Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Otomobillere Vergi Şoku(2004 Yılından Bugüne)

Torrado

Kayıtlı Üye
Katılım
26 Ağu 2009
Mesajlar
955
VERGİ ŞOKU

Maliye Bakanlığı, 5 yıl önceki defterleri açtı, otoda vergi avı başlattı. Bakanlık, 2004 Haziran ile 2004 Ağustos arasında satılan otomobillerden, geriye dönük ÖTV farkını tahsil etmeye hazırlanıyor.

Maliye, 2004 yılında haziran ile ağustos ayları arasında satılan yaklaşık 20 bin otomobilden geriye dönük vergi alacak. ÖTV ve KDV vergi aslı, cezası, gecikme faizi ile 35 milyon Euro gelir hedefleniyor.

Bu dönemde satılan 1.6 litrenin üzerindeki yaklaşık 20 bin otomobilden en az 35 milyon Euro'yu bulan gelir bekleniyor. Maliye, mükelleflerden sadece ÖTV farkı değil, vergi aslı, vergi cezası, KDV aslı, KDV cezası ve gecikme faizleri ile beraber tahsilat yapacak. Maliye, 5 yıl önceki vergiyi tahsil etmeye hazırlanırken o dönemden bugüne kadar yaşananlar şöyle gerçekleşti.

ÖTV ARTIŞI YARGIYA TAKILDI
Ekim 2003'te Maliye Bakanlığı ÖTV oranlarını artırdı. 1.6 litre altındaki otolar için ÖTV oranı yüzde 27'den yüzde 30'a, 1.6 litre üzerindeki otolarda yüzde 46'dan yüzde 52'ye, 2 litre üzerindeki otolarda ise yüzde 50'den 75'e çıktı. ÖTV oranlarındaki artışlar eşit olmadığı gerekçesiyle Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) konuyu yargıya taşıdı. Mahkeme sonucunda artışlardaki eşitsizlik kabul edildi ve Haziran 2004 ayında oranların tüm segmentler için aynı olması gerektiği belirtildi. Bu kararla ÖTV oranı 1.6 litre üstü araçlar için yüzde 51.11'e, 2 litre'nin üzerindeki araçlar için ise yüzde 55.5'e çekildi. Ancak, Gelirler İdaresi, her ne kadar yargı kararı ile ÖTV oranları düşürülmüşse de ileride vergi oranlarının artırılması durumunda ilgili farkın mükelleflerden geriye dönük olarak alabileceği konusunda açıklama yaptı.

DAVA SONUÇLANMADAN TEBLİĞ
Ardından Ağustos 2004'te Bakanlar Kurulu kararı ile ilgili vergi oranlarını eski haline getirdi. Yani, 1.6 litre araçların ÖTV'si yüzde 52'ye, 2 litre üzerindeki araçlar için ise yüzde 75'e çıkarıldı. Daha sonra TÜKODER davayı Danıştay'a taşındı. Danıştay TÜKODER'i haklı buldu. Ekim 2008 tarihinde yüzde 11.11'in üzerindeki artışların kabulüne ve üstündeki artışların reddine karar verdi. Bakanlık da konuyu temyiz etmek için bir üst mahkemeye gitti. Dava henüz sonuçlanmadı ancak Gelirler İdaresi konunun zaman aşımına uğramaması için vergi cezalarını bayilere göndermeye başladı
 
Ohh ohhh daha da alsınlar dahada bu kadar yetmez hatta bu oranları daha da yükseltsinler
 
yazık bu kadar insana hak savunulmadığı zaman böyle tepene biniyolar işte.........
 
lanet olsun ya ömrümüzü devlete para vererek ama karşılığında hiç bişi almayarak geçiriyoruz..kaşıkla verip kepçeyle alıyolar.. :mad:
 
Geri
Üst Alt