Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Cupra2 Nedir? 5 sene tecrübenin makalesi :)

ukku

Kayıtlı Üye
Katılım
3 Eki 2010
Mesajlar
1,017
Yaş
35
07ibiza2bcupra2ry7.jpg


Cupra2, 98 ve 99 yıllarında üretilmiş 6k ibiza'nın Topmodelidir.
Sadece soldan direksiyonlu olarak üretilen Cupra2 modeli, serinin en yüksek donanım paketi ile satılmış aracıdır. Mk2 İbiza modelleri arasındaki en hızlı ve en kuvvetli modeldir.
İbiza f2 aracının gösterdiği büyük başarılar ve 3 sene üstüste kazandığı galibiyetlerden sonra 96 97 senesinde İbiza model gamına eklenen Cupra, 98 yılında ise birkaç eklenti daha yapılarak Cupra2 modeli satışa sunulmuştur.

Başlıca nitelikli donanımları şöyle:
-Sürücü ve yolcu airbag
-Yarı deri Recaro hafif koltuklar (Red tiger döşemeli)
-Kırmızı emniyet kemerleri
-4 koltuk başlığı
-Deri direksiyon ve vites topuzu
-Kırmızı emniyet kemerleri
-Cd changer
-6 hoparlör
-Manuel Sunroof
-Elektrikli ve ısıtmalı aynalar
-16" beyaz Ronal Jantlar
-ABS-EDL
-Yağ basıncı, Voltmetre göstergeleri
-Spor suspansiyon ve helezon
-Klima
-Gri zeminli gösterge paneli (Porsche tipi)
-Kırmızı kenarlı çıtçıtlı paspaslar (ibiza temalı)
-Sis farları
-Arka spoiler
Bazı ülkeler için olan donanımlarda:
-Koltuk ısıtıma
-Ön far yıkama

En üst seviyede pasif ve aktif güvenlik donımları barındıran Cupra2, üretildiği zamanda neredeyse eşsiz özelliklere sahip bir Hot hatch olmuştur.

Cupra2, 280mm çapındaki, 2 alandan hava soğutmalı ön fren diskleri ile 100km/s hızla frene basıldığında 36.5m'de durabiliyor. Doğru söylemek gerekirse aracın frenleri dönemine göre fantastik güçlü. Döneminden örenkler vermek gerekirse; Astra GSI 40.2m'de, Clio RS 38.9m'de, Audi S3 38,4m'de, 306 GTi ise 42m de durabiliyor.

Sunulan ABS sistemi ile emniyetli bir frenaj sağlıyor. Döneminin otomobillerinde ABS şikayet sebebiyken, Cupra2'nin ABS sistemi son derece başarılı bir işleyişe sahip.
EDL, yani elektronik diferansiyel kilidi sistemi, gevşek zeminlerde kalkışta yaşanan tutunma probleminin üstesinden büyük ölçüde gelebiliyor. EDL birçok güncel sistemden daha başarılı.
16" ölçüsünde jantlar o dönem genellikle üst sınıf otomobillerde sunulurken Cupra2 de standart donanıma eklenmiş.

Yol tutuş konusunda da oldukça iddialı olan Cupra2, diğer ibiza modellerinden farklı olan Helezonları ve daha kalın ve sert ön viraj demiri ile adeta yolları kanırtıcasına ilerlemeye aday bir otomobil. Dayanıklı yürüyen aksamı bozuk yollarda, kötü koşullarda kolay kolay sorun çıkartmaz. Direksiyon sertliği ve tur sayısı son derece başarılı. Orijinal suspansiyon ve helezonları ile yeterince sert bir otomobil, bu da sürücüye güven veriyor.

Şimdilerde ekstra para ödenerek sonradan yaptırılan kırmızı emniyet kemerleri bu araçlarda standart donanımda ve görsel sportifliği pekişitiriyor.
Direksiyon ve diğer deri bölgelerdeki kırmızı dikişler ile aracın içine kırmızı siyah uyumu hakim.
Aracın içinde cep telfonunuzu yada cüzdanınızı koyabileceğiniz bir torpido gözü yok, kapı cepleri dışında kullanışlı alan kalmamış.
Bunun sebebi, torpido gözü olması gereken yerde kullanılan yolcu airbag, telefon ve cüzdan gözü olarak hazırlanan yere de eklenen ekstra göstergeler. Direksiyon altından ufak bir evrak gözü var ama adından da anlaşılacağı gibi sadece evraklar için yeterli. Zaten evrak gözünü sürüş esnasında açmak imkansız gibi birşey.

