Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Anadol Wankel

muratcantona

Kayıtlı Üye
Katılım
3 Ara 2009
Mesajlar
973
Yaş
34
Wankel Motor
Otosan Dizayn ve Geliştirme Bölümünde Klod Nahum’un başkanlığında çalışan yetenekli mühendis grubu, boyutları küçük olmasına karşın 107 HP güç üreten bir Wankel motor geliştirdiler.

"Klod Nahum, Dr. Kemal Ateşmen, Mithat Kuleli, Attila Salepçioğlu, Ahmet Ülgen ve Erol Batur İstanbul 4. Levent'te bir eve yerleştiler. Çünkü bu çalışmaların Otosan'da yapılması istenmiyordu. Wankel motor bu evde üretildi ve Anadol üstünde denendi. Bilgisayarın parmakla gösterildiği bu dönemde, ekip tüm hesap ve testleri Boğaziçi Üniversitesi ve Ankara Bağkur'un "punch-card"lı bilgisayarlarını kullanarak geliştirdi ve patent alındı. Ekipte 6 mühendisin dışında bir sekreter ve bir de odacı vardı. Toplam 5 Wankel motor yapıldı. Anadol motoru 48-54 HP gücündeyken, Wankel motorlu Anadol 107 HP üretiyordu. Her gün birkaç kez Levent-Sarıyer arası gidip geliniyordu. Bu testleri Otosan Kalite Kontrol Müdürü Hüseyin Bektaş yapıyordu. Başka bir güzergaha izin yoktu. Motor bozulur, yolda kalır ve bu duyulur diye Otosan'dakilerin ödü kopuyordu. Anadol, bu sessiz ve güçlü motorla BMW'leri bile geçiyordu. 10.000 km testi başarıyla tamamlandı. Ama petrol krizi ile birlikte kimse bu motoru geliştirme riskini üstlenmek istemedi. Türkiye'de herkesin ödü patladı. Türk mühendislerine güvenilmiyordu. 'Aman neme lazım' denildi ve devam edilmedi." (Klod Nahum ve Hüseyin Bektaş anıları/"Anadol'un Hikayesi"nden alınmıştır)

Ancak 1970'li yılların ortalarında geliştirilmeye başlanan bu motor, yüksek araştırma geliştirme masrafları ve Wankel motorunun bilinen ve o dönem çözülemeyen problemleri ve bu motor için düşünülen Anadol Çağdaş modelinin üretiminden vazgeçilmesi nedeniyle hiçbir zaman kullanılamamıştır.

Bugün, geliştirilen bu motorlardan biri Rahmi Koç Müzesi’nde sergilenmektedir.
 
çok ilginç bir hikaye. Peki de yolda tokatladığı bmwler hiç mi sormamış etmemiş bu anadolda ne var diye?:)
 
bazan çeksimserliğimizi ve berceremeyiz ciliğimizi üzerimizden atmazsak bizden herzaman hazır tüketici olur buda diğer ülkelerin işine gelir
 
Umarım her başarıya her geçen gün daha ağır cezalar gelir, idam gibi mesela. En kötüsünü hak ediyoruz.
 
Geri
Üst Alt