Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

İlk yardımda önemli noktalar..

TU657

ladies
SCW Ladies
Katılım
10 Kas 2009
Mesajlar
50
Arkadaşlar herkes ehliyetini alırken az da olsa ilk yardımla ilgili birşeyler öğrendi. Tıbbi olarak çoğu şey tabiki unutuldu ancak en azından herkesin her zaman aklında tutması gereken şeyleri tekrar hatırlatmak istedim. Umarım faydalı olur..

İlk yardım & Temel Yaşam Desteği;
Olay yerinde, Olay yerinde bulunan kişilerce, Olay yerindeki imkanlarla, Hiç bir tıbbi alet kullanılmadan yapılan hayat kurtarıcı işlemlerdir.
Acil Tıbbi Müdahale (Emergency Care) ise;
Eğitimli tıbbi personel tarafından yapılan, her türlü tıbbi malzeme ve bilginin kullanıldığı hayat kurtarıcı işlemlerdir.

İlk yardımın öncelikli amaçları ‘6 T Kuralı’ altında toplanabilir.
T1: Tedbir
Yaralanma ya da hastalanma olmadan yapılacak olan işlemlerdir. Alınacak tedbirlerdir. Burada toplumun tüm kesimlerine görev düşmektedir. Tedbir 4 aşamada gerçekleştirilir: Eğitim, yasal düzenlemeler, mühendislik ve ilk yardım

T2: Telekomünikasyon
Ülkemizde Sağlık Bakanlığı bünyesinde 112 acil çağrı sistemi kurulmuştur.
Ücretsiz olarak hizmet veren bu hat her türlü telefondan aranabilir.
En yakın merkezden yönlendirilen ambulans hasta ya da yaralıya ulaşır.

T3: Triaj
Özellikle birden çok hasta ya da yaralının olduğu durumlarda tedavi önceliğini belirlemektir. Zor bir işlemdir. İdeali triajın kıdemli bir doktor tarafından yapılmasıdır. Çoğu kez olay yerinde erken dönemde bir doktor olmayabilir.
Bu durumda en kıdemli sağlık personeli ya da ilk yardım eğitimi almış kurtarıcı triajı yapmalıdır.

T4: Tanı
Hastanın transfer edilmeden önce;Hastalanmasını ya da Yaralanmasının nedenini belirleme, Muhtemel etkenleri ortadan kaldırma, Hastanın yaşamını tehdit eden sebeplerin tanınmasını içerir.

T5: Tedavi
T4’ de bahsi geçen etkenlerin tespit edilip tedavisine başlamasıdır. Kanayan bir damarın üzerine basılması,Ağız içinde boğulmaya neden olan bir etkenin çıkarılması ya da Nefes almayan bir hastaya ağızdan ağza ya da ağızdan burna suni solunum yaptırmak da bir tedavidir.

T6: Transport
Hasta ya da yaralının tedavi olabileceği en yakın merkeze uygun koşullarda nakledilmesidir. Ülkemizde bu işi 112 merkezlere bağlı çalışan ambulanslar yapar. Ancak her zaman ambulans ile transfer mümkün olamayabilir. Bu durumda hasta uygun transfer şartları altında nakledilmelidir.

İlk yardımda hedef
Hastanın kalbinin ve akciğerinin çalışır vaziyette tutulması ile
Beyin, kalp kası gibi hayati organlara oksijenlenmiş kan akımının ulaştırılmasıdır.
Ayrıca hasta ya da yaralıya müdahale ederken yapılacak yanlış hareketlerle zarar görmesine engel olmaktır

İlk yapacağı iş 112’ye telefon açarak acil müdahale sistemini harekete geçirmesidir. Ardından olay yerinin güvenliğini sağlamalıdır. Hasta ya da yaralıya ya da kendisine zarar verebilecek etmenleri bertaraf etmelidir.
Olay yeri güvenli değilse hasta ya da yaralıyı güvenli bir yere almalıdır. Ardından hastanın solunum ve dolaşım sistemini değerlendirmeli, uygun ilk yardım işlemlerine başlamalı, bu işlemlere 112 ekibi gelene kadar devam etmelidir.

İlk yardımcının ABC’si;
Hastanın havayolunun açılması, solunumunun sağlanması ve dolaşımının temin edilmesidir. Burada önemli olan nokta ilk önce hava yolu, sonra solunum en sona dolaşım yani kalp atımlarının kontrolü ve sağlanması olmasıdır. Çoğu kez ilk önce hasta ya da yaralının kalbinin atıp atmadığı kontrol edilir. Ancak ilk kontrol solunum olmalı sonra kalp atımları kontrol edilmelidir.

Erken dönemde acil müdahale sisteminin harekete geçirilmesi yani 112 merkezin aranması unutulmamalıdır. Ayrıca ilk yardıma muhtaç hale gelen bir insanda muhtemel boyun yaralanmaları olabilir. Eğer erken dönemde hastanın boyun bölgesi sabitlenmezse omurilik hasarı ile hastada kalıcı felçlikler olabilir.
Erken dönemde bunu kesin olarak anlamak mümkün değildir. Bu durumda ilk yardıma muhtaç her hasta ya da yaralı omurga ve omurilik hasarı var olarak kabul edilmeli ve erken dönemde boyun hareketsiz hale getirilmelidir.

Yerde hareketsiz yatan biriyle karşılaştığınızda; Elektrik teması varsa kesin, Kendinizi güvene alın. "- Nasılsın?" veya "- Ne oldu sana?" diye sorun ve hafifce dokunun. Yanıt vermiyorsa 112'den Ambulansa haber verin.

Hava yolunu açın ve nefes alıp almadığını kontrol edin.
Nefes almıyorsa, ağızdan iki kez nefes verin
Hava yollarındaki tıkanıklığı açın.
Nabzı kontrol edin
Nabzı atmıyorsa, göğüs masajina başlayın
Nefes almıyor ve kalbi atmıyorsa, solunum desteği ve göğüs masajina
devam edin.

İlk Yardım eğitiminiz yoksa, Özellikle sağlıklı insanlar üzerinde bu hareketleri denemeyin.ÖLDÜRÜCÜ OLABİLİR!!!

Bunlara ihtiyacınız olamaması dileklerimle.. Saygılar..
 
çok uzun ya okumaya üşendim şimdi bişe olursa artık benim yanımda sen varsın zaten:)
 
teşekkürler belki acil yardım dersimin sınavına yardımcı olur :D
 
sınavda saglık bolumunu onumdekı bayan arkasdastan motor bolumu karsılıgı almıstım ben ona motoru soğledım oda bana saglıgı soledıgınden hıc bı bılgım yoktu....Teşekkürler Nazlı
 
Ben hatırlarım ilk yardım dersinde bana hoca sordu kazada ölü var ne yaparsın...? bende valla benim yapabilcegim bişey kalmamış fatiha okurum imamı çagırırım dedim birden suratı asıldı otur yerine dedi...bana bozuldu...

Yav ne yaptım dedim ben kahkaha seslerinin içinde...:D

Teşekkürler paylaşım için...
 
Geri
Üst Alt