Polo'dan daha ağır, Golf'ten daha haifi bir araç 6k İbiza. Ortalama 1080kg ağılığındaki Cupra2'de kullanılan son sürüm "ABF" motorlar, GOLF Mk3 GTI'da kulanılan ile büyük ölçüde aynı, ama daha hafif karoseri ile Cupra2 daha atak ve hızlı. ABF'nin son sürümlerinde verisel bir fark gözükmese de hafif subap iticileri, ve forged krank ile bezenmiş motor VW standartlarını koruyor ve en az bir kaya kadar sağlam, dayanıklı. Yağına suyuna dikkat et sorun olmaz, dedikleri ABF dir. ABF motorunun özellikle dikkat edilecek yada değişmesi gereken bir kronik problemi yoktur. Peryodik bakımları zamanlı yapıldığında, Ağır bakımları ihmal edilmediğinde tık demeyeceği gibi. Hizmettte kusur etmez.

Kullanılan "02a" şanızman VW'nin uzun yıllar boyunca dişli grubunu kullandığı bir şanzıman, sağlamlığı ve temiz geçişleri konusunda kafada soru işareti bırakmıyor.

Aracın dışına baktığınızda, çift ampullu ön farlar ve ön ızgarada bulunan GTi 16v yazısı sizi karşılıyor. Kullanılan marşpiyerler sportif bir GTI'ın olmazsa olmazı. Kapılardaki büyük Cupra2 yazıları altındaki "World Rally Champion" eklentisi, bu araca her binişinizde sizi özel birşeylerin beklediğini hissettiriyor. Downforce becerisi yüksek arka bagaj üstü spoiler aracın bir diğer ayırt edici özelliği olarak ön plana çıkar. Kapı ve bagaj bölgelerinde kullanılan antistatik görsel öğeler karbonfiber temalıdır, aynı tema aracın vites topuzunda ve kapı yazılarında da kullanılmıştır.

Çok noktalı enjeksiyon sistemi ile donatılmış 1984cc motor 82,5x92,5 mm cap-stroke ölçüsüne sahip. 10,5. sıkıştırma değerine sahip olan ABF motor 6000d/d'da 150HP güç üretiyor ve 4600d/d'da 180Nm tork sunuyor. 0-100 Hızlanması 8.3sn olan Cupra2, 218km/s son hıza sahip.

Aracın kronikleri...
ABS beyinleri arıza yapabiliyor... Ucuza tamir edilebilitesi olan bir sorun
Ön göğüsün teyip vs bölgesinden plastik parçası, zamanla güneşten vs çıtkırıldım bir hal alıyor, sorun değil, yenisi heryerde var.
Hızlı gider, dikkat gerektirir... :p

Performansını dönemindeki rakipleri ile karşılaştırmak gerekirse:
Golf Mk3 GT : 150HP 180Nm... 0-100:8.7sn Sonhız:215km/s
306 GTi-6 : 167HP 193Nm... 0-100:8.8sn Sonhız:218km/s
Astra GSI : 150HP 196Nm... 0-1008.0sn Sonhız220km/s
Megane Coupe: 150HP 185Nm... 0-100:8.6sn Sonhız:215km/s
İbiza Cupra2 : 150HP 180Nm... 0-1008.3sn Sonhız218km/s



Şafak ELÇİ
 
super butun herseyıyle cupra işte tsk ler utku bılgılerınden dolayı
 
  • Beğen
Reaksiyonlar: ukku
Zamanı mı Utku yaaa :D Ne güzel 1.8 T' den dem vuruyorduk :) Yine mi Cupra2 :S :D Şaka bi yana, cidden hoşuma giden, GOLF3 GTI ile karşılaştırıp durduğum (Sahibinden'de) bi araç... Ne yazık ki sayısı az, alırsam ne zaman sıkılır satarım bilemiyorum. Epey bi zarar edeceğim de malum... Neyse ya, kısmet :D

Ama çok güzel araç... Keşke dış dizaynı bir üst kasanınki olsaydı. O zaman hiç keşke demezdim, yılına bile bakmazdım...
 
