Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

İstanbul'daki Gökdelenlerin Işıkları Kapatılacak!

fnasif

Kayıtlı Üye
Katılım
27 Ağu 2009
Mesajlar
5,482
Yaş
50
Kuşların göç yolları üzerinde bulunan İstanbul'daki gökdelenlerin ışıklarının geceleri kapatılması isteniyor. Bu uygulamadaki amaç ise, ışıklar yüzünden yolunu şaşıran kuşların gökdelenlere çarpıp ölmesini engellemek! Bu konuda önemli araştırmaları ve çalışmaları bulunan ODTÜ Kuş Gözlem Topluluğu'nun kurucusu ve İstanbul Kuş Gözlem Topluluğu üyesi kuş bilimci Kerem Ali Boyla, "İspinoz çeşitleri, ardıç kuşları, kuyruksallayanlar, kırlangıçlar ve ötleğenler sıcaktan ve yırtıcı kuşlardan korunmak için gece uçarlar... Bunun için gökdelenlerin ışıkları mutlaka kapatılmalı!" dedi. Son yıllarda sayıları hızla azalan bu kuşların yaşam alanlarının genişletilmesi gerekiyor...

"Yorum" Gökdelenlerin ışıklarıyla birlikte aynı zamanda gereksiz yere yakılan lambalar da kuşların çarpmasına neden olur. Örneğin yanlış zamanda yanan veya yanlış yeri, örneğin gökyüzünü aydınlatan lambalar nedeniyle kuşlar önlerini göremez ve bina, duvar gibi şeylere çarpıp ölebilirler. Sadece kuşlarda değil, deniz kaplumbağaları için de aynı şey geçerli. Yavru kaplumbağalar kumun içindeki yumurtalarından çıktıktan sonra Ay'a doğru ilerler ve denize ulaşırlar. Ama diğer ışık kaynaklarını Ay sanıp yanlış yere doğru ilerleyebilirler. Ve bu onlar için gerçekten çok tehlikeli. Bu yüzden doğru aydınlatma sağlanmalı. Gereğinden çok lamba yakılmamalı ve lambalar uygun yerleri aydınlatmalı. Işık kirliliği azalmalı.

"Alıntıdır." Haber bir gazetede gözüme çarptı, ilk yorumu da çok beğendim.
 
İstanbul'da her yer gökdelen neredeyse,lambalarını kapat kapat bitmez..:D
 
İyi düşünülmüşte gökdelenin ışıkları kapanmasını kabul edeceklermi bakalım herkez?
 
ışıkları kapatılırsa çarpmazlar mı asıl.. :D :D :p
 
Bide hava trafiğini duşunun dakkada 1 uçak kalkıyor Yada iniyor oda ayrı bir dert. Bu dünyada kuş olmak da zor:)
 
"Kuş bilimcilik" nası bi meslek o yahu :D
Madem konu ışık kirliliği, bizi daha çok ilgilendiren, trafikte ışık kirliliğinden bahsedelim. Parkına, sis farına, uzun farına, kısa farına, sinyallerine, arka farlara, arka sis farına xenon(!) taktırıp gece gündüz sonuna kadar açanlarla başlanabilir bu işe. Trafikteki "kuşlar" göç yollarını şaşırmasın.
 
çalıştıgım yerın üstüne bır tek yırtıcı kuşlar takılıyor genelde catıda leşşş bulabılıyorsunuz fare guvercın vssss
 
Ayberk konu ışık kirliliği değil çevre felaketiydi ama olsun. Forumda sohbet bölümünde açtım, ışık olsaydı konu modifiye bölümünde açardım:hosgeldin:
 
Geri
Üst Alt