Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

2016 Seat İbiza 1.2 Tsi 90 Hp ( Manuel ) Kalkışta Tekleme ve Rolanti de titreme

ByGoblin

Kayıtlı Üye
Katılım
14 Eki 2020
Mesajlar
11
Yaş
54
Herkese Merhaba. 3 Aydır uğraştığım bir sıkıntıyla ilgili yazıyorum. Umarım birilerinden hem yardım alır hem de böyle bir problem yaşayan birilerine yardımımız dokununur düşüncesiyle paylaşıyorum. Aracım 60.000 bakım için servise girmiş Bujiler , filtreler vs. Ben aracı alındığındada 65.000 Km de idi. ( Şu an 69.000 km de ) Araçta birden fazla sorun olduğunu gözlemlemeye başladım. (Umarım fazla dağıtmam)
1. Debriyaja basıp bıraktığımda devir oynuyor. ( Şu an hala devam ediyor) Rolanti de herhangi bir dalgalanma vs yok.
2. Klimayı veya kaloriferi açtığımda devir yükselmeye başlıyor. ( 10-15 dk yol yaptıktan sonra düzeliyor. Anladığım kadarı ile araç ısındığında normale dönüyor )
3. İlk kalkışta BAZEN kesiklik yapıyor ama 2. vitesten sonra herhangi bir kesiklik yok. Roket gibi
4. Kalkıştan sonra 2. ve üst viteslerde giderken pedala hafif bastığımda veya çektiğimde araçta belli belirsiz bir öksürme oluyor.
5. Debriyaj baskı balata serviste değişti. ( Benim kararım )
6. Şanzıman takozu serviste değişti. ( Benim kararım )
7. Emme manifoldu söküldü temizlendi ( İlki sanayide 1 hafta sonra bu sefer serviste )
8. Enjektörler temizlendi. ( İlki sanayide 1 hafta sonra ikinci kez servis bizim dediğimiz yere götürün diyerek bir kez daha temizlendi )
------ Manifold temizliğinden sonra şu an jikle de devreye girmemeye başladı. Hava ne kadar soğuk olursa olsun çok nadir devreye giriyor. Ne zaman nerede gireceği de belli olmuyor. Hatta bazen de marştan sonra 400-500 devirde can çekişiyor. Ama stop etmiyor. Gaz verdiğimde hemen düzeliyor. Buna da normal dedi servis. Artık ne diyeyim bilemiyorum. (Kelebekten olduğunu düşünüyorum adaptasyonu en son geçen hafta yaptırdım yine aynı değişiklik yok ) ------
9. Benzin filtresi değişti. (özelde)
10. Senteye baktırdım ( sorun yok )
11. Akü değişti.
12. Kelebek adaptasyonu yapıldı. ( Defalarca kez )
13. Kelebek temizlendi. (Özelde ve serviste )

Şimdi gelelim yaptıklarıma. Servise gittim. Aracı kullandılar ve bu gayet normal bulduklarına söylediler. Beyinde hiç bir arıza kaydı da yok. ( uzatmıyorum) Bu arada sanayide birkaç ustaya da gösterdim. Zaten debriyaj pedalında biraz sertlik olduğunu da fark etmiştim. Madem serviste 60.000 bakıma girmiş ben de buradan devam edeyim. Şanzımanı serviste indirdik. Kararı ben verdim. Debriyaj çıktı. Baskının yüzeyi yanmıştı. Gereksiz söktük vs yorumlar yaptılar. Bu baskıya siz normal mi diyorsunuz dedim. Evet dediler. ( Bu arada ben volan yüzeyine bakmayı akıl edemedim. Oysa araç arkamda idi. ) Tamam takın yenisini bitirin şu işi dedim. İş bittiğinde volan ne durumdaydı dedim. O da iyi idi dediler. Servisten çıktım. Servise girmeden önce 10 kalkışın 9 unda saçma sapan tekleyen silkeleyen araç bu sefer 10 kalkışın 3 ünde aynısını yapması üzerine servise tekrar gittim ama hiçbir sonuç alamadım. Niye çünkü kararı ben vermiştim. Bu sefer özel vw servisine giderek debriyajı bir daha söktürdüm ve volanın rezilliğini gördük. Volanı binde 5 taşladılar. Şu an araç KALKIŞTAKİ kesmenin dışında yağ gibi oldu. ( Servisteki arkadaşlarla cehennemde görüşeceğiz. )
Bu rolantideki 2-4 sn de bir öksürmesinin devam etmesi üzerine sanayiye gittim. Herkes buji bobini diyor. Diyorum ki ustalara servise hiç girmemiş olsa değiştireceğim. Baktım böyle olmayacak servisei durumunu aktardım ve rica ettim. Sağ olsun müşteri temsilcisi benimle ilgilendi ve test amaçlı buji ve bobin denediler ama sonuç değişmedi. Kurum yapar dediler. Servis kurumu da temizledi. (Sağ olsunlar ) Dün itibari ile aküyü de değiştirdim. (Aracı ilk aldığımda yaptırdığım rutin kontrollerde aküde zayıflık var değiştirirseniz iyi olur demişlerdi.) Bursa'ya gittim Bosch servisine. Sorun bulamadılar. İzmir' e gittim Seat servisine sonuç yok. Her şey normal.
Diyeceğim şu ki araçta hala arıza kaydı yok ve hiçbir zaman da olmadı. Bu durumda sorun yok diyorlar. Ben adam akıllı ve konforlu bir şekilde KALKIŞ yapamıyorum. mutlaka bir yerde o KESMEYİ yapıyor. Ben ne zaman yapacak diye tedirgin olmaktan bıktım usandım. Aracımı da satamıyorum çünkü yeni bir tane almakla da uğraşmak istemiyorum. Rolanti deki teklemeyi şu an ikinci sıraya koydum ama bu teklemeden dolayı o kalkıştaki kesmeye de sebep olarak düşünüyorum. Debriyaja basıp bıraktığımda rolantinin oynamasına normal diyen de var anormal diyen de. ( Mesela aynı motor aynı km de polo da milim oynamıyor ibre. Ona da yazılım farkı vardır diyorlar. ) Her şeyi cevap veriyorlar ama sorunu da bulamıyor kimse. Hatta bir kez yine servisten ayrılan ve kendine özel vw servisi açan çocuk bana " yokuş kalkış desteği olmayan arabalarda bu hareketi yapar. Devir yükseliyor ki size kalkışlarda yardımcı olsun diye " dediğinde ben de ona benim aracımda Hill Holder var. Öylece yüzüme bakıp sen bir dolaş gel abi demişti. Durum bu. Ustalara artık güvenmiyorum. Herkes farklı bir şey söylediği için mantığıma uymayanı ciddiye almıyorum. Düşüncelerinizi ve böyle bir problem yaşayan ve ÇÖZEBİLEN birilerinin olup olmadığını merak ediyorum. Herkese sevgiler. .
 
