Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Cordoba ve ibiza'nın tarihi

GRKMSRGL

Kayıtlı Üye
Katılım
29 Ağu 2009
Mesajlar
5,250
Yaş
36
İspanyol üreticin başarılı temsilcisi Cordoba’nın ülkemizdeki satışları 2005 yılından bu yana düşmeye devam ediyor. 2005 yılında satılan toplam Cordoba sayısı ile 2008 satışları( Eylül ayı dahil) karşılaştırıldığında yaklaşık beş katlık bir satış kaybı göze çarpıyor.


İlk kez 1993’te piyasaya sürülen Seat’ın küçük sınıftaki sedanı Cordoba, 1999’da kapsamlı bir makyajdan geçirilmişti. 2002 yılında, VW Polo ve Skoda Fabia’da da kullanılan şasi üzerinde tamamen yenilenen otomobilin motor ailesi de zenginleştirilmişti. Halen İspanya’da, 1.2 lt 64 HP, 1.4 lt 75 HP ve 1.4 lt 100 HP’lik benzinli, 1.4 lt 75 HP, 1.9 lt 64 HP, 1,9 lt 101 HP ve 1.9 lt 130 HP’lik turbo dizel motorlarla üretilen Cordoba, şu anda 1.4 lt benzinli 85 HP ve 1.4 TDI 80 HP dizel motor seçenekleriyle satılıyor. Yeni platform üzerinde geliştirilen Cordoba’nın aks mesafesi selefine göre 20 mm artışla 2460 mm’ye uzarken karoser yapısındaki değişiklikler nedeniyle 4280 mm’lik boyunda 117 mm, 1698 mm'lik genişliğinde 58 mm ve 1441 mm'lik yüksekliğinde de 17 mm artış bulunuyor. Yeni karoser hatlarıyla Seat’ın son dönemdeki dinamizm felsefesini tam olarak yansıtan Cordoba, B sütununa kadar aynı yapıda olan hatchback kardeşi Ibiza’dan bile sportif görünüyor. Önde farların kazandırdığı hırçın yüz ifadesine sahip otomobilin arkasında, Alfa Romeo’dan esintiler taşıyan stop lambaları dikkat çekiyor. Ancak karoserin genel hatları Toledo’da da görülen yeni Seat çizgisine uygun. Aracın iç mekan tasarımı da bir önceki jeneresyon Ibiza’dan olduğu gibi alınmış. Otomobilin genel kabin kalitesi rakipleriyle boy ölçüşecek düzeyde. Üç kollu direksiyon ve büyük dairesel havalandırma petekleriyle sportif görünen kokpit yapısı, VW’nin hatasız ergonomi özelliklerine sahip. Orta konsolda gerek müzik sisteminin gerekse elektronik klima sistemi Klimatronik’in kullanımıyla ilgili problem yok. Üç kollu direksiyon simidinin yüksek tasarımlı göbeği en üst pozisyonda gösterge tablosunu perdeliyor gibi görünüyorsa da tabloda izlenemeyen hiçbir şey yok. Kırmızı aydınlatmalı tablo, gece sürüşlerinde oldukça etkileyici görünüyor. Aracın hız sabitleme sistemi sinyal kolunun ucundaki düğmeyle kumanda ediliyor. Sinyal kolu yumuşak dokunuşlarda Mercedes, BMW ve Opel’de olduğu gibi üç kez sinyal veriyor. Vites konsolundaki boşluklar, kullanışlılığı rakiplerine göre fark yaratır düzeyde arttırıyor. Kapı içindeki cam ve ayna kumandaları, kullanışlılığı ve sorunsuzluğu kanıtlanmış birer VW Group klasiği. Otomobilin 485 litrelik bagajına kapaktaki büyük Seat logosuna basılarak ulaşılıyor. Hacim rakiplerinden biraz küçük olsa da arka koltuk sırtlıkları yatırılarak, bagaj hacmi 800 litreye kadar genişletilebiliyor.

Model Bilgileri

1993 İkinci nesil Cordoba ve Ibiza piyasaya sürülüyor.
1996 Cordoba Coupe piyasaya sürülüyor. Yeni motorlar ekleniyor: 1.9 SDI, 1.9 TDI ve 2.0 GTi.
1997 Cordoba Vario piyasaya sürülüyor.
1999 Makyajlandı.
2002 Üçüncü nesil Cordoba ve Ibiza iki ve dört kapılı olarak piyasaya sürüldü.

Değerlendirme

+ Geniş iç mekan
+ Konforlu koltuklar
+ İşçilik kalitesi
+ Dinamik kullanım
+ Güçlü ve tasarruflu dizel motor
- Düşük işçilik kalitesi (düşük modellerde)
- Kısıtlı güvenlik donanımı
- Sert süspansiyonlar
- Zayıf frenler

Zayıf Noktalar

• Egzoz sistemi arızası
• Fren disklerinde dalgalanma
• Elektrik arızası

Tavsiye Edilebilir Motor Seçenekleri

1.4 lt, benzinli Yakıt tüketimi 8 lt/ 100 km
1.4 lt, turbo dizel Yakıt tüketimi 6lt/ 100 km
 
Geri
Üst Alt