Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

İtalya GP'si Programı

YCO

Kayıtlı Üye
Katılım
26 Ağu 2009
Mesajlar
22,337
Yaş
36
06092009193227-track-italy.jpg


59. kez yapılacak olan İtalya GP'si 13 Eylül'de

2009 sezonunun 13. yarışı olan ve bu yıl 59. kez yapılacak İtalya Grand Prix'sinin programı açıklandı. Autodromo Nazionale di Monza Pistinde 53 tur üzerinden gerçekleşecek olan yarış 13 Eylül Pazar günü yapılacak.

Bu yıl 59'uncusu yapılacak olan İtalya Grand Prix'sine ev sahipliği yapacak olan İtalya'nın Milano kenti yakınlarındaki Monza'da bulunan Autodromo Nazionale di Monza Pisti, Ferrari taraftarları olan "Tifosi"lerin mabedidir. Tarihin ilk İtalya GP'si 1950 yılında bu pistte yapıldı ve yarışı Alfa Romeo 159/1,5 V8 ile Giuseppe Farina kazandı. İtalya GP'lerine kesintisiz olarak ev sahipliği yapan Monza, sadece 1980 yılında bakım ve yenileme çalışmaları için kapatıldı ve o yılki GP, Imola'nın Autodromo Enzo e Dino Ferrari Pistinde yapıldı. Monza dışında yapılan bu tek İtalya GP'sini ise Nelson Piquet, Brabham BT49/Ford 3.0 V8 ile kazandı. İtalya GP'sini en fazla kazanan pilot ünvanı ise 4 kez zafere ulaşan Michael Schumacher'e ait. Schumacher 4 zaferi de Ferrari ile kazandı.

FIA tarafından yayınlanan resmi program ile, Autodromo Nazionale di Monza Pisti hakkında kısa bilgiler aşağıda yer almaktadır.

11 Eylül Cuma

11:00-12:30 - Serbest Antrenman Turları 1
15:00-16:30 - Serbest Antrenman Turları 2

12 Eylül Cumartesi

12:00-13:00 - Serbest Antrenman Turları 3
15:00 - Sıralama Turları

13 Eylül Pazar

15:00 - YARIŞ (İTALYA Grand Prix'si)

06092009193227-monza_panoramic.jpg


İtalya GP'sinin yapılacağı, Milano yakınlarındaki Monza kasabasında yer alan Autodromo Nazionale di Monza Pistinin uzunluğu 5,793 kilometre olup, Pazar günkü yarış 53 tur üzerinden yapılacak ve toplam yarış mesafesinin de 306.720 kilometre olması bekleniyor. Pistin tur rekoru, 1dk 21.046sn ile Rubens Barrichello'ya (Ferrari - 2004) ait. 2008 sezonunda yoğun yağmur altında yapılan yarışı Sebastian Vettel (Scuderia Toro Rosso) 1 st 26dk 47.454sn sürede kazandı. 2008 İtalya GP'sinde Heikki Kovalainen (McLaren) ikinci olurken, üçüncülüğü de Robert Kubica (BMW Sauber) elde etti. Geçen yılki yarışın en hızlı tur zamanı 1:28.470 ile Kimi Raikkonen'in (Ferrari) olurken, yarışın pole pozisyonunu ise 1dk 37.555sn ile Sebastian Vettel (Scuderia Toro Rosso) kazandı.

PadokF1
 
BMW: 'Monza'da lastik kullanımı çok kritik'

bmw-sauber-logo.jpg


BMW Sauber patronu Mario Theissen, takımın İtalya Grand Prix'deki başarı şansının, lastiklerden alınacak verime bağlı olacağını belirtti.

Geçtiğimiz ay Belçika GP'de dört ve beşinci sıraların sahibi olarak, sezonun en iyi yarışını çıkaran BMW Sauber, düşük downforce gerektiren benzer özellikteki Monza'dan da iyi bir skorla ayrılmak istiyor.

Theissen bununla birlikte, lastiklerin doğru şekilde kullanımında sıkıntı yaşamaları halinde, F1.09'da kaydedilen ilerlemenin, iyi bir sonuç için yeterli olmayabileceğini söyledi.

Theissen, "Araçta herhangi bir problem beklemiyoruz. Bilindiği gibi düşük downforce ayarları olacak. Rekabetçi bir yarış çıkarmayı hedefliyoruz ancak lastiklerin durumu belirsiz" dedi.

Avrupa Grand Prix'de kullanılan yeni aero parçalarla takımın Belçika'da ilerleme kaydettiğini ifade eden Theissen, "Valencia'ya getirdiğimiz paket, özellikle de Belçika'da orta seviye downforce ayarlarıyla, oldukça iyi sonuç verdi" şeklinde konuştu.

