Merhaba. Seramik işlemini kendiniz yapabilirsiniz. Ancak çok meşakkatli ve yorucu, bir o kadar da dikkat gerektiren bir işlemdir. Öncelikle aracınızın mevcut kaporta boya durumu önemli. 6 aydan eski bir araç ise boyaya ön hazırlık işlemi yapılmalı. Çizikler mevcut ise rötuşla kapatılmalı, kil, pasta cila vb gibi işlemlerle boya pürüzsüz hale getirilmeli. Daha sonra izopropil alkol ile şampuan, böcek, reçine, zift vb gibi yıkama ile çıkmayan lekeler/ artıklar silinmeli. Sonrasında sadece kireçsiz su ile yıkanmalı ve iyice kuru olmalıdır. Zerre nem yada toz olmamalı araç boyasında. Kapalı bir mekan tercih edilmeli. Terinizin damlası dahi gelse seramik uygularken işlem mahvolabilir. Mahvolmaktan kasıt, pürüzlü şekilde seramiğin donması ve çıkartmak için zımparavari işlemler harici çıkartılamaması. (Ağır pasta yada kalın kil gibi)
Güzel bir sonuç için ortalama 3 kat seramik geçilmeli araca.
Aracın tüm parçalarını bir yüzey olarak düşünün. (kaput, bagaj kapağı, tamponlar, kapılar, tavan vb) Her bir yüzeyi büyüklüğüne gire iki yada dört parça olarak işlem yapılması daha sağlıklı olacaktır. Büyük yüzeye yapacağınız seramik işlemi, seramiği yedirmeden donmalara sebebiyet verebilir. Seramik uygulaması adı altında Youtube dan videoları izlemeniz daha sağlıklı olacaktır. Görerek uygulamak daha iyi sonuç verir. Kısaca bahsedecek olursak seramiğe hazırladığınız yüzeye (misal ön kaput) 4 defada uygulanır. (kaputu gözünüzle 4 eşit parçaya bilerek) önce uygulama pamuğuna yeterli miktarda seramik alınır. tüm yüzeye yayılır. Hava sıcaklığına göre takriben 1,5-2 dakika beklenir. Daha sonra tozsuz, havı alınmış temiz mikro fiber bez ile tüm yüzeye iyice yayılır. Dairesel hareketlerle, bez iyice yüzeyde kaymaya başlayana kadar silinmeye devam edilir. İşlem bitiminde diğer yüzeylere de aynı işlem uygulanır. İşlemler bitiminde en az 1 gün daha kapaılı ortamda (toz ve nemden uzak) aracın beklemesi/ seramiğin kuruması gerekir.
Tüm araca tek kat seramik işlemi tek kişi, takriben 3 saat sürmektedir. 3 kat olduğunu düşünürseniz 3 gün kapalı mekanda kalmalı araç. Yanınıza bir kişi daha alırsanız yarı sürede ve daha az yorularak işlemi tamamlayabilirsiniz.
Dediğim gibi en ufak bir hatayı dahi affetmiyor seramik uygulaması.
Ben önceki aracım Clio ya tek başıma uygulamıştım. Beyaz renkti. Problemi en az belli eden renk olduğundan pek dert etmeden yaptım. Ama ciddi anlamda güzel oldu.
Beyaz harici renklerde iki kat daha dikkat edilmeli. Birde bu işlemin 3 kat yapılacağını düşünürsek aslında işlemi para ile yapanlar hak ediyorlar diye düşünüyorum. Malzemeler toplamı geçen sene 200 Tl gibi bir ücret tutmuştu. Ben ürün olarak Nasiol Zr53 uygulamıştım. Oldukça memnundum. O dönem ortalama 750-1000 tl arası bir ücret istiyorlardı alelade yıkamacılar. Kaliteli bir yer 1200 Tl den başlıyordu.
Düşünüyorsanız şimdiden kolay gelsin.
Saygılarımla,