Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Elektronik Fren Sistemi Nedir?

memet_one

Administrator
Katılım
9 May 2013
Mesajlar
14,445
Yaş
38
[h=5]Elektronik Fren Sistemi Nedir?[/h][h=4]Sezon öncesi testlerde gündeme gelen ve Felipe Massa’nın açıklamalarının ardından merak uyandıran elektronik fren sistemi (brake by wire) alışılagelmiş sistemden farklı çalışıyor. Elektronik olarak kontrol edilen frenlere pilotların alışması zaman alacak gibi görünüyor çünkü griddeki genel kanı çok farklı bir frenleme ve idare etmesi oldukça tuhaf.[/h]

Sauber F1 takımının açıklaması ile başlayalım ” Bu yıl kullanılan fren sistemi tamamen yeni, arka frenlerde ilk kez elektronik fren sistemi kullanılıyor. ERS’nin performansını ciddi ölçüde artıracak olmasından dolayı oldukça önem arz ediyor. Önceki sisteme göre arka tekerleklerdeki frenleme torkunda çok daha fazla çeşitlikik sunuyor. Elektronik fren sistemi pilotun fren pedalına ne kadar sert bastığını hesaplıyor ve enerji geri kazanım sisteminden gelen bilgilerin de yardımıyla saliseler içerisinde fren basıncını saptıyor ve arka fren kaliperlerinine gerekli beslemeyi sağlıyor.”
Güvenlik açısından F1 arabalarında ön ve arkada olmak üzere iki fren sistemi bulunur, böylelikle birisi arızalandığında diğeri ile durum kontrol edilebilir. 2014 sezonunda kullanılan elektronik fren sisteminde ise pilot frene bastığı anda fren basıncı miktarı hesaplanıyor. Elektronik sistem ERS etkisini de dikkate alarak arka frenlerdeki gücü ayarlıyor. Böylelikle araç istikrarlı bir şekilde yavaşlarken ERS’den maksimum seviyede enerji elde edilmiş oluyor.
Bir başka deyişle 2013′de kullanılan KERS sistemine oranla bu yılki ERS (enerji geri kazanım sistemi) çok daha güçlü ve frenleme esnasında oluşan enerji miktarı 161 bhp (geçen yıl KERS ile 80 bhp elde ediliyordu). Mühendisler artan güç miktarı ile fren dengesi ve fren istikrarı üzerindeki bu güçlü etkiyi yeni sistem yardımıyla eşitlemeye çalışıyor. Pilotlar için oldukça kabul edilebilir bir sistem nitekim ani fren denge değişimlerinde bile aracın tutarlılığını koruyor.
Aslında pilotlar bu sistem ile herhangi bir şey hissetmiyor, istikrarlı ve stabil frenlemeye sahip oluyorlar. Yeni arka fren sisteminin temel prensibi tutarlılık üzerine kurulmuş. Bazıları sistemin ‘pilot yardımı’ olarak niteleyerek kural dışı olduğunu iddia etse de kural kitabında arka fren kontrol sistemi olarak adlandırılan 11.7 numaralı maddesinde sistemin yasallığı konusunda herhangi bir açıklama yer almıyor.
 
Geri
Üst Alt