Theissen ayrıca, Spa'da, diğer birçok takım için iyi olmayan lastik performanslarının yüksek olmasının, sezonun en iyi yarışını çıkarmalarına yardımcı olduğunu, Monza'da aynı durumun tekrarlanması halinde, iyi bir sonuç alacaklarını kaydetti.

TurkiyeF1.com

---------- Post added at 11:21 ---------- Previous post was at 11:20 ----------

Monza'da şikanlardaki bordürler yükseldi

İtalya Grand Prix'nin geçileceği Monza'da bordürlerin yükseltilmesinden sonra pilotlar, bir ve ikinci şikanları keserken çok daha cesur olmak zorunda kalacak.

Araçların, Rettifilo ve Roggia'daki bordürlerden geçmesiyle ortaya çıkan problem, hem federasyonu, hem de pilotları memnun edecek bir çözüm yolu bulunmasına yönelik yoğun çabalara rağmen, birkaç yıldır İtalya Grand Prix'nin sorunlarından biri olmuştu.

Son olarak FIA, bir ve ikinci şikanların apekslerine yüksek bordürler yerleştirilmesi planına onay verdi. Böylece sürücüler şikanları kesmeme yolunu tercih edecek.

Benzer uygulama Nurburgring'deki Veedol Şikanı ve yeni Barselona şikanında hayata geçirilmiş ve gerçekten istenilen sonuca ulaşmada başarı elde edilmişti.

TurkiyeF1.com

---------- Post added at 11:26 ---------- Previous post was at 11:21 ----------

İtalya GP: Teknik Değerlendirme

monza_pist.jpg


İtalya Grand Prix'ye ev sahipliği yapan Monza, günümüz Formula 1 araçları için, yılın en zorlu testi sayılabilir. Motor ve frenlerin dayanıklılıklarının önemli olduğu pistin zorluklarının üstesinden gelebilmek için takımlar özel bir paket hazırlamak zorunda.

Pilotlar açısından da ustalık gerektiren Monza, düşük downforce özelliğiyle sürücüleri limitleri sürekli limitlerine çıkmaya yönelten bir tasarıma sahip.

Aerodinamikler

Monza, ortalama 250 km/s'lik hızıyla takvimin en hızlı pisti. 340 km/s'lik hıza çıkabilmek için takımlar sadece buraya özel bir aerodinamik paket hazırlamak zorunda. Bu genellikle ultra düşük downforce paket olarak adlandırılıyor. Burada kritik olan faktör hava direnci ve en yüksek hızlara ulaşabilmek için hava direncinin olumsuz etkisini minimize etmek. Rüzgar tünelinde, takımlar ultra etkin kanat tasarımlarına yoğunlaşıyorlar. Doğal olarak bu etkin düşük hava dirençli kanatlar, daha az downforce üretiyorlar. Monza aero paketi, Spa'daki son yarışta kullanılan paketten yüzde 10 ila 15 oranında daha az downforce üretiyor.

Süspansiyon

Mekanik yol tutuş, istikrar ve kontrol Monza'nın en önemli ayar parametreleri. Birincisi, düşük downforce seviyesi, mekanik yol tutuşunu önemli hale getiriyor. İkincisi, pilotlar turun yaklaşık yüzde 15'ini frenlerde geçirdiği için frenlerin istikrarlı olması şart. Üçüncüsü de pilotların tur zamanı kazanabilmek için şikanlarda bordürleri agresif olarak kullanabilmesi açısından önemli.
Bu arada yavaş virajlardan çıkışta güçlü bir çekiş sağlanması da önem arzediyor. Aynı şekilde pilotun frenaj bölgesine güvenle girebilmesi için frenlerde çok iyi bir istikrar şart. Mühendisler burada maksimum aerodinamik performans için mümkün olduğunca alçak araçlarla yarışmaya çalışacak. Aracın altı yere paralel etkin bir şekilde hava direnci yaşarken, yüksek hızlarda "dokunmadan" sakınmak için, süspansiyona lastik tampon konuluyor. Araç böylece yüksek hızda bu lastik tamponların üzerine oturuyor.

Frenler

Araçlar, turun yaklaşık yüzde 15'ini frenlerde harcıyor. Bu da, pilotların tur zamanını geliştirmek için tasarruf edebilecekleri önemli bir alan demek. Bu yüzden aracın fren istikrarında pilotun güveninin sağlanması çok önemli. Monza'da frenlere çok iş düşüyor. Özellikle pilotların 4.5G gibi zirve yapan fren gücüne maruz kaldıkları birinci viraja girerken ve diğer virajlar, en yüksek frenleme enerjisini ortaya çıkarıyor. Araçların, 320 km/s hızla ilerlerken frene basacakları dört önemli bölge bulunuyor. Bu arada optimum performans elde edilmesi için fren soğutmaya da özel bir önem verilmesi gerekiyor.

