Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Gizli özellik ve motor gücü arttırma

MasterLeon

Kayıtlı Üye
Katılım
27 Eki 2019
Mesajlar
142
Yaş
37
Merhabalar 2011 Leon 1.6 tdı aracıma motor gücü artırma ve gizli özellik açtırma yapmak istiyorum. Özelikle motor gücünü arttırmayı tavsiye eder misiniz ? İlerde sorun yaşar mıyım ?
 
Merhabalar 2011 Leon 1.6 tdı aracıma motor gücü artırma ve gizli özellik açtırma yapmak istiyorum. Özelikle motor gücünü arttırmayı tavsiye eder misiniz ? İlerde sorun yaşar mıyım ?

Ben kullanan olarak öneririm çok güzel ve kullanışlı oluyor bakım süresini öne çekerseniz daha iyi olur
 
Ben kullanıuorum 150 bg suan duwn pipe yazılım ile birlikte duman atma yok gayet kullanıslı bakımları aksatma bişey olmaz sorun yaşamadım hıc sesıde guzel cıkıyor
 
Chiptuning meselesi tamamen şans işi gördüğüm kadarıyla. Çok iyi garajlarda yüksek ücret karşılığında araca özel yapılan işlemler motor kırdırabilirken, en ucuzundan paket program yüklenmiş bir araç 200.000 km sadece servis bakımlı çalışabiliyor.

Çok büyük ihtimalle bir sıkıntı çıkarmaz, belirtildiği gibi bakım aralıklarını sıklaştırırsanız riski de azaltmış olursunuz. Fakat araç manuel mi? DSG ise ben pek yanaşmazdım, Şanzıman zaten 250nm lik bir şanzıman, aracınız da 250nm olmalı. Üzerine çıkınca motor sıkıntı yapmasa da DSG daha zayıf halka haline gelir, onu da hesaba katmak lazım. Sonuçta sadece motoru değil aracın bütün yürür aksamını stres altına alacaksınız.
 
Eğer chiptuning işlemi işini bilen yazılımcılar tarafından makul seviyelerde güç alacak şekilde yapılır ve bilinçli kullanılırsa hem yakıt tasarrufu hem tork artışı hem de keyifli bir kullanım sunacak ve sorun olmayacaktır fakat
105 hp lik dizel motoru 150 hp yapıp bir de üstüne motoru ısıtmadan devamlı yüksek devirlerde gidilirse o motordan hayır beklemeyin.
 
2014 model 105'lik ve dsg dizel leon kullancısıyım. Aracıma 7-8 ay kadar önce bende bilinen bir yerde soft yazılım yaptırdım. Şu ana kadar herhangi bir sıkıntı yaşamadığım gibi memnun olduğumu da söyleyebilirim. İleride problem yaşatır veya bir sorun oluşturursa "yazılımı bile bile yaptırdık yapacak birşey yok" diyerek sineye çekeceğiz tabiki. Fakat 5 bin km'den fazla oldu yazılım yaptıralı ve henüz sadece şehir içi trafikte çok zorlamadan (bazen ara hızlanmalarda kısa süreli sıkıştırarak) kullanabildim. Uzun yola çıkmak kısmet olmadı. Yaptırmayı düşünen arkadaşlarımız için tavsiye eder miyim? Evet ederim kesinlikle. Yazılım var diye aracı sürekli sıkıştırmamak, motoru ve turboyu tabiri caizse hor kullanıp paralayacak hareketlerden kaçınmak ve eğer araç DSG ise ona da ayrıca dikkat ederek gönül rahatlığıyla belki de uzun yıllar seyahat edilebilir kanaatindeyim. Ve umarım aksini ispat edecek bir durumla da karşılaşmayız ben dahil hepimiz :)
Sağlıklı günler kazasız sürüşler dilerim.
 
