Öncelikle şunu belirteyim piyasada 97 oktan benzin diye bir benzin türü yok.97 oktan diye bahsedilen benzin 95 oktan benzine bazı kimyasallar katılarak benzinin sıkıştırılıp yanma sıcaklığı yükseltiliyor ama kimyasında bulunan heptan izo-oktan miktarı değişmiyor.Geçen bir arkadaş bu forumda paylaşmıştı diye hatırlıyorum benzin ve dizel diye bir videoyu orda da bahsedildiği gibi karbon uzunluğu aslında sabit ama sıkıştırmayla beraber yanma sıcaklığı yükseltiliyor buda performans ve tüketimi etkiliyor diyorlar ama öyle çok hissedilen bir fark yoktur.Ben aracımda 97 oktanda 95 oktanda kullandım arada bir fark gördün mü diye sorarsanız ben farkedemedim bariz bir fark ama Shell'in 100 oktan benzini vardı bir aralar piyasada kullananların çoğu araçta bariz bir fark beklediler ama sonuç yüksek tüketim oldu ve satıştan kaldırıldı.
Biraz uzun oldu ama kafada soru işareti olmasın diye açıklamak istedim.97 oktan diye satılanlar 95 oktana bazı kimyasallar katılıp yanma sıcaklığı ve sıkıştırma oranının artmış halidir.Aracınızda bir sorun çıkartmaz.Eğer yanlış bildiğim bir nokta varsa benide aydınlatırsanız sevinirim 🙂