Motor

Monza, Formula 1 motoru için en iyi test yeri olarak bilinir. Motor, turun yüzde 75'ini azami süratte geçiriyor. Ortalamanın yüzde 62 olduğu düşünülürse, önemli bir fark sözkonusu. Motorun 275 km/s çizgisinde etkin bir şekilde performans göstermesi gerekiyor. Pit düzlüğünde 340 km/s hıza yükselen araç ilk şikanda 65 km/s'ye düşüyor. Motorun tam gaz gittiği en uzun msafe 15,5 saniye. Bu da Parabolica çıkışından başlıyor ve ilk şikandaki frenaj bölgesine kadar sürüyor. Ayrıca aracın Parabolica gibi virajların çıkışında maksimum fayda sağlamak için ayarlanması lazım.

Dayanıklılık

Monza'nın motor üzerindeki sınırları zorlayıcı zorluklarına rağmen, yavaş şikanlar da motor dayanıklılığı açısından bir problem arzediyor. Pilotların virajlardan iyi bir hızla çıkabilmesi için bordürleri agresif şekilde kullanması lazım. Fakat aşırı kullanımlarda, araç havadayken, şanzumanın zarar görmesi riski bulunuyor. Motorun, pistin yıpratıcı doğasına karşı direncinin sürekli kontrol edilmesi gerekiyor.

TurkiyeF1.com
 
Monza'da Haftasonu Yağmur Bekleniyor

10092009220550-rain_monza08_1.jpg


Yağmurun Cumartesi şiddetli olacağı bildiriliyor

Milano bölge meteoroloji yetkilileri, geçen yıl olduğu gibi 2009 İtalya GP'sinin de yağmur altında geçebileceğini söyledi.

Sıralama turlarının yapılacağı Cumartesi günü Monza'da sağanak yağış beklendiğini kaydeden yetkililer, Pazar günü hafiflese bile sağanak yağmurun devam edeceğinin öngörüldüğünü belirttiler. Hatırlanacağı gibi 2008'de sağanak yağmur sıralama turlarını ve yarışı etkilemişti. Geçen yıl Monza'da Cuma günkü serbest antrenman turlarına damgasını vuran yoğun ve şiddetli yağmurdan en fazla nasibini alan ise McLaren Takımı olmuş ve pit alanındaki garajı su basmıştı.

Haftasonu ile ilgili meteoroloji tahminlerinde Cuma günü (yarın) havanın açık ve güneşli ve hava sıcaklığının da 25C cıvarında olacağı belirtiliyor. Ancak Cumartesi günü hava koşullarının ciddi şekilde değişeceği ve şiddetli yağışın beklendiği, hava sıcaklığında ise fazla değişiklik olmayacağı ve 23C dolaylarında olacağı bildiriliyor. Yarış günü olan Pazar ise hava sıcaklığının 24C olacağı ve yağmurun şiddetini azaltması, ancak sürmesi bekleniyor. Pazar günü yapılacak olan İtalya GP'si Formula 1'in Avrupa'ya veda yarışı olacak.

PadokF1
 
Monza'da ikinci seansın lideri Sutil

Adrian Sutil, Monza'daki üstün performansını sürdürerek, ikinci seansı lider kapatan isim oldu. Renault çifti Romain Grosjean ve Fernando Alonso da, sırasıyla ikinci ve üçüncü sıralara yerleşti.

Force India'daki motor değişikliği nedeniyle seansın ilk yarım saatinde garajda oturan Sutil, piste çıkmasının ardından gelen ilk zaman turunda ilk beş içine girmeyi başardı.

Sutil daha sonra lider Nick Heidfeld ile arasındaki farkı kapatmaya başladı. Bu arada Heidfeld en iyi derecesini yumuşak lastiklerle yapmıştı. Sutil de yumuşak lastiklere geçti ve 15 dakika sonra liderliği ele geçirdi.

Seansın bitimine beş dakika kala Sutil, Renault'nun çaylak pilotu Grosjean'ın karşısındna bir ara liderliği kaybetti. İkinci sıraya gerileyen ve iki Renault arasında kalan Sutil, bundan sonraki ilk zaman turunda Grosjean'a karşılık vermekte başarısız oldu. Alman pilot, bununla birlikte daha sonraki turlarda derecesini 1:22.924'e düşürerek ilk sıranın sahibi oldu.

Renaultlar ikinci ve üçüncü sırada kalırken, Heikki Kovalainen, son turdaki sürüşüyle dördüncü sıraya yerleşti.