  • Beğen
Reaksiyonlar: ukku
Beni tanıyanlar az çok bilir, 90'ların sonu ve 2000 lerin başı hot-hatchlerine oldukça düşkünümdür. Kullanımları çok keyiflidir. Belki de hiç bir arabada duyamayacağınız heyecanı ve keyfi yaşatacak potansiyele sahiptirler.
Bu araçlara 2010 'lu senelerde sahip olmayı düşündüğünüzde ise hiç şüphesiz aklınızı karıştıran soru işaretleri ortaya çıkıyor.
Lise çağına gelmiş bu araba, elimde kalmaz mı? Devamlı sorun çıkartır mı?
Dayanıklılık, durduk yerde başınıza problem açma ihtimali, yedek parça bulunabilirliği, bakım maliyetleri vs.. dönemine göre çok daha fazla önem kazanıyor.
Bu konu merak ediliyordur diye düşünüyorum ve şöyle bir özet geçeyim;


Ibiza Cupra2 'ya sahip olduğunuzda; VW'nin çeşitli modellerinde çok uzun süreler hizmet edererek kendini senelerce ispatlamış, sağlamlığına emin olduğunuz, yağını suyunu kontrol ettiğinizde hiç problemsiz senelerce binebileceğiniz bir motorunuz var demektir.
Aynı zamanda Golf Mk2 GTI ve Golf Mk3 GTI ile ortak ön takım, süspansiyon ve fren tertibatına sahipsinizdir. Bu da, aynı motor gibi, hem gayet performanslı, hem de oldukça uzun ömürlü bir mekanik alt yapınızın olduğu anlamına geliyor.

* Mekaniğin bu kadar çok VW ile ortak kullanımı olması "toplama araba" gibi düşünmenizi sağlayabilir. Aksine, triger setinden fren balatasına, yağ filtresinden yayına amortisörüne kadar, zamanla periyodik bakımlarda değişmesi gerekecek, ya da eskiyip deforme olabilecek parçaların tamamı, neredeyse sanayinin büfesinde dahi bulunabilir demek :)

** Yine bu kadar ortak parçalardan oluşması, orijinal ve yan sanayi olarak üretim yapan bir çok markadan yedek parça alışverişi yapabiliyor olmanız demek. Örneğin, fren balatası almaya gittiğinizde 25 TL 'den başlayan fiyatlar sizi şaşırtabilir, biz alıştık :)

*** Bu ortak alt yapı, modifiye anlamında çok büyük kolaylık demek. Herhangi bi marka Cupra2'ye özel fren hortumu üretmemiş mi? Hm.. Diğer marka ön takım üretirken Seat'ların hiç birisini listeye koymamış mı.. Eyvah, nerden bulacağız! Gibi bir durum yok :) Dünya üzerinde en çok modifiye edilen ve modifiye parçası üretilen araçlarından bir tanesi olan Golf GTI ile aynı alt yapıyı kullanıyor olmak, herhangi bişeyin modifiye parçasını bulamama ihtimalinizi ortadan kaldırıyor :)


Son olarak, 5 senedir tepesinde olduğumuz Cupra2'nin, periyodik bakımları haricinde, durduk yere başımıza açtığı toplam masraf 500 lirayı geçmediğini göre; '98 model hothatchimiz, 2010 ya da daha yeni modelli, garantisi süren bir araca göre senede 100 lira, ayda 9 lira fazladan masraf açmış diyebiliriz.
Turkcell'in ayda 9 liraya mesaj paketi bile vermediğini hatırlatır, iyi günler dilerim :)
 
Beni tanıyanlar az çok bilir, 90'ların sonu ve 2000 lerin başı hot-hatchlerine oldukça düşkünümdür. Kullanımları çok keyiflidir. Belki de hiç bir arabada duyamayacağınız heyecanı ve keyfi yaşatacak potansiyele sahiptirler.
Bu araçlara 2010 'lu senelerde sahip olmayı düşündüğünüzde ise hiç şüphesiz aklınızı karıştıran soru işaretleri ortaya çıkıyor.
Lise çağına gelmiş bu araba, elimde kalmaz mı? Devamlı sorun çıkartır mı?
Dayanıklılık, durduk yerde başınıza problem açma ihtimali, yedek parça bulunabilirliği, bakım maliyetleri vs.. dönemine göre çok daha fazla önem kazanıyor.


