Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

GÜndÜzlerİ far yakilir mi?

eneSene

Kayıtlı Üye
Katılım
20 Ocak 2010
Mesajlar
1,285
Gündüz farı ile ilgili bir araştırma yaparken Milliyet gazetesinin blogunda aşağıdaki linkteki haberi buldum.

Gündüz farı yayılıyor - ( 1998 - 2012 ) / Gönüllülük / Milliyet Blog

Bende motoru çalıştırır çalıştırmaz, görünüşte parkların yetersiz geldiğini düşünerek istisnasız farlarımı yakarım. Bu konuda Demir Bükey abimizin çocukluğumuzda yaptığı Güvenli Sürüş programlarının çok faydası olmuştur. Okumaya ve araştırmaya devam ederken canımı sıkan bir durumla karşılaştım.Türkiye Trafik Eğitimini Geliştirme ve Kazaları Önleme Vakfı (TÜTEV) diye bir sitede bu konu ile ilgili yazı gördüm. Resmen şok oldum ve aşağılandığımı hissediyorum. İlgili yazıyı aynen kopyala-yapıştır yapıyorum ve bu konu hakkındaki yorumları size bırakıyorum.
İlgili sayfa linki: Tütev | Türkiye Trafik Eitimini Geli_tirme

Farları yakmanın sebebi bellidir: Görülemeyen yolun aydınlatılması. Sisli havalarda ise yalnızca sis farları yakılır. Ülkemizde son yıllarda gündüz far yakılmasını teşvik etmek için, sebebi bir türlü anlaşılamayan bazı kampanyalar yürütülmektedir. Gerekçesi de “aracın iyi görünmesi” olarak ifade edilmektedir. Halbuki bu uygulama, neredeyse yılın tamamında havaların sisli, bulutlu veya yağışlı olduğu İskandinav ülkeleri ve biraz da İngiltere için geçerlidir. Bir iki kış ayı hariç, görüş alanının devamlı açık olduğu Türkiye için böyle bir uygulama söz konusu bile edilemez. Bu güne kadar hiçbir kazazedenin, “Ben aracı göremedim” dediğini duymadığımıza, kazalarla ilgili hiçbir istatistikte de “Aracı Görmeyenler” bölümü bulunmadığına göre, bu uygulamanın çok saçma olduğu ortaya çıkmaktadır.

Yazın sıcağında, bütün araçların farlarının açık olduğu bir şehirde, hem güneşin parlaklığı, hem far ışıkları beyinlere müthiş bir baskı uygulamaz mı? Bu baskının, yayalar ve sürücüler için müthiş bir stres kaynağı olabileceğini düşünmek gerekmez mi?

Ayrıca, uzun huzmeli farlarını yakan bazı gösteriş meraklıları hem insanların gözlerini kamaştırmakta, hem de “hastası olabilir” zannıyla, geçiş üstünlüğü imajı yaratmaktadır. Kısacası en azından şehir içinde gündüzleri far yakmak, sadece bu yönleriyle bile toplum için çok zararlı olabilmektedir.

Gerçekten iyi niyetli olan ve bir kazaya sebebiyet vermemek için her söylenene inanarak bu konuda ne mümkünse yapmaya çalışan titiz insanları tenzih ederiz ama, günlük güneşlik havalarda, şehir içinde far yakmak, davranış bilimi ile uğraşanlar tarafından dikkat çekme, ilgi uyandırma, fark edilmeye çalışma, gösteriş hastalığı olarak değerlendirilebilir.

Denizde su olduğunu balıklara anlatmak...!
Binlerce aracın arka arkaya, vızır vızır işlediği zaten bilinen caddelerden, “bazı arabaların geçtiğini” far yakarak “haber vermeye” çalışmak, insanları aptal yerine koymak değil midir? Bu anlayış, denizde yüzdüğünü zaten bilen balıklara, birde “denizde su var” diye tabelâ göstermekle aynı anlama gelmez mi?
Yalnızca şehirlerarası yollarda, yeşil veya araziye yakın renkteki araçların, -kısa huzmeliler olmak üzere- gündüz far yakması kabul edilebilir.

Sadece motosikletlerin küçük olmalarından dolayı; dikkat çekmeleri ve kolay görünmeleri için gündüz far yakmaları, hem gerekli, hem de mecburidir.

Sözün özü;
Onun bunun ne dediği her zaman çok önemli olmayabiliyor. Bazen akıl yolu ile hadiseleri değerlendirmek insanı alır, kısa yoldan doğru sonuca götürür: Zaten aklın yolu birdir. Meselâ Temmuz-Ağustos sıcağında eğer soba ve kalorifer yakılırsa, gündüzleri de far yakılır.

Hülâsanın özeti: Yüzlerce aracın arasında sırıtan bazı “Kandıralı”ları görünce ne düşünüyorsanız, doğrusu odur…!
 
aracı görmeyenler diye bir istatislik yok ne demek acaba. biçok kaza örneği var etrafımda
hatta ben bile böyle bir kaza yaşamıştım. resmen aracı görmedim :p
ben gece gündüz farlarım hep açık gezerim. böylelikle daha fazla farkedilir olduğuma inanıyorum :eek:key:
 
Açıkcası bende katılmıyorum kış aylarında gayet yararlı bir uygulama , olduğu gibi gündüz vaktide kimsenin gözünü alıp kör edeceğinide düşünmüyorum :p:p
 
peki yeni nesil araçlara gündüz ledleri yine gösteriş amaçlı mı koyuluyor ne saçma sapan bir açıklama bu :(
 
Türkiye Trafik Eğitimini Geliştirme ve Kazaları Önleme Vakfı böyle saçma konularla uğraşacağına;

Yanlış konan tabelalar yüzünden yapılan kazaları,yoldaki çukurlar yüzünden takla atan arabaları,2011 model arabaya muayenenizi yaptırmamışsınız diyen trafik polislerini ve bunun gibi yüzlerce saçma sapan kazaya sebebiyet verecek uygulamaları araştırsın..

Gündüz yakılan farlarla uğraşmasın,kimseye zararı yok..
 
o yazarın kendi görüşü; bana göre mantığı kazalar için yansımayla fark edilmek...
hangi araca binsem kamyon kamyonet ve şahsi aracıma farlarımı gece gündüz açarım...
hiç zararını görmedim faydası bile oluyor sollamaya çıkarken sellektör ve korna çalmadan fark edilinip yol veriyorlar...
 
laf ola beri gele can sıkıntısından yazmış işte, iş yaptım diye görünmek için yazmış klavyenin başında
 
Geri
Üst Alt