sparusaurata
Kayıtlı Üye

Yukarıdaki fotoğrafta da göreceğiniz üzere hararet ile ilgili bir sıkıntım var. Bir ay kadar önce başlayan bir sorun bu. Daha anlaşılır olmak adına madde madde yazacağım.
- Bir ay kadar önce hareket ettikten bir süre sonra hararet göstergesinde hararetin yükseldiğini fark ettim. Aracı durdurup termostatın sa bulunduğu üst boruyu (Radyatörün üstündeki girişe bağlanan boru) yokladığımda oldukça soğuk olduğunu gördüm. Olay tamamen termostatın açmamış olması ile ilgili gibi görünüyordu. Tamircimi aradım ve aynı fikirde olduğunu söyledi. Bu arada soğutma sıvısında ne bir seviye yükselmesi ne de bir kaynama yoktu. Zaten bu güne kadar hiç de olmadı. Aracı yavaş ve kontrollü olarak tamircime götürürken bir süre sonra hararet normale döndü ve bir daha yükselmedi. Bzi de belki termostat takılı kaldı diyerek takip edelim dedik ve bir işlem yapmadık. Bu arada termostat açmış ve üst boru ısınmıştı.
- Sanırım bir hafta sonra (Çünkü aracı ancak hafta sonları kullanıyorum) çarşı pazar derken eve geldiğimde yine aynı şeyle karşılaştım. Hafta içinde sabahları sadece 7-8 kilometre çocukları okula bırakmak için arabayı eşim kullanıyor ve kısa mesafe ve hava sıcaklığından dolayı bu olay gözlemlenmiyor. Tamircimle tekrar konuştum ve termostatı değiştirmeye karar verdik. Termostat İzmir Vosmer'den orjinal olarak alındı. Termostat gelince haber verdiler ve öbür hafta sonu termostatı değiştirdik. Değişimden sonra termostat normal olarak çalıştı ve ertesi günü 100 kilometreye yakın yol yapmama rağmen -ki bunun yarısı Çeşme otoyolunda 115 km hızla yapıldı, herhangi bir sorun yaşamadım. Taki bu hafta sonuna kadar. Zaten aradan bir hafta geçmişti.
- Bu cumartesi aynı arıza yine gerçekleşti. Fotoğrafı da o zaman çektim zaten. Bir süre sonra her zaman olduğu gibi hararet normale döndü ve hareket ettiğim sürece bir sıkıntı yaşamadım. Ertesi gün deneme amaçlı hareket ettiğimde ne yazık ki yine aynısını gördüm göstergede.
- Araç asla su kaynatmadı bu süre içerisinde, hatta sıcaklık 120 dereceyi gösterdiğinde bile soğutma suyu seviyesinde ne bir yükselme ne de bir kaynama olmadı.
Yukarıda anlattıklarımın ışığında artık kafamda dönüp duran soruları buraya yazıp önerilerinizi bekleyebilirim sanırım.
- Termostat açmıyorsa ikinci termostat ta neden aynı şeyi yapıyor? Termostatlarda mı bir sıkıntı var? Öyleyse aracın ilk termostatı bozulmak için neden üç sene bekledi de diğer orjinal parça bir haftada aynı arızayı verdi?
- Hararet müşürü yanlış okuyorsa ve beyin aracın fanına çalış diyorsa araç sürekli soğuduğu için biz hata yapıp termostat açmıyor diye düşünüyor olabilir miyiz? Durunca ya da yavaşlayınca motor ısınıyor ve termostat normal çalışıyor olabilir mi? Eğer öyleyse hararet 90 a indikten, boru ısındıktan sonra (yani termostat açıldıktan sonra) hararet müşürü neden yanlış okumuyor? Not: Aracın ilk servisinde yetkili servis tarafından kullanılan soğutma sıvısının hararet müşürünü bozduğu gerekçesi ile ücretsiz olarak soğuma sıvısı tamamen değiştirildi.
Forumda yaptığım aramada benzer bir soruna rastlamadım. O nedenle ayrıntılı yazıp işinizi kolaylaştırmak istedim.
Hepinize kazasız belasız sürüşler dilerim.