Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Yeni yılda satışlar notere devir ediliyor

TURKER2424

Kayıtlı Üye
Katılım
10 Ara 2009
Mesajlar
35
Yaş
52
İkinci el araçlarda devir artık noterlerin

İkinci el araçlarda satış ve devir işlemlerinin noterler tarafından yapılmasına ilişkin kanun teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi.

Teklife göre, tescil edilmiş araçların her çeşit satış ve devirleri, araç sahibi adına düzenlenmiş tescil belgesi veya trafik tescil kayıtları esas alınarak noterler tarafından yapılacak.

Noterler araçla ilgili sorgulamayı online olarak yapacak. Noterler tarafından yapılmayan her çeşit satış ve devirler geçersiz olacak.

Satış ve devir işleminin, siciline işlenmek üzere üç iş günü içerisinde ilgili trafik tescil kuruluşu ile vergi dairesine bildirilmesiyle birlikte alıcı adına trafik tescil işlemi gerçekleşmiş sayılacak.

Yapılan satış ve devir işlemi üzerine noterler, yeni malik adına bir ay süreyle geçici belge düzenleyecek.

Satış ve devir işlemlerinin bildiriminden itibaren bir aylık süre içerisinde ilgili trafik tescil kuruluşu veya Emniyet Genel Müdürlüğünün uygun gördüğü kamu kurum veya kuruluşları tarafından yeni malik adına tescil belgesi düzenlenerek elden veya posta aracılığıyla teslim edilecek.

Satış ve devir işlemleri her türlü harçtan, bu işlemlere ilişkin düzenlenen kağıtlar damga vergisi ve değerli kağıt bedellerinden istisna olacak.

Trafik tescil kuruluşunda yeni malik adına yapılacak tescil nedeniyle düzenlenmesi gereken değerli kağıtların bedelleri de satış ve devir esnasında noterler tarafından tahsil edilecek.

Noterler, satış ve devre ilişkin her türlü işlem karşılığında toplam 20 TL maktu ücret alacak. Bu düzenleme, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren geçerli olacak.

Bir ay içerisinde tescil belgesi almayan alıcılara 130 TL, hükümlere uymayan noterlere ise her bir işlem için 1000 TL idari para cezası verilecek.

Düzenleme uyum ile ilgili çalışmaların tamamlanması amacıyla 1 Mayıs 2010 tarihinde yürürlüğe girecek. Ancak, satış ve devir işlemlerinde harç, damga vergisi ve değerli kağıt bedelleri istisnası ile 20 TL artı KDV şeklindeki noter ücreti uygulaması, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren geçerli olacak.
 
Akşam haberlerde gördüm. Baya Güzel olmuş. Araba alıp satmak kolaylaştı çok iyi..
 
yanlışm yoksa arkadaşlar zaten noterden satış yapılıp emniyetten devrini almıyormuyduk?
 
işte emniyet sanırım işin içinden cıkarıldı..
 
Çok iyi bir haber. Teşekkürler. Bu durumda masraflar da azalacak demekki..
 
emniyet işin içinden çıkarıldı posta yoluylada eve gönderilecek yeni ruhsatlar
bununla birlikte yaklaşık 200 tl ödediğimiz noterlere 20tl+kdv ödeyecekmişiz dogru anladıysam
 
Trafik tescil kuruluşunda yeni malik adına yapılacak tescil nedeniyle düzenlenmesi gereken değerli kağıtların bedelleri de satış ve devir esnasında noterler tarafından tahsil edilecek.

anladığım kadarıyla emniyetin parasınıda notere werecez ... aslında noterleri dewre dışı bırakıp sadece emniyette hallolacaktı bütün işler ama noterler ayaklandı çok büyük gelir kaybına uğrarız diye , böyle bir çözüme gidildi sanırım ...
 
"Noterler, satış ve devre ilişkin her türlü işlem karşılığında toplam 20 TL maktu ücret alacak"

başka bir ücret yok..sadece 20 tl verip araç alım-satım-devir halledilecek..1 mayıs tarihine kadar,yeni ruhsat posta ile gönderilirse,posta ücreti ayrıca alınacak..1 mayıstan sonra posta ücreti de olmayacak..temiz kağıdı alınması olayı da tarihe karışıyor,noterler ekranlarında onu da görecekler..yani alıcı ve satıcı beraber notere gidip,bütün işlemleri bitirip çıkacaklar..

muameleciler için kötü,geri kalan herkes için çok güzel bir uygulama..
 
geçen hafta boşuna 190 milyon werdim yani notere =(
 
Geri
Üst Alt