ben devir saatine bakardım önceki aracımda, ama yeni leonda durum biraz farklı. yol bilgisayarı sana ne zaman vites değiştimen gerektiğini söylüyor zaten. yanlız şöyle bir durum var; yeni leoda vites değiştirme aralıkları çok az, özellikle 80-90 dan sonra 6. vitese geçilmesini istiyor. bir kaç arkadaşa bende danıştım, wosvogenin yeni motoru olan TSI motorların yakıtı fazla harcamasının önüne geçilmesi için vites değiştirme aralıklarını düşük tuttuklarını söylüyorlar. nekadar doğrudur bilemem 🙂
.
ben aracın yol durmuna (yokuş yukarı, aşağı veya düz...vs) ve yük durumuna bakarak aracın çekiş gücünde değişme durumunu da dikkate alarak araca en uygun hangi vites ise ona göre değiştirmeye çalışıyorum. Zaten aracı belli bir süre kullandıktan sonra kendin nezaman vitesi değiştireceğine karar veriyorsun. her aracın beygir ve torku farklı olduğundan kendin vites değiştirme tarzını belirleyeceğini düşünüyorum. bazı arkadaşlarım kullanma şekli bana uymuyor mesela, şöyle ; ben araçtan ses gelmesini sevmem ve sakin ve uygun viteste kullanırım, kimiside motoru bağırttıra bağırttıra kullanır ve arabayı yorar, bu bana ters !