Orjinal üreticilerin video oynatmaya izin vermesi neden bekleniyor çok anlam veremiyorum açıkcası. Bunun yanında ne android auto, ne de apple carplay video oynatmaya izin vermezler, hiç bir zaman da vermeyecekler. Araç hareket halindeyken video izlenmemesi gerekiyor sonuçta. İki yapı da, araç kullanırken ihtiyaç duyabileceğiniz güvenli bütün özellikleri sadece ses kontrolleriyle sağlamak üstüne kurulu. Bunlar da genelde telefon görüşmeleri, mesajlaşma, müzik/podcast ve navigasyondur.
Carplay de Android Auto da sesli komutlarla tüm bu işlemleri neredeyse kusursuz şekilde yerine getirirler. Aynı zamanda arka planlarında Siri ve Google Asistan çalıştığı için, bunların dışında bu akıllı asistanların desteklediği bütün diğer ek özellikleri de aracınızda kolay kullanılır hale getirirler.
Örneğin eşim telefonumda 'Eşim' olarak kayıtlı olmamasına rağmen Google Asistan yakınlarımın kim olduğunu öğrenebildiği için arabada 'Ok Google, eşimi ara' dediğimde doğru kişiyi arayabiliyor. Ya da babam 'Babam' diye kayıtlı olmadığı halde, 'babama mesaj gönder' dediğimde, söylediğim mesaj içeriğini doğru algılayıp doğru kişiye mesaj atabiliyor. Bir yere gitmek istediğimde sadece gitmek istediğim yerin adını söylediğimde, google maps otomatik olarak oraya rota çıkarabiliyor.
Standart iletişim ihtiyaçları dışında, arabanızı kullanırken elinizi direksiyondan ayırmadan hava durumunu öğrenebilir, kendinize alarm/hatırlatıcı kurabilir, Apple/Google destekli bir akıllı eviniz varsa araç kullanırken evinizdeki cihazları kontrol edebilirsiniz.
Ben şu anda örneğin klimayı evden çıkarken açık unutursam arabadan evdeki klimanın kapanmasını komut olarak verebiliyorum, ya da açık kalan ışıkları kapatmasını, eve girmeden istediğim ışıkların açılmasını sağlayabiliyorum. Spotify'dan (veya uyumlu herhangi bir müzik servis sağlayıcısından) istediğim sanatçının istediğim parçasını ses ile aratıp dinleyebiliyorum.
Ha illa ki video izleyeceğim, ya da istediğim uygulamayı araç ekranında açacağım derseniz onun da yolları var. Iphone için jailbreak gerektiriyor, uzun yıllardır Apple ürünü kullanmadığım için tam detaylarını bilmiyorum ama biraz araştırırsanız internette oldukça fazla kaynak var. Android için de Floating Apps for Mirrorlink uygulamasını 40 TL karşlılığında satın alırsanız mirrorlink destekli telefonunuzla (birçok android cihazda çalışır, yeni Huaweiler galiba Mirrorlink desteklemiyor) istediğiniz uygulamayı hareket halinde açıp kullanabiliyorsunuz. Örneğin navigasyon terchiniz google maps veya waze değilse, bu yöntemle yandex de kullanabilirsiniz. Araç hareket halindeyken youtube ya da istediğiniz başka herhangi bir uygulama üzerinden video oynatabilirsiniz.Fizy vb Carplay ve Android Auto desteklemeyen uygulamalardan müzik dinleyebilirsiniz.
Ama şunu da belirtmek isterim, Google ve Apple sürekli bulunan açıkların üzerine gidip bunları kapatıyorlar. Bu tarz işlemleri yerine getirmek giderek zorlaşmaya başladı. Yani şu andaki telefonunuzla para vererek kullandığınız bir uygulama gelecek sene gelen bir güncelleme sonucu, ya da yeni telefon almanız sonucunda işlevsiz hale gelebilir.