Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

2017 Leon FR Rodaj Dönemi

feoder

Kayıtlı Üye
Katılım
29 Haz 2017
Mesajlar
22
Herkese merhabalar,
2017 1.4 TSI FR 125 bg aracımı geçen ay teslim aldım. Aracım şuan 650km'de ve ilk defa Leon FR kullanıcısı olarak, arac rodaj döneminden çıkana kadar nelere dikkat etmeliyim? Şu ana kadarki ortalama yakıt tüketimim 7.4lt ve özellikle 2000-1800 devir arası kullanmama rağmen biraz tuzlu geldi. Araç yeni olduğu için mi böyle? Araç 1500km olana kadar belirttiğim devir aralıklarında kullansam ileride performans açısından sıkıntı yaşar mıyım?
 
Öncelikle aracınız hayırlı olsun güle güle kullanın.
Bana aracı teslim ederken ilk 4 bin km filan fazla yakabilir aldırış etmeyin ve çok yüklenmeyin dediler bende söylediklerine uydum ankara içi 6-6.5 lt civarı yaktı, araç bu arada 150 act motor. Siz araca alıştıkça daha da düşecektir.
Bazı arkadaşlar rodaj filan yok bas geç diyorlar ama ben riske atıp kıyamadım şimdi 6000 km filan oldu performans açısından hiç bir kayıp yok canavar gibi. Siz de içiniz rahat etmiyorsa ilk birkaç bin km fazla zorlamayın arada bir devir yükseltmekten bişey olmaz tabiki.
 
Teşekkür ederim. Aracı ilk aldığımda bana 1500km'ye ulaşana kadar sport modunda kullanmanızı tavsiye etmiyoruz dediler. Öyle olunca ben de riske atmak istemedim ama dayanamayıp ufaktan sport mode testi yaptım ve çok tatmin etti. Bir yandan arabayı ilk aldığımda dedikleri aklıma geliyor ve fazla zorlamamaya çalışıyorum, diğer yandan ise arabanın, eğer gerçekten öyle bir durum varsa, ileride ''sağır'' kalmasından korkuyorum.
 
Kalmaz merak etmeyin arada bir yoklamanızda da sakınca olmaz, zaten rodaj bitince de sürekli tam gaz kullanmayacaksınız stilinize uygun bir sürüş şekli benimseyeceksiniz sonuçta. Bakımları aksatmayın yeter.

Bu arada üyelerimiz kısmından kendinizi tanıtırsanız forumdan daha iyi faydalanabilirsiniz. İyi günler.
 
Herkese merhabalar,
2017 1.4 TSI FR 125 bg aracımı geçen ay teslim aldım. Aracım şuan 650km'de ve ilk defa Leon FR kullanıcısı olarak, arac rodaj döneminden çıkana kadar nelere dikkat etmeliyim? Şu ana kadarki ortalama yakıt tüketimim 7.4lt ve özellikle 2000-1800 devir arası kullanmama rağmen biraz tuzlu geldi. Araç yeni olduğu için mi böyle? Araç 1500km olana kadar belirttiğim devir aralıklarında kullansam ileride performans açısından sıkıntı yaşar mıyım?

KULLANICI KILAVUZU (ve parantez içinde kendi yorumlarım)

İlk 1.500 kilometrede motor rodajı yapılmalıdır.

1000 kilometreye kadar
– Takılı vitese uygun maksimum devrin 3/4'ü üzerinde hızla aracı sürmeyin. (yani rodaj bitene kadar benzinli araçlarda 4000 devri, dizel araçlarda 3000 devri geçmeyin.)
– Aracı tam hızda sürmeyin. (arabanın yürüyen aksamında bir üretim hatası olabilir. yüksek hızlarda bu arızaları keşfetmek istemezsiniz.)
– Tam gazda hızlanmayın.
– Yüksek motor devirlerinden kaçının.
– Römork çekmeyin. (yani motora aşırı yük bindirmeyin. 6 kişi+full bagaj+klima açıp arabayı kırbaçlamayın.)

1000 ila 1500 kilometre arası
– Hızlar kademeli olarak azami hıza veya motor izin verilen azami motor devrine çıkarılabilir. (çıkarmak zorunda değilsiniz ama çıkarabilirsiniz yavaş yavaş.)

Aracın ilk 1500 km’de sürülme şekli gelecekteki motor performansını etkiler. Sonuç olarak, aracı özellikle motor hala soğukken ortalama hızda sürün: Bu, daha az motor aşınmasına yol açacak ve motorun faydalı ömrünü uzatacaktır.

Rodajdan sonra bile, araç yüksek motor devirlerinde sürülmemelidir. (motorun yüksek devirlerde çalıştırılması rodajdan sonra bile istenmezken, sağır kalmasın diye arabasını "rodaj döneminde 6000 devirlerde" süren kullanıcının ne kadar yanlış bir şey yaptığını bir düşünün...) İzin verilen maksimum motor devri devir sayacı göstergesinin kırmızı alanının başlangıcında işaretlenmiştir. Düz şanzımanlı araçlarda kırmızı alana ulaşıldığında vites yükseltilmelidir. Hızlanma sırasında son derece yüksek hızlar otomatik olarak sınırlanmıştır, ancak motorun maksimum izin verilen miktar üzerindeki devirlerde çalışmasına neden olabilecek ve sonuç olarak motor hasarına yol açacak daha düşük bir vitese yanlışlıkla alınmasıyla üretilen yüksek motor devirlerine karşı motor korumalı değildir.

Ek olarak düz şanzımanlı araçlarla ilgili olarak aşağıdakiler de akılda bulundurulmalıdır: Aracınızı çok düşük motor devriyle sürmeyin. Motor artık sorunsuz çalışmadığında vites küçültün. Vites değiştirme tavsiyelerine uyun. (Yani 1300 devir gibi çok düşük devirlerde sürmenin arabaya zarar vermediğini düşünmeyin. Halk deyişiyle "motorun sağır kalması" denilen olay işte bundan kaynaklanmaktadır. Motoru sağırlaştıran şey, motoru yüksek devirlere çıkarmaya zorlamamak değil, motoru çok düşük devirlerde boğmaktır. 6000 devire çıkmayınca motor sağırlaşmaz, 1300 devirde kullanılırsa motor sağırlaşır. Sağırlaşan motoru eski haline getirmenin yolu da basit: BP Ultimate, Shell Nitro, Opet Ultraforce gibi katkılı yakıt al, azıcık yüksek devirlerde vites değiştir. Bu kadar...)
 
Son düzenleme:
Geri
Üst Alt