Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

1.4 TDI Şanzuman Yağı Değişimi

GRKMSRGL

Kayıtlı Üye
Katılım
29 Ağu 2009
Mesajlar
5,250
Yaş
36
Geçen gün aklıma ben 2008 cordoba 1.4TDI ile 85bin kmye geldim fakat hala şazuman yağı değiştirmedim bunun değişim aralığı hakkında bilgisi olan varmı? bence geçti değişim zaman:confused:
 
2 senede bir değiştirmende fayda var
 
Geçen gün aklıma ben 2008 cordoba 1.4TDI ile 85bin kmye geldim fakat hala şazuman yağı değiştirmedim bunun değişim aralığı hakkında bilgisi olan varmı? bence geçti değişim zaman:confused:

Değişsen iyi olur, 90 bin km güzel rakam değişmek için. Her ne kadar ısıya maruz kalmasada çalka çalka çalkalanan bir şey. Sanayi literatüründe "değişmez" geleneğine sahiptir. İşlevi mühim. Şanzımanı yağ vizikositesi yitmesinden prizdirek kırıp kartele saplayıp kartel delen Transporter şanzımanı indirdik, yağ bildiğin çamurdu.





Motor(BNV) ve şanzımanım(GGV) seninkiyle aynı.

geçenlerde şanzımana bor eklemek için yağını değişmiştim. En bilindik SAE 80-90 yağ ile birlikte eklemiştim.

ama işin aslı kafamda hep bi soru işareti vardı. sonra pekde memnun kalmadım ne yalan söleyim. heleki 1. vitesler kabus olmuştu eski haline göre. milim milim giderken 1 e atmak için bileğimdeki damarlar çıkıyordu

kafam hiç rahat değildi, kitap okuyorum mesela, pat aklıma geliveriyor, la diyom nolacak yağ işte şanzıman alt tarafı. ama öle olmuyor, yine bi kurt düşüyor içime.

dedim lan Hakan sen bu değilsin, çakarım dedim boruna yağına, madem bi hatta ettik, telafi edip taşın altına girerim dedim.

Ankara'daki tek Mobil 1 yetkili dağıtıcısını aradım, ve yönlendirmesiyle Şaşmaz'da bi dükkana girdim, içerde süper tipler var, rockçı metalci bi hava sezindim, amcam uzun saçlı, küpeli falan, süperde anlıyor işten

dedim aradığım yağ, TAM SENTETİK MOBİL 75-90 DİŞLİ YAĞIDIR....

bi baktı camdan (arabayı WRC falan sandı, onlarda kullanılır) çok uçlardasın, ama kırmadığın sürece o şanzımana daha anahtar değdirme dedi bu yağdan sonra

100.000 km garanti veririm dedi, gözünüde kapadı

yağı aldım ve eski 80-90 ı boşaltıp, bunu ekledim, aman Ya Rabbi, şanzıman bomba gibi, pamuuuuuk pamuuuuuk!!!!

herkese tavsiye ederim, bormuş mormuş, geçin Allaseniz, ben denedim, bakın bişiy olmadı, olmuş olsa bile MOBİL gibi bi yağ üreticisi fazlasıyla karşılar beklentileri.


Motorada Castrol 505.01 TurboDiesel koyuyordum, bi sorakine Mobil 1 koyacağım...

Mobile çok pis saygı duyuyorum, fena arttı sevgim, artık Mobilciyim.....



yağ budur, kıralıdır, ötesi yoktur kanımca.

''Mobilube SHC Tam Sentetik Süper Performans Dişli Yağı SAE 75W-90''


adamlar yapmış arkadaşlar...

-54 ve +204 derece aralığında işlevini yapıyor...


ayrıca ''otomobil'' den ziyade (ki ben görmedim) genelde ağır tahrikte çalışan çok yorulan dişli-diferansiyel gruplarında kullanılıyor.

Kamyon olur, Dozer olur Otobüs olur.

Bazı onayları;

MAN 3343 TYPE SL

SCANİA STO 1.0


GGV şanzıman 2.5 litre yağ alır, kime gitsen (yetkili servis dahil) 3 litre yağı boca eder şanzımana. İçerde çok yağ olduğu zaman wash-up şekliyle yağlamasını gerçekleştiren şanzıman bu olayı verimli beceremez, dolu dolu yağ içinde döner, sıçramasıda lazım tepelere. (prizdirek olsun, diferansiyel olsun)

İspatı aşağıdaki resimdedir, kırmızı tahliye, yeşil dolum yeri işaretleridir. Yeşil kapaktan yağ akmaya başladığı zaman dolmuş demektir. Ama çıkrıklı veya basınçlı pompa ile 3 litreyi basarlar, pompanın ucunu çektikleri gibi yağ ordan fışkırırken kapağı kapatır. Bu yanlış. Mahal vermeyin.

gearbox.jpg



Şanzıman ile ilgili bir değineceğim husus ise "boşa atma" davasıdır. Uzun süre bu eylemi gerçekleştirmeyin fazla. Araç boşta iken çoğumuz bilmesekte dabriyaj basılı değilse şanzıman içerdeki tüm grubu ile motor devri ile aynı hızda döner.900 devirse rölanti, 900 devir döner şanzıman ta ki debriyaj gelene dek, basılınca ağırdan yavaşlamaya başlar.

Boşta giderkend ki 900 devir wash-up yağlama için yetersiz bir hızdır. Yağ sıçratamaz bu düşük hızda şanzıman içeride. Haliyle üst grup dişlileri az yağ ile döner. Boşa atmayın.

Kullanabileceğin az çok en iyi yağ budur. Bulması kolay değildir pek. Servislerde, yağcılarda gezdiğin zaman "hacı ATF goyak" yahut "80-90 verelim" tarzı şeylere aldırma. ATF koyan servis bile var, çüs anasını satiyim tork konvertörlü otomatik vites yağı. Antepte bu yağ var mı şüpheli :)

azno.jpg



Artık nası istersen.
 
Antepte bu yağ var mı şüpheli
anteptede mobil distiribütörü kavi var
 
Güzel bilgiler vermişsin Hakan. Gayet yararlı.
 
ben 10 gün sonra ankarada olacağım olmazsa ben hakanla gider aynı yerden alır gönderirim görkeme :)
 
çok güzel bilgiler teşekkürler
bu kaça..?
benim leon kaç litre alır..?
bayram sonrası uğrayıp kontrol ettirip değiştirecektim unutmuştum..yarın bir bakayım..
 
benim leon kaç litre alır..?

Vallah bilmirem Leon üst segment ben anlamam :eek:

İnternet kıyamet gibi bilgi dolu, skoda için "briskoda.co.uk" takılırım ama seatın yabancı sitelerinde DIY tarzı gavur tiplemeler kesin vardır, onlar bilir, araştırmalı.
 
Geri
Üst Alt