Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Turbo ve Az Devir? Atmosferik ve Çok Devir? (Tork, Beygir ve Devir İlişkisi)

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Yazı yine güzel teşekkürler utku, yalnız takıldığım yer gerçekten s2000'in şanzıman oranı kısaymış :) 240hp araç 5.viteste 9000dd'de 220 yapıyor, 105 hp 1.2 tsi 5.vites 6000dd civarında 227 görüyor :) arada uçurum var yaw :D Bizim şanzımanlar gerçekten çoook uzun :)

Teşekkürler. İşte aynı yere geliyor.. 1.2 TSI 'ın motor karakteristiği 2000-5000 arasını verimli kullanabiliyor. Üst devirleri seven bir motor değil. 1.4 TSI için de aynısı geçerli, değişen birşey yok. Madem verimli bölge 5000'de bitmeye başlıyor, o zaman şanzımanı uzun tutmalı ki güçlü devirlerde yüksek sürate çıkabilsin.
 
Parmaklarına sağlık Utku kardeş... Teşekkürler faydalı bilgiler için.
 
  • Beğen
Reaksiyonlar: ukku
utkucum yeni yila cok guzel bilgiler esliginde sokacaksin bizi. her gun yeni bir sey ogretiyorsun :))
 
  • Beğen
Reaksiyonlar: ukku
Yaz kardeşim yaz eksikleri tamamlayalım bunlar lazım olacak şahsen bana:)
Eline sağlık:eek:key:

xx
 
  • Beğen
Reaksiyonlar: ukku
Genel olarak motorda yapılan modifiyelerin asıl amacıda yukarıları güçlendirmek, Devir bandını güçlü olduğu kısmı yukarı doğru taşıyarak genişletmektir.

Fabrikasyon otomobiller genelde orta devirler göz önünde bulunduralark üretilir (herzamanki genel ve günlük kullanıma uyum sebebi ile). Sportif atmosferik motorlar ise üst devirler düşünülerek üretilir, Özellikle Atmosferik sportif Japonlar ve BMW lerin ///M modelleri ( eski atmosferik ///M ler ) üst devirlerde başarılı araçlardır, emsallerine göre orijinal olarak oldukça yüksek devirleri dönerler. Ferrari'nin atmosferik motorları çok yüksek deviler döner.

Ferrari Modena: Ferrari Modena's 0-240km/h timing - YouTube (9000d/d)
BMW e46 M3: E46 M3 acceleration 0-220 - YouTube (8000d/d)
Honda s2000: 00 Honda S2000 Acceleration all stock - YouTube (9000d/d)
Seat Leon Cupra-R: Seat Leon Cupra R przyspieszenie 0-140 km/h ( acceleration) - YouTube (6500d/d)


Genel olarak atmosferik motorlarda 7000d/d üzerinde güç alabilmek Turbo motorlarda ise ortalama 6500d/d üzerinde güç bandını sürdürebilmek, iyi devir dönmenin işaretidir. Oem kapak bileşenleri ile bu pek mümkün olmasada, modifiye ile herşeyin üstesinden geliniyor ancak makinanında kimyası değişiyor tabi. Yazılımı ve setupları ince işçilik istiyor. Maliyetler de artıyor.

En zor iş ise, hem turbo hemde devir dönen bir motor yapmaktır. Muazzam mühendislik ve üretim bandının uygunluğu önenlidir.
Japonların bu konuda da başarısı göz ardı edilemez
Toyota Supra'nın sıralı 6 silindirli 2Jz kodlu motoru
Nissan R34 Skyline 'ın sıralı 6 silindirli RB26Det kodlu motoru
Bu motorlar turbo olmalarına rağmen yüksek devir dönebilen, Modifiye ile 4 haneli yani 1xxx güçlere çıkabilen motorlardır.

Netice olarak Tork yoksunluğunu ortadan kaldırmanın ne kolay yolu devirdir. Atmosferik otomobiller Turbo otomobillere göre Tork konusunda baya fakirdir. Ancak Turbo bir motorun mevcut torkunu daha iyi kullanmak içinde devir dönmek başarılı bir işlemdir. Avrupa otomobillerde çok sık ratlanan bir olay olmasada, nadir örnekleri vardır.

Tabi hiçbir mekanik geliştirme yapmadan aracın devir kesicisi yazılım ile leriye taşınabilir ama, ne kadar taşınırsa taşınsın, Mekanik olarak o devir bandından güç olmadığı için "boşa dönmek" olarak tabir edilen durumla karşılaşılır.
 
  • Beğen
Reaksiyonlar: ukku
Şafak'dan kıymetli eklemeler. Teşekkürler :)
 
Yakıt konusunuda unutmamak lazım.9000 devirde 240 bg yi sunan atmosferik bir motorla, 6500 devirde 240 bg yi yakalyan turbo bir motor aynı yakıtı yakmaz.En az %20-25 turbo motor avantajlı durumdadır her zaman.Honda ve bazı motor üreticileri bu açığı kapatmak için vtec sistemini kullanmışlardır.Turbo motor yakıt ve emisyon değerleri açısından her zaman daha iyi gözükmektedir.Sağlamlık konusundada iyi bir atmosferik motor iki tane turbo motoru bitirebilir diye düşünüyorum.
 
  • Beğen
Reaksiyonlar: ukku
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
Geri
Üst Alt