Öncelikle hayırlı olsun aracınız, aynı şanzımanlı ve aynı motorlu bir ibiza'ya sahip olmuş biri olarak yakıtınızın fazla olmadığını belirtmek isterim. Bahsi geçen ibiza hala annemde Kayseri ş.içi 12,5 LT LPG gibi bir veri ile gezmekte. Kasanın daha hafif olduğunu düşünürsek gayet normal. Ha, 1.6 otomatik için çok mu derseniz evet yüksek.
Aracın filtrelerini bi elden geçirin derim. Hava akışmetresini söküp temizletin (ama bu işlem için iyi bir araştırma yapın, hatta iyice araştırın ve kendiniz yapın), boğaz kelebeği temizliği ve kalibrasyonu yaptırın. Yalnız işlem öncesi aracınızın beyninin kalibrasyona tepki verip vermediğini, yani kalibrasyon yapılıp yapılmadığını öğrenip ona göre söküp temizlettirin. Kalibrasyona izin vermiyor ise balata spreyi ile sadece giriş hortumunun kelepçelerini sökün ve temiz ve dağılmayan (toz bırakmayan) bir bez ile silin.
Şanzıman yağı seviyesini kontrol ettirin, daha önce değişmediğini düşünüyorsanız bu işi hakkıyla yapabilecek bir yerde değiştirtin. 4 lt kadar bir şanzıman yağı gidiyor. Size dilerseniz elimdeki 01M şanzıman ile alakalı dökümanları (veya linkleri) gönderebilirim.
Başıma gelen aksaklıklar;
Bayır aşağı gidecekseniz aracınızı boşa atmayın, ama çok uzun süre D'de gittiğinizde aracınız vites geçişlerinde saçmalayabilir. Korkmayın, ben Ankara'dan dönüyordum yolda kaldım diye korktum ama kontak kapat 1 dk bekle geri çalıştır yapınca sorun kalmıyor.
Olur ya, bir şeye kızarsınız veya bir tanıdığınız "hadi yürüyek" der, siz de dip gaz gidersiniz (dipte kick-down butonu var, keşfettiniz mi?), sonrasında aracın şanzımanının vites geçerken parça koparır gibi vurduğunu hissetmeye başlarsınız. Aracı durdurun, vitesi 1'e alın. Hızlandıkça el ile vitesi 2-3-D'ye getirin, sonra sakin sakin dur kalk yapın, şanzımanın eski normal moda geri döndüğünü göreceksiniz 😉
Çok mu çok oldum 🙂