Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

2013 İbiza 1.4 Marş Sorunu

-scorpion-

Kayıtlı Üye
Katılım
13 Tem 2013
Mesajlar
45
Yaş
34
Merhaba arkadaşlar,
Aracım 2013 model 1.4 atmosferik motor. Üzerinde tüp yok. Orijinal haliyle tüpsüz kullanıyorum. Bakımlarını düzenli olarak yaptıran birisiyim. Aküsünü de bu yaz Bosch özel servisinde ölçtürmüştüm oda iyi denildi ama bu sabah (yaklaşık 45 dk önce kadar) garip bir durumla karşılaştım aracım çalışmadı. Kontağı açarak 2-3 saniye sonra marşa bastım ve volan bir kaç kez döndükten sonra (öyle tahmin ediyorum) o, marşın tok sesi giderek (sanki marş dinamosu volandan kurtulmuş boşta dönermiş gibi) daha tiz bi seste marş sesi gelmeye başladı. Kapatıp bir kaç saniye bekleyip tekrar denedim fakat bu sefer direk tiz sesle devam etti. Yani seri bir şekilde zorlanmadan marş sesi geliyor ama alıştığımız motorun ilk tahrik sesinden uzak daha ince bir ses. Belki marş dinamo dişlisi tam denk gelmemiştir diye aracı hafif geri alıp (aracı park ettiğim zemin düz bir yer) tekrar deneyeyim diye kapıyı açtım bu seferde yağ ışığı yanarak uyarı sesi verdi. İnip yağ seviyesini kontrol ettim o da normal, ortada duruyor. Aracı az geri alıp tekrar denedim yine aynı ses olunca kapatıp kapıları işe yürüyerek geldim. Biraz araştırdım benzer bir konuya rastlamayınca siz değerli form üyeleriyle paylaşmayı düşündüm. Daha önce başına gelen var mı bilmiyorum ama forumda arattım bulamadığım için yeni konu açtım, varda göremediysem kusura bakmayın.
Genel olarak aracın durumu;
- Aracın periyodik bakımları tam ve şuan 44000 km de
- Günlük işe gidip geldiğim hiç gitmese rutin 5 - 10 km yol yaptığım kendi aracım, yani kenarda köşede yatan bir araç değil,
- Yakıt deseniz yıl içerisinde çok nadir farklı istasyonlardan (opet ten filan) alırım onun haricinde aynı istasyon (TP) aynı pompayı kullanan birisiyim.
- İlk kontağı açtığımda yada marş esnasında göstergedeki ışıklarda gidip gelme yada bariz bir zayıflama yok (akü zayıf desem en azından gösterge lambalarından anlaşılır diye tahmin ediyorum)
10-15 dk lık zaman aralığında yaşadığım durum ve akabinde denediğim kontrol ettiğim işlemler yukarıda anlattıklarım gibidir. Öğlen yemek molasında gidip tekrar kontrol edeceğim (yine aynı durum devam ederse aküden mi değilmi garanti olması için takviye etmeyi düşünüyorum)olmazsa akşam iş çıkışı gidip artık aklıma gelen gelmeyen yerlere bakacağım olmadı en son çare bi usta arayışına gireceğim.

