içeriye daha belirgin geliyor.
- Performans / tüketim: Ölçülebilir bir fark yok, yakıt tüketimi aynı kaldı.
Sonuç:
- Bu parçayı sökmek motor sağlığına olumsuz bir etki yaratmadı, yakıt trimleri ve sıcaklık değerleri eskisi gibi normal ve sağlıklı.
- Sadece NVH (noise-vibration harshness) değişti: biraz daha sportif ses isteyenler için hoş olabilir. Özellikle 2000 - 4000 devir bandı arasında daha gürül gürül bir ses geliyor motordan.
- Uzun vadede bakım disiplinine dikkat edilmeli (ben her 10k km’de bakım yaptırıyorum, hava filtresini düzenli kontrol ediyorum).
Son düzenleme: