Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Sıkça sorulan sorular

kfy

Administrator
Katılım
25 Ağu 2009
Mesajlar
13,459
Yaş
60
Yağlama nedir?
Yağlamanın asıl önemi birbiri üzerinde hareket eden cisimler arasındaki
sürtünme kuvvetinin azaltılarak gerekli işin az enerji kaybı ile yapılmasını
sağlamaktır. Bununla beraber aşınmaya engel olmak, fazla ısınmayı önlemek,
ani darbeleri yutarak parçalar arasında bir amortisör görevi yapmak,
korozyonu önlemek, çalışan parçaların temizlenmesini sağlamak da yağlamanın
diğer önemli faydalarıdır.

Motorda yağın önemi nedir?
Araçlarımızda kullandığımız madeni yağların 7 fonksiyonu vardır:
- Silindir ve piston arasında ince bir film tabakası oluşturarak sürtünmeyi azaltır.
- Randımanı yükseltir, yakıttan tasarruf sağlar.
- Motorun çalışmasıyla birlikte, parçalar arasına girerek parçaların yıpranmasını azaltır.
- Motorun çalışma sırasında soğumasına büyük ölçüde yardımcı olur.
- Çapak ve pisliklerin atılmasına yardımcı olur.
- Yanma bölümünde sızdırmazlığa katkıda bulunur.
- Motor aksamının her sıcaklıkta çalışmasını kolaylaştırır.

Katık nedir?
Ürüne istenilen özellikleri kazandırmak, mevcut özellikleri geliştirmek, istenmeyen özellikleri minimuma indirmek veya yok etmek için yağlara ilave edilen kimyasallardır.

Viskozite nedir?
Bir akışkanın akmaya karşı göstermiş olduğu dirençtir. Birimi mm²/s veya Centistoke (cSt) olup, belli bir sıcaklıkta ifade edilir.

Viskozite indeksi nedir?
Yağların sıcaklık değişimlerine karşı viskozitelerini koruyabilme özelliklerini gösteren bir değerdir. Yüksek viskozite indeksli bir yağda sıcaklık arttıkça viskozite daha az değişir.
Madeni yağlarda aynı üründe farklı şarjlarda sevk edilen ürünlerde renk değişimi neden meydana gelir?
Renk değişimi madeni yağın ana hammaddesi olan baz yağın rafinasyonundan kaynaklanmaktadır. Renk kalite kriteri değildir.

Motorda kullanılan yağın renginin değişmesi ne anlama gelmektedir?
Kaliteli bir motor yağı, içeriğindeki dispersan - deterjan katıklar sayesinde, motorda oluşan kurum parçalarını dağıtarak bünyesine alır, metal yüzeylere yapışmalarını engeller. Bu nedenle rengi değişir. Dolayısıyla kirli görünen motor yağı görevini iyi yerine getiriyor demektir.

Motor yağının bozulduğunu nasıl anlarız?
Yağın laboratuar şartlarında fiziksel ve kimyasal olarak test edilmesi gerekir.

Sentetik yağlara geçildiğinde yağ değişim kilometresi değişir mi?
Araçların yağ değişim kilometrelerini sadece araç üreticileri belirler. Sentetik yağların minerallere oranla daha dayanıklı olduğu söylenebilir. Ancak yağ değişim kilometresi araç üreticilerinin onayı olmadan uzatıldığı takdirde, beklenen performans ve koruma için bir öngörü yapılamaz.

Motorda yağ eksilmesi durumunda, değişik markalı yağ eklenebilir mi?
Eklenen yağın; aynı viskozite derecesinde ve aynı API performans sınıfında olmasına dikkat edilmeli, mineral yağ ile sentetik yağ kesinlikle birbirine karıştırılmamalıdır. Karıştırıldığı takdirde, sentetik ürünlerden istenilen verim alınamaz.

Motor yağ seviyesi kontrolü nasıl yapılmalıdır?
Otomobilinizi düz bir zeminde park edip en az 5dk. yağın süzülmesini bekleyin. Yağ çubuğunu çıkarıp bir bez ya da kağıt mendil ile silin. Yağ çubuğunu yerine yerleştirip bir kaç saniye bekleyin. Maksimum seviyeyi geçmeyecek şekilde ekleme yapılmalıdır. Periyodik yağ seviye kontrolleri her 2000 km.’de bir yapılabilir.

Motor yağı raf ömrü kaç yıldır?
Orjinal ambalajı açılmadığı takdirde üretim tarihinden itibaren 2 yıldır.

API sınıflandırması nedir?
Sınıflandırma performans seviyeleri ve hizmet verdiği sınıfa göre yapılmaktadır. S ve C sınıflandırmalarının yanına konan harfler Performans Standartlarını belirler. Alfabenin sonraki harfi daha yüksek performansı ifade eder. Araç kullanma kılavuzunda önerilen örneğin SF seviyesi yağ ise bunun daha üst performansı SG, SH ve SJ kolaylıkla kullanılabilir. Fakat alt performansları olan SE ve SD’yi kullanmaktan kaçınmak gerekmektedir.

Motor yağına katık ilave edilmesine gerek var mıdır?
Motor yağları herhangi bir ekstra yağ katkısına gerek duyulmayacak şekilde dizayn edilmiştir. Bu nedenle yağ katkısı kullanılması, sanılanın aksine motora zarar bile verebilir. Şanzıman, diferansiyel ve direksiyon hidrolik sistemlerinde de kullanılan yağlara fazladan herhangi bir katkı ilave edilmesine gerek yoktur.

Farklı kalınlaştırıcı içeren gresleri karıştırabilir miyiz?
Farklı tipte kalınlaştırıcı içeren, gresler, bir biri ile uyumsuz olabilir, sonucunda kıvamında bozulma gibi sorunlar yaşanabilir. Gres tiplerinin uyumu hakkında, teknik destek ekibinden bilgi alabilirsiniz.

Mineral esaslı gresler ile sentetik gresleri aynı yerde uygulayabilir miyiz?
Mineral esaslı gresler ile sentetik gresler karıştırılmadan evvel uyumu hakkında bilgi edinilmelidir. Uyumlu olsa bile, mineral esaslı gresler sentetik greslerin performansını negatif yönde etkileyebilir.

Rulmanı bakıma alıp, içindeki gresi temizlemek istiyoruz. Nasıl temizleyebiliriz?
Kleen E adlı ürünümüzü, rulmanlarda bulunan gresi sökmek için kullanabilirsiniz.

Metal işleme emülsiyonlarını hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz?
Emülsiyonda kullanılacak suyun kalitesi, emülsiyon ömrü için önem taşımaktadır, kullanımdan önce test ettirmelisiniz. Emülsiyon hazırlanmadan önce sistem temizliği yapılmalıdır. Emülsiyon hazırlarken önce su sonra yağ ilave edilmelidir.

Emülsiyonları kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?
Emülsiyonlarda periyodik olarak konsantrasyon, pH gibi değerler kontrol edilmelidir. Üretici firmanın önerdiği parametreler aralığında kullanılmalıdır.
 
Teşekkür abi bilgilerini paylaştığın için. Yağ deyip geçmemek lazımmış:) Sanayi yağı işide yapıyomusun abi? yani CNC makinaları yada torna freze tezgahları için falan..
 
ütü yağından gemi pervanesinin içinde kullandığı grese kadar tam 1353 çeşit yağ üretimi
 
ütü yağından gemi pervanesinin içinde kullandığı grese kadar tam 1353 çeşit yağ üretimi

mobil dünya üzerindeki petrollerin (yağda dahil) çoğuna sahipmiş, kalan kısmıda diğer firmalar paylaşıyormuş doğrumu abi?
 
teşekkürler cezmi abi müsadenle yaıyı kopyalayıp face de eklemek istiyorum
 
son kullanım tarihi hiçbir madeni yağın üzerinde yazmaz sadece üretim tarihi yazar...örneğin 14.D(4.ay)11..S(Üretildiği fabrika adı)Serviburnu çalıştığım yer.(G.Grevenj)tam sentetik ürünlerde bu yazar mobil adına fransa daki fabrika adı..ve en önemlisi S 861090 0157 fabrika labaratuğarın verdiği batch no..bu numara ile kullanılan yağda sorun varsa firmaya yazdığınız şikayet anında size geri döner ve size analiz sertifikası yollanır eğer bu batch no da (harmanlamada sorun varsa mutlaka maddi sıkıntılarınız karşılanır..
 
Geri
Üst Alt