Not: Öğleye kadar sizden gelecek cevap ve fikirleri değerlendirerek, yapabileceklerimi değerlendirip öğlen deneyeceğim. Olmazsa akşam daha detaylı kontrol edebilmek ve size net bir fikir vermesi için öğlen son durumla ilgili video çeker, açtığım konuya yüklerim.
[doublepost=1512385484,1512369389][/doublepost]Arkadaşlar pazartesi olunca sanırım, herkes işinde gücünde telaşeden dolayı cevap gelmedi. Öğlen yemek molasında eve giderek tekrar denedim. Bu sefer marşı kısa kesmeyip bir yandan da gaz petalini pompalayarak devam ettim, kısa sürede çalıştı. Biraz gaz verip stop ederek tekrar denedim sorunsuz marş aldı. Aracımı aldığımdan bu yana anlam veremediğim bazı garip olaylar arasına bu hadiseyide ekledim :) Neyse yemeği yedikten sonra tanıdık bir traktör parçası, akü satan akrabamızın yanına giderek akü ölçüm cihazıyla aküyü ölçtürdüm. Çıkan sonuçtan, adam akıllı bir şarj olması gerekli onu anladım. Bu sorunum akü şarjından kaynaklı değildi ondan eminim ama hadi hayırlısı bakalım. Diğer garip olaylar derken merak edenler için açıklık getireyim. Bir sabah anahtarı kontağa takıp açtığımda motor çalışmadan tüm ışıkların yanması ve daha sonraki denemelerimde bunu yapmaması gibi, ağustos ayında çıktığım bir rampadan inerken direksiyon arıza lambasının yanıp hidroelektrik direksiyonun devreden çıkıp kara düzen diye tabir edilen hidroliksiz direksiyonlar gibi sertleşmesi ve bunu stop edip çalıştırdıktan sonra düzelerek tekrar yapmaması gibi, klima kompresöründen düzenli olarak gelen, soba önünde uyuyan kedi edasındaki guvul guvul ses ve son olarak bu sabahki mevzu. Şimdilik ciddi bir sorun çıkartmadılar çok şükür. Direksiyon mevzusu hariç diğer iki mevzuyu yetkili bayideki servise gösterdim hemde bir kaç kez ama bir sorun yok dediler. Direksiyon olayını da yazın bakım için gittiğim bosch servisinde akü zayıfladıysa yada o anlık enerji düşmesi olduysa yapar dediler. Aküyü de o zaman ölçtürmüştüm iyi demişlerdi.
Velhasıl sabah açtığım konu öğlen kendiliğinden kısmi olarak çözüldü diyebilirim. Yalnız ben gibi kısa mesafe kullanıcı iseniz arada bir (artık bir yıl mı olur iki yıl mı olur bilmiyorum) akünüzü kaliteli dengeli şarj ve bakım yapan şarj aleti ile şarj edin yada ettirin.
Şimdi güncel sorum şu; bizim bu araçlarda aküyü sökmemiz herhangi bir sorun çıkartıyor mu? Teyp kodu önemli değil. Daha önce teybi söktüm kod istedi kitapçığında aradım kod filan yazmıyor. Tekrar taktım sonra bakarım diye, arabayı çalıştırdığımda düzeldi. Sanırım aracın kendisine tanımlı bir sistemi var. Söküldüğü araca geri takılınca düzeliyor. Eğer başka bir yerlerde sorun çıkartmıyorsa aküyü söküp bi şarj aleti alıp şarj edeceğim yada ettireceğim.
 
Dostum Akü ile ilgili olarak akü aynı telefon bataryası gibi içinde şarj plakaları olan bir ünitedir. 100 plaka olduğunu var sayalım. 100 üde dolu olduğunda tam şarj gösterir. Vakit geçtikçe akü içinde oskitlenme gibi düşün 100 plakadan 60ı 70i kapanır kalan 30u 40 şarj olur. Sistem gene akünü dolu gösterir ama 1 atımlık kurşunu kalmıştır. Silahta kurşun var bu doğru ama sayısı yok. Sistem bunu bilemiyor işte. Genelde 3. Yıldan sonra 1 akü risk kapsamında yer alır.

Bu mesaj SCW - SeatClubWorld mobil uygulaması ile gönderilmiştir.
 
Dostum Akü ile ilgili olarak akü aynı telefon bataryası gibi içinde şarj plakaları olan bir ünitedir. 100 plaka olduğunu var sayalım. 100 üde dolu olduğunda tam şarj gösterir. Vakit geçtikçe akü içinde oskitlenme gibi düşün 100 plakadan 60ı 70i kapanır kalan 30u 40 şarj olur. Sistem gene akünü dolu gösterir ama 1 atımlık kurşunu kalmıştır. Silahta kurşun var bu doğru ama sayısı yok. Sistem bunu bilemiyor işte. Genelde 3. Yıldan sonra 1 akü risk kapsamında yer alır.

Bu mesaj SCW - SeatClubWorld mobil uygulaması ile gönderilmiştir.

Çok güzel birşekilde açıklama yapmışsınız sizinle hem fikirim aküyü degişince sorun ortadan kalkacaktır! Yag ışıgının yanmasıda akünün zayıf olmasına işaret etmiş bir kaç zaman sonra marşbasmayacak ve tüm ışıklar yanıp sönecek


Bu mesaj SCW - SeatClubWorld mobil uygulaması ile gönderilmiştir.
 
Geri
Üst Alt