Ben yazmıştım da biraz daha dikkatli bakarsanız attığınız görüntüye 1/2 Litre/Saat olarak gösterdiğini görebilirsiniz. Yoksa 10 litre ortalama tüketimi olan aracın 5 litresi klimadan gelecek değil. Evlerimizdeki klimalar bile 2-3Kw/Saat
maksimum tüketim değerlerine sahiptir. Aracınız 100Kw (Yaklaşık 135bg) üretiyor olsa dediğiniz gibi olması için klimanın 50Kw/Saat güç tüketimine sahip olması gerekir.
Gördüğünüz bilgi 1 saatlik kullanımda, yakıt tüketiminizin 0.5 litresinin klimadan geldiği anlamına gelir. Daha net olması açısından uzun yolda gidiyorsunuz, 100km ortalama hızla 1 saat gittiniz ve aracınız tüketim verisi olarak 8lt/100km gösteriyor. O zaman araç kendisini hareket ettirmek için 7.5lt, klimayı çalıştırmak için 0.5 litre harcamış demektir. Gösterdiği bilgi bir oran değil, o yüzden 10lt de yaksa, 5litre de yaksa klimanın tüketimi 0.5 lt olacaktır.
Şu sıralar havalar çok ısındığı için klimanın da daha çok çalışması gerektiği ve haliyle yakıt tüketimine etkisinin daha yüksek olacağını söylemek yanlış olmaz. Ayrıca baktığınız ekran anlık olarak bilgi verir. Araç içi o anda çok sıcaksa örneğin bir an önce soğutmak için klimayı tam kapasiteyle çalıştırır ve yakıt tüketimine etkisi daha yüksek olur. Araç içi serinlediğinde kompresörü aralıklı olarak açıp kapatarak (otomatik klimalı araçlarda) ısı dengesini korumaya başladığında orada bazen 0.1 bazen 0.5 gösterdiğini görürsünüz. Ortalamaya vurunca da 0.2 çok yanlış bir çıkarım olmuyor, hadi yukarı yuvarlayalım 0.3 olsun. Zaten orada 0.5'ten daha büyük bir rakam ben 7 senelik Seat kullanımımda görmedim hiç.
İstanbul'dan Bodrum'a gideceğinizi varsayalım. Bütün yolculuk ortalamanız da 6lt/100km olsun. Yol da yaklaşık 700km olduğu için yakıt tüketiminiz 42 litre olacaktır. Yol da sürüş olarak 7 saat civarı sürecektir. 7 saat X 0,3lt dersek, 2.1 litre klima tüketiminiz olacak, bunun da karşılığı bugünkü benzin fiyatı olan 7.76TL/Lt'den 16,3TL yapacaktır. Aracın klima kapalı olsa tüketeceği bu durumda 309,6 Lira olacaktır. Hadi benim dediğim gibi değil aracın gösterdiği gibi 0.5lt yaksın. Bu durumda da 16,3 lira yerine 27,2 lira klima tüketimi olacak klima kapalı gitseniz tüketeceği de 298,8 lira olacak. Yani hesabını yapmaya değer bir tutar mı emin değilim. Yolda mola verildiğinde kahveyi tesisten içmek yerine evde yapıp termosa koyarsanız bu farkı kapatabilirsiniz mesela
Zaten otoyola vs verilecek paranın yanında hiçbir anlamı da kalmıyor.
Ayrıca klima kullanmak yerine cam açtığınızda hızınız 50km/saat 'in üzerindeyse yakıt tüketimine etkiniz çok daha fazla oluyor. Efsane avcıları dahil bir çok yerde bunun deneyleri yapıldı ve bu şekilde olduğu da ıspatlandı. Çok eski veya çok küçük atmosferik motorlu (50-60bg) araçlarda belki etki ediyordur fakat TSI herhangi bir motor (1.0'lar dahil) klimanın ne performansına ne de yakıt tüketimine ciddi bir etki edeceği çapta motorlar değiller.