BMW Robert Kubica ve Heidfeld'le beş ve yedinci sıraların sahibi olarak rekabetçi olduğunu gösterirken, Timo Glock BMW çiftinin arasında yer aldı.

Kimi Raikkonen sekizinci olurken, Giancarlo Fisichella Ferrari kokpitinde, takım arkadaşından 0.8 saniye yavaş kalmasına rağmen günün en yavaş pilotu oldu.

TurkiyeF1.com
 
Ferrari İtalya GP - Cuma demeçleri

kimi-raikkonen-italya-gp-11-09-2009.jpg


Bu hafta sonu kendi evinde yarışacak olan Ferrari takımı Kimi Raikkonen'in SPA'daki zaferinin ardından Monza'da da kazanmak isitiyor. Cuma günü genel ayarlar üzerinde çalışan takım aynı zamanda lastikler üzerine de odaklandı.

Kimi Raikkonen - 8 : "Genel olarak üç saatlik serbest antremanlardaki olan bitenden oldukça memnunum ve üzerimdeki başlangıç etkisi gayet iyi. Aracın kontrolünü geliştirmek için hala çalışılması gereken yerler var bunu da yarın sabah serbest antremanda yapmayı umuyoruz."

"Yeni kerb'ler onları keserek geçmenize ve ceza almanıza engel oluyor, zorluk açısından kötü bir şey değil, geçmişte bu konuda deneyimlerimiz var. Uzun sürüşlerde hızımız kötü değil ve podyum mücadelesi vermek için elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Yumuşak lastikler kesinlikle daha hızlı fakat bununla birlikte performans açısından da istikrarını yarışta göreceğiz."

Giancarlo Fisichella - 19 : "İlk günden memnunum. En büyük zorluk direksiyon üzerindeki tuşların farklı pozisyonlarına alışmak ve KERS ile özgüven kazanmak. Bu sabah Ascaride sert bir fren yaptım ve sol ön tekerlekte ölü nokta oluştu ve bu yüzden yumuşak lastikleri planlanandan önce takmak zorunda kaldım. Bunlarla oldukça güvende hissettim ve güçlü bir hız sergilemeyi başardım."

"Her iki seansta da performans değerlendirmesi yapmadık ve çok ağır yakıt yüküyle piste çıktım. Performansımı gelişmek için biraz daha fazla zamana ihityacım var özellikle de frenleme ve kerb'leri maksimum seviyede kullanabilmek açısından."

Chris Dyer: "Bugün her iki pilotumuzla da yaptığımız çalışmaların sonucundan memnun olabiliriz. Herhangi bir sorun yaşamadan programımızı tamamladık, araç için en iyi set up'ı bulmaya konsantre olduk. Uzun sürüşlerdeki performanstan memnunuz ve doğal olarak yarın sabah tek turdaki performans üzerinde çalışacak ve sıralama turlarına hazırlanacağız."

"Giancarlo herhangi bir zorluk yaşamadan çalışmasını tamamladı. Tur zamanlarını önemsemiyoruz çünkü onun için temel konu araç ile deneyim kazanmak ve KERS'in kullanımı."

TurkiyeF1.Com
Sertuğ Ünal
 
Hamilton: ‘KERS yarışta daha az işe yarayacak’

Lewis Hamilton, İtalya Grand Prix sıralama turlarında KERS’in kendisine sağladığı avantajın, yarışta o kadar da büyük olmayacağını söyledi.

Kinetik enerji geri dönüşüm sistemi, İngiliz pilotun dün Monza’da pole pozisyonunu kazanmasında önemli rol oynamıştı. Ancak Hamilton, sıralamalarda tur başına birkaç saniyelik avantajın yarışta aynı zaman kazanımını sağlamayacağını düşünüyor.

Monza’da sadece üç sert frenaj bölgesi bulunduğunu hatırlatan Hamilton, bunun, bir tur boyunca KERS’i şarj etmek için yeterli olmadığını ifade etti.

Hamilton, KERS’in en açık avantajının start anında yaşanacağını belirterek, “Fakat Monza enerjinin geri dönüşümü için harika bir yer değil. Dolayısıyla muhtemelen beş tur sonra enerjiyi tüketeceksiniz. Ondan sonra yeniden şarj etmek için birkaç tur daha gitmek zorundasınız” dedi.

Diğer birçok pistte ise hemen her turda KERS’i kullanma imkanı bulunduğunu kaydeden McLaren pilotu, “O yüzden burada tam verimli olarak kullanımı sözkonusu olmayacak ancak sollamalar için faydalı olacak” ifadelerini kullandı.

TurkiyeF1.com
 
Geri
Üst Alt