Ustad cok gecmis olsun insallah kisa surede cozersin sorunu can sıkan bir durum.. ustad kapak contasi olma durumu var o yuzden hortumlarda şişme varmi diye sormustum.. motor kapak contasinda suya dogru bir yarilma varsa suya motor kompresyonundan kacan havayi basar buda su dolasimini etkiler ve bu durum ortaya cikabilir..
Termostat aslinda ilk bakilmasi gerekenlerden bir tanesiydi. Durumu soyle dusunelim. Termostat yayli bir sistem ve isiya duyarli sekilde yay gerilir yada kendini birakir. Eger termostat tam acmiyorsa da bu soruna neden olabilir. Cunku yarim dolasim olur o da hararet seviyesini bu sicaklarda aninda artirir... En kolay deneme yontemi termostati bosaltmaktir. Termostat bosaldiginda araci sıkıştırsan dahi hararet yukselmiyorsa yeni termostat vakti gelmistir...
Devirdaim de olabilir. Ozellikle metal kanatli devirdaimse ve motor suyundaki pas ve kir lekelerini de dikkate alirsak devirdaim kanatciklari zamanla paslanip curuyup deforme olmus olabilir. Bu da dogal olarak suyun devirdaimi saglikli yapmasini engeller.. genelde triger degisiminde ucuza kacmak icin degistirilmez ve maalesef sirf bu yuzden daha ciddi problemlere neden olur...
Yine kotu ihtimallerden birisi motor blogundaki su delikleri pas kir dolmus olabilir. Sahit oldugum bir olay ustamin dukkaninda denk gelmistim motor sökülmüştü ve motor blogundaki kanal o kadar tikanmisti ki (pas, oksit) artik neredeyse igne ucu kadar delikten gecmeye calisiyordu su. Haliyle bu da hararete neden oluyordu.
Bunun disinda bir opelde denk gelmistim hararet sorunu vardi ve su senin aractakine benzer kivamdaydi. Dikkat ettigimizde ek su deposundaki geri donus hortumundan (ustteki ince hortum) su gelmiyordu. Motordaki o suyun geldigi bolume Allah'tan disaridan mudahale edilebildi şiş sokuldu uzunca tellerle icerisi kurcalandi ve motor blogundaki pis kir acildi. Yani o motoru o sekilde kurtarmisti ustam.
Yine bir secenek ek depo su kapagi. Kapak deyip gecmemek lazim. Kapali sistem su sogutmalarinda kapak cok buyuk bir gorevi ustlenir. Dolaşımda olan basinci kapak ayarlayarak devirdaimin saglikli olmasini saglar. Eger basinci atamazsa hortumlar siser basinctan dolayi devirdaim saglikli yapilamaz.
Bir ihtimal daha. Klima radyatoru ile sogutma suyu radyatoru birbirine yapisik olur genelde. Radyator degistigi icin bunu yazmadim ama radyatorler arasında zamanla toz camurlasirsa onden hava alimina engel olur bu da fan ne kadar calisirsa calissin aracin sogumasini saglayamaz...
Yani ustad o kadar cok sebep var ki
maalesef kucuk ihtimallerden baslayip buyuk ihtimallere dogru gitmek gerekir... Tekrardan kisa surede en ucuz maliyetle cozmen dileğiyle...