Bakın, öncelikle şu noktayı doğru değerlendirmeliyiz. Ben Ahmet hocama bir noktada katılmıyorum.
Seat bir VAG üyesidir, Yani Volkswagen AG firmasının bir koludur. Nasıl ki Audi ve Skoda da kullanılan parçalar, motorlar vb. VW tarafında üretiliyorsa (ki kodları bile değişmez) Seat da VAG aracıdır, tüm parçaları VW-Seat-Skoda-Audi ortaktır. Bu paragraf Seat ile yeni tanışmak isteyenler içindi.
1.9 TDI motorlar hele hele bahsettiğimiz o araçlardakiler PD olarak geçer, forumlarda PD 105-PD 130 şeklinde arama yapar iseniz DOMUZ GİBİ MOTORLAR olduklarını görürsünüz.
PD 105 yani 2007-2009 arası 1.9 TDI Leon'ların motorları VW Caddy'deki motorun aynısıdır. 250 N.m tork vardır ve bu torku turbo açıldığı an vermeye başlar. 1.6 102 bg Hitler motorlu leon'ların torku 145 N.m olup 4800 d/dk'da verir. (Veriler ufak farklı çıkabilir.) Kısaca 1.6 hitler ile devir çevirmenize rağmen 1.9 TDI'ın gücüne yetişemezsiniz. Yalnız atlanmaması gereken konu güç ile hız ve hızlanma aynı manaya gelmemektedir. Yani biri 145 n.m basıyor, diğeri 250 n.m basıyor diye hitler çok çok arkada kalır manası çıkmasın.
Hatırlatma: HİTLER adı verilen motor VAG'ın 1.6 8v motoru olup yılların eskitemediği teknolojisidir. LPG'ye tam uyumludur.
1.9 TDI motorun 100-200 bin km arası masraf çıkarması muhtemeldir, turbo daima hareket eden bir parçadır ve düzenli kontrol edilmediği sürece (gerek gözle gerek hislerle) sorun yaratıp değiştirmenizi talep edebilir. Ama bir turbo maliyeti 2 bin TL'yi geçmez. 1.9 TDI motorun kendi kendine 200 bin km gibi bir yol süresinde ölmesi mümkün değildir. Bu ancak yakıt- kullanım alışkanlıkları gibi problemler ışığında gerçekleşir. İlk elden binilmiş, , servis bakımlı 200.000 km'deki 1.9 TDI'ı, 80 binde 3 kullanıcı değiştirmiş 1.6 hitler'e değişmem.
Bakın, 1.9 TDI dizel yakacağı için ş.içi 7 litre civarı olur. Bu da 4.7-4.8 TL/l bandındaki motorin ile 33 krş civarına gelir. Bu sakin kullanımdır.
1.6'yı geçin ben 1.8 leon ile ş.içi asabide o civarlarda yakıyorum LPG ile. (Tabi benzin maliyetini eklemiyorum, km başı 1-2 krş o olur.)
Eğer dizel mk2 alacaksanız 2.0 TDI olsun. Hazır vergiyi göze almışken bari performanslı olsun. Ya da mk1 Leon-Mk2 Toledo 1.9 TDI PD 130 alın 6 ileri. İşte o zaman keyif aracınız olur o araç 🙂
2009 üstü Leonlar için yorum yapamam, o motor şu an passat ve A3 dahil bir çok VAG modelinde kullanılıyor. Bana hitap etmiyor ama çok iyi bir motor olduğunu biliyorum.
Saygılarımla,
Emre