*** Bu ortak alt yapı, modifiye anlamında çok büyük kolaylık demek. Herhangi bi marka Cupra2'ye özel fren hortumu üretmemiş mi? Hm.. Diğer marka ön takım üretirken Seat'ların hiç birisini listeye koymamış mı.. Eyvah, nerden bulacağız! Gibi bir durum yok :) Dünya üzerinde en çok modifiye edilen ve modifiye parçası üretilen araçlarından bir tanesi olan Golf GTI ile aynı alt yapıyı kullanıyor olmak, herhangi bişeyin modifiye parçasını bulamama ihtimalinizi ortadan kaldırıyor :)


Son olarak, 5 senedir tepesinde olduğumuz Cupra2'nin, periyodik bakımları haricinde, durduk yere başımıza açtığı toplam masraf 500 lirayı geçmediğini göre; '98 model hothatchimiz, 2010 ya da daha yeni modelli, garantisi süren bir araca göre senede 100 lira, ayda 9 lira fazladan masraf açmış diyebiliriz.
Turkcell'in ayda 9 liraya mesaj paketi bile vermediğini hatırlatır, iyi günler dilerim :)

Utku süper bir açıklama olmuş emeğine sağlık kardeşim... Sana son bir sorum var, 5 yıldır biniyormuşsun hazır :)

Seat Ibiza 2.0 Cupra 2.El Arabalar ve Satılık Sıfır Km Otomobil Fiyatları sahibinden.com'da

Linkteki araçlardan 24.900 TL olan hariç hangisi hırpalanmamıştır, yani ilk tercih edip baktıracak olsak hangisini baktırmalıyız? Bir çoğunun sahibi aracı 2011 yılında almış, bu da beni şüpheye düşürüyor... 15.500 olandan zaten uzak duruyorum ama diğerleri için de 17.500 çokmuş gibi geliyor... Yoksa değil mi? :D Bir soru deyip çok şey sordum, kusuruma bakma... Bilenlerden yararlanmayı severim :)

NOT: Beyaz olan Malatya' daki 06 VIA 44 plakaya 2010 yılında geçmiş, yani o biraz daha eski sahipli :)
 
  • Beğen
Reaksiyonlar: ukku
Antalya'daki mavi odukça iyidir. Eskiden beri bilirim.
Tufan'a selamlar :)
Fiyat konusu şaibeli. Ben 17 'dan aşağı vermem. Yanına yaklaşılmayacak araçlar bile 15 16 yazmış, orası muamma :)
Tufan 'la bi konuş, mavi ile. Selam söyle. Bakalım ne dicek :)
 
Yok daha sırası değil kardeşim, sorma amacım: ilerde hangisine yanaşmalı :)

Alırsam kapının önünde durması beni bitirir askerdeyken :) 0-100 8.3 offffffff hayali bile deli ediyor :D

Askerlik bitsin seni bulurum :D Ama epey yattı kafama..
 
Askerden gidip gelesiye kim öle kim kala :)
Tufan satmış olursa, Şafak da satmak istemezse bulamazsın Cupra2 :)

Bi de bana kalırsa standart gücü pek yeterli değil.
Hatta biz youtubedan standart olanları seyrederken "evlat olsa çekilmezmiş, iyi dayanmışız" diyoruz :D
Minik kurcalamalar ile 10-12 hp civarı artış sağlamışızdır. Ama öyle 10-12 sütçü beygiri değil, harbi ingiliz yarış atı :D
Hissiyat standardından çok iyi. 1-2 minik dokunuş daha kaldı, onları da halledince daha da güzel olur..
 
Geri
Üst Alt