Aslında bu durumda yapılması ya da dikkat edilmesi gerekenler çok basit. Motor üretilirken bir çok parametre ele alınır. Bunlara bağlı olarak bir eşitlik sağlanır. Stok yazılım ve üretime bağlı olarak aracın tepkimeleri, bu tepkimelere bağlı olarak parça aşınmalarından, sistemin çalışma sıcaklığı, basıncı hepsi birer etmendir. Bu etmenlere bağlı olarak parça tasarlanır ve üretilir. Bu parçaların da pek tabii bir ömrü olur.

Misalen en basiti yağ değiştirmeyi düşünün. Neden üretici belirli bir KM ya da bir süre koyuyor? Tamamen üretimle beraber bakım şartları da oluşur. Yazılımda ise etkin olan durum zamanlamalar, sıkıştırma oranının arttırılması vb parametrelerin değişmesi.

Eğer yazılım tarafında motor üzerinde değişim yapılırsa araca daha özenli bakmanız gerekir. Başta yağ değişim periyotları daha erkene alınmalı. Araç benzinli ise buji, dizel ise enjektörlerin değişim/kontrol periyotları öne çekilmeli. Kısacası yağ filtresi vb gibi motor ve aktarım (şanzıman, volan, kavrama, aks başı vb) üzerinde bulunan komponentlerin bakım/kontrol periyotları daha sıklaşmalı. Çünkü artık fabrikadan çıkan ve kitapçığında bulunan değerler sizin için geçerli değildir :)

Tabi sadece bu kadarla da bitmiyor, yazılım ile yüklemenin yanı sıra motorun nefes alışını, yakıtı yakışını, soğutmasını ve nefes verişini (benim gözümde :) ) fiziksel olarak da iyileştirmek gerekir. (Soft ya da hard yazılıma göre değişim gösteriri)

Her şeyi doğru yaptınız diyelim, bakım periyotları ve mekanik parçalar için. Yine de kullanırken dikkat etmeniz gereken hususlar var. Motoru (bilhassa yağı) belirli sıcaklıklara getirmeden yüksek devir çevirilmemeli. Aynı şekilde yağ sıcaklığı yüksek iken motor stop edilmemeli. Turbo için bu durumu anlatmama gerek yok. Yağlamasına ve kurum bağlamamasına dikkat edilmeli, performanslı kullanım sonrası motor dinlendirilmeli.

Hepsini bir kenara koyarsak işin özü şu, limitler içinde kalıp doğru parçalarla ve yazılımla aracınızı yükleyip, aracınıza iyi baktıp horlamadıktan sonra bir problem yaşamazsınız :)
 
Son düzenleme:
Şöyle de bir durum var. Araçlar üretilirken ana sistemleri; motor, şanzıman, egzoz gibi bölümleri ülkelere özel üretilmiyor. Fabrika çıkışında bir standart dahilinde banttan iniyor.
fakat gideceği ülkenin emisyon, vergi vs.. gibi şartları gözönünde bulundurularak gerek hp, gerek tork, gerekse de egzoz basınçları düşürülerek
Buna uygun, debriyaj, fren balatası, sıvıları vs gibi sarf malzemeler montajlanarak o ülkeye uygun yazılımla ihraç ediliyor.

Ülkemizdeki chip tuning denen şey de araca motorda hiç olmayan ekstra bir gücü eklemiyor.
Sadece motorda bulunan potansiyel ve kısılmış gücü ortaya çıkartacak şekilde yazılım atılıyor.

Bu durum da yukarıda saydığım debriyaj, fren balataları, yağ gibi sarf malzemelerin daha hızlı aşınmasına sebep olur.
Yazılım yapılan aracın periyodik bakımı için standart km periyodu birkaç bin km daha aşağı çekilmelidir.

Mantıklı kullanımla da sorunsuz kullanacağınızı inanıyorum ama DSG ye dikkat. Şanzımana aşırı yüklenmeler mekatronik arızalarına sebebiylet verebilir. Vag grubunun hassas noktası.
 
Geri
Üst Alt