Son düzenleme:
GÜNCEL...Herkese tekrar merhaba.. Aracımda kalkışta kesme yapmasını bulduk.. Ama tesadüfen. Tümseklerden geçerken gacırtıları tekrar gidermek istedim ve özel servise gittim. Lifte aldılar arabayı. Çay içerken usta geldi ve abicim senin arabanın salıncakları ters takılmış. Sol sağa , sağ da sola. Dedim bu nasıl mümkün yav? Gerçekten olacak şey değil ama ters de takılıyor.Sonra değiştirdik ve arabadaki kalkış problemi % 95 düzeldi. Çok hafifi arada yapacakmış gibi yapıyor ama psikoljilk mi bilemiyorum artık. Sert bir kalkış yapamıyorum çünkü stop ediyor. Bu arada MOTOR HAZIRLIK KODu testini yaptırdığımda arıza vermemesine rağmen 2. oksijen sensörünü de ( 1200 TL ) değiştirdik. Sonra manifoltun üstündeki hava basınç sensörü ile turbo basınç sensörünü de aynı anda değiştirdim ( 330 Tl x 2) Şu anarabadaki rolantide silkeleme % 95 gitti. MHK testini geçen hafta bir daha değiştirdiklerimizi nyüzünden yaptırmak istediğimde testi bitiremedik. Yarın sabah tekrar test için gideceğim. Eğer testi yine bitiremezsek bu sefer 1. Oksijen sensörünü de değiştireceğim. Şu an ki sıkıntı arada otomatik jikle devreye giriyor girmiyor.Bakalım ne olacak. ( Bu arada kimse herhangi bir şey yazmamış . Neden acaba ) Görüşmek üzere.
 
Güncel.. Aracım hiç bir şekilde jikleye girmiyor. Dış ısı sensörünü değiştirdik yine olmadı. Dışarıdan hararet müşürünü kabloua taktık yine girmedi. Gaz kelebeğiniz değiştirdik yine girmedi. Şu an jikle devreye girmedi. Ayrıca hazırlık kodunu bitiremiyoruz. Servise telefon açtım. Ücreti neyse vereceğim orjinal vagcom cihazı ile hazırlık kodu oluşturmak istiyorum dedim. Yapmıyorlarmış. Seat doğuşu aradım ve böyle bir talebi servis mi yapmıyor yoksa böyle bir hizmetiniz mi yok dedim hala cevap verecekler. Ta kasım 2022 de Doğuş a attığım bir mesaj vardı aracımdaki yazılımın versiyonunu ve fabrika en son çıkan yazılım versiyonunu öğrenmek istiyorum dedim cevap dahi vermediler. Dün tekrar mail attım. Hem motor hazırlık kodunu servis yapıyor mu yapmıyor mu diye. Hem de yazılımları sordum. Eğer doğru düzgün cevap vermezler ise Doğuş u ve servisi ticaret bakanlığı ile Ulaştırma Bakanlığına Cimer üzerinden şikayet edeceğim. Bu arada benim gibi Jikle sorunu yaşayıp da sorunu çözen var mı ?
 
Hocam,

Yazı için çok teşekkürler. Aynı sorunlar bende de bulunmaktadır. Bakalım bize nasıl masraflar çıkacak.
 
Geri
Üst Alt