Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Eksantrik Mili Nedir? Yine en basit şekilde :)

ukku

Kayıtlı Üye
Katılım
3 Eki 2010
Mesajlar
1,017
Yaş
35
Merhabalar.
Hep duyuyoruz eksantrik mili, dereceli eksantrik bilmemne. Nedir bu yahu?





Şöyle bir şekli var.. Nasıl çalışıyor peki? Anlamak için önce motorun çalışmasını hatırlayalım;



Basitçe özetlemek gerekirse; sağ taraftan (emme tarafından) temiz hava ve benzin karışımı motorun içine giriyor, pistonun hareketi ile içeride sıkışıyor, buji çakınca patlıyor ve patlamanın gücü pistonu ve piston kolunu aşağı itiyor, kuvvet bu şekilde krank miline aktarılmış oluyor, sonra da yukarı çıkan piston kirli hava karışımını sol taraftan (egzoz sübabından) dışarı itiyor, böylece kirli havadan da kurtulmuş oluyoruz ve yeni bir karışımla hayatımıza devam ediyoruz. Bu çevrim motor çalıştığı sürece devam ediyor. O aşağı yukarı hareket ederek havanın giriş çıkışına kapı görevi yapan parçalar sübap. Bulunduğu yere göre emme ve egzoz sübabı olarak adlandırılıyor.
Motorun çalışması en basit haliyle bu şekilde.

Peki bu sübaplar ne zaman aşağı inip geçişe izin vereceklerini, ne zaman kapanıp geçişe izin vermeyeceklerini kendi kendilerine düşünecek kadar zekiler mi?
Kam (eksantrik) milleri burda devreye giriyor. Animasyonun en üstünde, devamlı dönen 2 adet üçgen profilli parça görüyoruz. Bunlar eksantrik millerimiz. Bu şemadan anlamaya çalışmaya gerek yok :) Şöyle bir şema ile pekiştirelim;



Eksantrik milleri devamlı dönerken üzerinde görülen çıkıntı, sübap iticiye denk geldikçe sübapları aşağı doğru iter, böylelikle sübap, eksantriğin bu çıkıntılı kısmının dönüşü süresince aşağıda olmaya ve hava-yakıt karışımının geçişine izin vermeye zorlanır. Aynen tahmin ettiğiniz gibi, eksantrik milinin çıkıntılarının yüksekliği arttıkça sübabı daha çok aşağı iter, çıkıntı genişledikçe de daha sübaplar daha uzun süre açık kalır. Böylelikle içeri giren ve çıkan hava-yakıt karışım miktarı belirlenmiş olur.

Cadde otomobillerinde de sıkça rastlanılan dereceli eksantrik mili modifiyesi tam olarak bu esasa dayanır.
Motorun içine içeri daha fazla hava sokulması sağlanan hava, optimum miktarda benzin ile desteklenerek daha şiddetli bi patlama, daha yüksek tork ve güç elde edilmiş olur.
Görüldüğü gibi çok komplike bir sistem değil. Cümle içine liftler durationlar falan karıştırarak artislik yapmaya gerek de duymadım :)
Ama görürseniz fikir sahibi olmanız açısından söyleyeyim, lift = sübabın aşağı itilme miktarı, duration = sübabın açık kalma süresi.
Yani olay tamamen üçgen profilin şekli.


Bu iş bukadarus :)

Utku UZUNOĞLU



Kaynak kendi sayfam :)
http://utkuuzunoglu.blogspot.com
 
Senin değiştirdiğin itici bu konudakinden oldukça farklı :)
 
Eksantrik mili yukari asgi hareketini yaptigi zaman benzin pompasinin kicindaki iticiye degiyor ama uzunoglu yoksa ruyami gordum ben :) ama baska itici varsa kOmple sokuk TFSİ bulup incelemem lazim:)
 
peki bilmiyorum da acaba bu ekzantirik zincirinin bu ekzantirik miliyle alakası varmı skodamın ekzantirik zincirini değiştireceğmde
 
Eksantrik mili yukari asgi hareketini yaptigi zaman benzin pompasinin kicindaki iticiye degiyor ama uzunoglu yoksa ruyami gordum ben :) ama baska itici varsa kOmple sokuk TFSİ bulup incelemem lazim:)

orda pompa iticisi var ve tek bi tane :) konudakiler sübap iticileri :)
 
Geri
Üst Alt