Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Aracım çabuk ısınıyor hararet noktasına geliyor

Ibızaforever

Kayıtlı Üye
Katılım
20 May 2021
Mesajlar
8
Yaş
36
Araba uzun süredir hararet yapıyor. Özellikle yokuşlarda. Fan açsa da soğutmaya yeterli gelmiyor. 2. Kademe açmasına rağmen hemen düşüremiyor sabit kalıyor 90 dereceyi geçiyor. Bazen kırmızı çizgiye doğru gidiyor. Genleşme kabında böyle çamur gibi kir var. Acaba conta yanığı mı vardır, çekişte vs. bir sorunum yok sadece hararet yapıyor. Radyatör çok eski ve üzerinde ezikler göçükler var acaba bundan kaynaklı bir sorun mu var. Yardımcı olur musunuz?
 

Ekli dosyalar

  • IMG_20210729_113035.jpg
    IMG_20210729_113035.jpg
    632 KB · Görüntüleme: 20
Soğutma sıvısının tümden değişmesi fayda sağlayacaktır antifriz oranı az ise çamurlaşma oluyor genelde. Önce genel bir temizlik sonrasında antifriz sorunu çözecektir.
 
Hocam değerli yorumunuz için teşekkür ederim. Hararet sorunu yaşadığında Arabayı kenara çekiyorum fan hiç çalışmıyor. Ne zaman hararet yapsa fan çalışmıyor. Yani fan motoru kısmi arızalı olabilir mi bazen çalışıyor bazen çalışmıyor gibi . Radyatör tıkalı olduğu için mi bunu yapıyor. Elektrikçim fan çok sıcak çok fan açıyor araba demişti. Kafam çok karışık maddi olarak tükendim ne yapacağım bilemiyorum
 
Ustad gecmis olsun. Sogutma sivisini biran once komple bosaltip degismeni tavsiye ederim. Mumkunse suyu boşaltıp yenisini hemen ekleme tarzinda degil suyu bosaltirken (arac calisir vaziyette) bir yandan da su doldurarak. İcindeki su temiz halde akana kadar bu islemi surdurmek lazim. Antifiriz kullanilmayan suda maalesef bu durum kacinilmaz.. en son su tertemiz akmaya basladiginda antifiriz ekleyerek islemi bitirmek lazim.

Antifiriz koymanin riski varmi dersen bu kadar camuslasmissa maalesef var. Cunku radyatorde incelen noktalar olmustur yada kalorifer radyatorunde.. oralarin delinmesine sebep olabilir. Ama her halukarda bu riski almak gerekir yoksa sadece gecici cozumler olur ve o cozumler daha buyuk sorunlara neden olabilir.

Bu kadar camurlasma motorun icindeki su kanallarini bile tikayabiliyor. Bizzat sahit oldum bir vectrada hararet sorunu vardi motor blogundaki gozenekler tikanmisti su duzgun devirdaim yapamiyordu...

Radyatorun onune bir bak bakalim toz pislik kir vs var mi hava dolasimi etkileyen her sey sogutma performansinda dusmeye neden olacaktir.

Radyator fani da randimanli calismiyor olabilir. Onu da kontrol etmek gerekir. Arac fan acma derecesine gelene kadar calistirip gözlemleyin fanı takip edin kisa surede 90 derecede sabit tutuyor mu? Yoksa calistigi halde yukseliyor mu? Yoksa tam randimanli calismiyor mu? Bunlari gozlemlemek gerekir.

Sonuc olarak benim tahminim radyator damarlarinda sikinti vardir tam randimanli dolasim olmuyordur. Suyu tazeleyince sorunun buyuk oranda duzelir diye umuyorum...

Bunun disinda eger hararet seviyesinde fan calismiyorsa fanda ya da musurde sorun vardir. Mutlaka ama mutlaka baktir ustad yoksa cok daha ciddi masraflar acilabilir :( fandaki olay ise gecici/kalici arizali olabilir...
 
Çok sağ ol üstadım büyük oranda kafamdaki soru işareti gitti dediğiniz gibi radyatörde sıkıntı var gibi . Ben en son radyatör hortumunu değiştirmiştim sebebi de hortumun yamuklaşması idi patlama derecesine gelmişti. Ondan sonra bu sorunlar gitgide olmaya ve artmaya başladı. Bugün radyatörü komple değiştireceğim suyu da dediğiniz gibi motorun o bölgede de kir kalmayana kadar temiz su akana kadar ekleme yapmak ve ardından antifriz koymak gerek. Bunu deneyeceğim yine devam ederse fan motoru değiştiririm herhalde
 
fan müşürünü kontrol edin 87-92 derecede aç kapa yapıyorlar genelde multimetre ile sağlamlık kontrolü yapılamazsa yenisini takın.
 
Yapılan işlemler:
Fan kabloları kontrol edildi, Yazlık fan müşürü takılıp denendi, radyatör değişti, antifriz eklendi. Sorun hala devam ediyor. Bazen hararet artıyor. Özellikle yokuşlarda. Devir daim pompası yada fan motorundan kaynaklı bir arıza olabilir mi? Manuel jikle taktırıp hararet 90ı geçince sürekli çalışacak şekilde denesem ısı düşüyor mu düşmüyor mu kontrol etsem mantıklı mı?
 
Yapılan işlemler:
Fan kabloları kontrol edildi, Yazlık fan müşürü takılıp denendi, radyatör değişti, antifriz eklendi. Sorun hala devam ediyor. Bazen hararet artıyor. Özellikle yokuşlarda. Devir daim pompası yada fan motorundan kaynaklı bir arıza olabilir mi? Manuel jikle taktırıp hararet 90ı geçince sürekli çalışacak şekilde denesem ısı düşüyor mu düşmüyor mu kontrol etsem mantıklı mı?
Ustad fan kontrol edildi demissin. Fan ne durumda saglikli sekilde calisiyor mu?

Bunun dışında arac calisirken radyator hortumlarinda sisme tarzi basinc var mi?
 
Hocam bugün manuel anahtar yapıldı fan için hararet artmaya yakın anahtara bastım fan yüksek kademede çalışmasına rağmen hararet inmedi hatta azar azr artmaya 90'ı geçmeye başladı. Bunu akşam serinliğinde yaptı. Fan ile alâkalı bir sorun yok galiba bu duruma göre. Geriye üst kapak, termostat ve devir daim pompası kalıyor herhalde. Usta öyle söyledi. Üst kapaktan contodan pek şüphelenmedi ama bilmiyorum durum karışık ne yapsam bilemedim.
 
Ustad cok gecmis olsun insallah kisa surede cozersin sorunu can sıkan bir durum.. ustad kapak contasi olma durumu var o yuzden hortumlarda şişme varmi diye sormustum.. motor kapak contasinda suya dogru bir yarilma varsa suya motor kompresyonundan kacan havayi basar buda su dolasimini etkiler ve bu durum ortaya cikabilir..

Termostat aslinda ilk bakilmasi gerekenlerden bir tanesiydi. Durumu soyle dusunelim. Termostat yayli bir sistem ve isiya duyarli sekilde yay gerilir yada kendini birakir. Eger termostat tam acmiyorsa da bu soruna neden olabilir. Cunku yarim dolasim olur o da hararet seviyesini bu sicaklarda aninda artirir... En kolay deneme yontemi termostati bosaltmaktir. Termostat bosaldiginda araci sıkıştırsan dahi hararet yukselmiyorsa yeni termostat vakti gelmistir...

Devirdaim de olabilir. Ozellikle metal kanatli devirdaimse ve motor suyundaki pas ve kir lekelerini de dikkate alirsak devirdaim kanatciklari zamanla paslanip curuyup deforme olmus olabilir. Bu da dogal olarak suyun devirdaimi saglikli yapmasini engeller.. genelde triger degisiminde ucuza kacmak icin degistirilmez ve maalesef sirf bu yuzden daha ciddi problemlere neden olur...

Yine kotu ihtimallerden birisi motor blogundaki su delikleri pas kir dolmus olabilir. Sahit oldugum bir olay ustamin dukkaninda denk gelmistim motor sökülmüştü ve motor blogundaki kanal o kadar tikanmisti ki (pas, oksit) artik neredeyse igne ucu kadar delikten gecmeye calisiyordu su. Haliyle bu da hararete neden oluyordu.

Bunun disinda bir opelde denk gelmistim hararet sorunu vardi ve su senin aractakine benzer kivamdaydi. Dikkat ettigimizde ek su deposundaki geri donus hortumundan (ustteki ince hortum) su gelmiyordu. Motordaki o suyun geldigi bolume Allah'tan disaridan mudahale edilebildi şiş sokuldu uzunca tellerle icerisi kurcalandi ve motor blogundaki pis kir acildi. Yani o motoru o sekilde kurtarmisti ustam.

Yine bir secenek ek depo su kapagi. Kapak deyip gecmemek lazim. Kapali sistem su sogutmalarinda kapak cok buyuk bir gorevi ustlenir. Dolaşımda olan basinci kapak ayarlayarak devirdaimin saglikli olmasini saglar. Eger basinci atamazsa hortumlar siser basinctan dolayi devirdaim saglikli yapilamaz.

Bir ihtimal daha. Klima radyatoru ile sogutma suyu radyatoru birbirine yapisik olur genelde. Radyator degistigi icin bunu yazmadim ama radyatorler arasında zamanla toz camurlasirsa onden hava alimina engel olur bu da fan ne kadar calisirsa calissin aracin sogumasini saglayamaz...

Yani ustad o kadar cok sebep var ki :( maalesef kucuk ihtimallerden baslayip buyuk ihtimallere dogru gitmek gerekir... Tekrardan kisa surede en ucuz maliyetle cozmen dileğiyle...
 
Geri
Üst Alt