Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

'Yerli Oto' Mizah Malzemesi Oldu

Ali

Kayıtlı Üye
Katılım
2 Ocak 2011
Mesajlar
1,659
Yaş
38
Yazık..Çok yazık..

'Yerli Oto' Mizah Malzemesi Oldu
Yeniden dizayn edilecek Albea üzerine FIAT’tan alınacak motor ve şasinin monte edilmesiyle üretilecek yerli oto müjdesi, vatandaşı hayal kırıklığına uğrattı.

Uzun süredir hayali kurulan yerli otomobilin motor ve şasisinin İtalya’da FIAT fabrikalarında yapılacağı haberleri, Türkiye’yi hayal kırıklığına uğrattı. Yüzde yüz yerli otomobil haberi bekleyen vatandaş, FIAT’ın üretimi sonlandırılan Albea üzerinde değişiklikler yapılarak “milli otomobil” olarak müjdelenmesi karşısında şaşkına döndü. Konuyu değerlendiren Kibar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kibar, “Türkiye’de üretilen diğer yabancı araçlar, ne kadar yerliyse bu araç da o kadar yerli olacak” derken gazetemizi arayan okuyucularımız da, “Yerli otomobili üretmek bu kadar kolaydı da neden şimdiye kadar olmadı? FIAT’ın bir modeli baz alınarak dizayn edilerek, motor ve şasisi İtalya’da üretilecek bir araba nasıl yerli otomobil olabilir?” şeklinde sorular yöneltti.

2014’TE YOLLARA ÇIKACAK

Yerli otomobille ilgili bu büyük müjde dün bir Türk’ten değil, Fiat ve Chrysler’in CEO’su Sergio Marchionne’den gelmişti. Detroit’te düzenlenen Otomobil Fuarı’nda bir açıklama yapan Marchionne, “Bursadaki Tofaş tesislerinde İtalyan FIAT’ın teknolojik desteğiyle Türk malı otomobili üretilecek. FIAT’ın B veya C sınıfı platform ve altyapısı kullanılacak. Motor ve şasisi ilk etapta FIAT’tan gelecek. Yedek parça tedariki ve tasarım Türkiyede gerçekleşecek. Yatırımın ilk etapta yaklaşık 500 milyon euro olması planlanıyor. İlk prototipin 2013, ilk modelin 2014’te çıkması planlanıyor” demişti. Söz konusu otomobilin ne kadar yerli sayılacağıyla ilgili sorumuzu cevaplandıran Ali Kibar ise, “Tasarımı Türkiye’de yapılacak, parçalarının da büyük bir kısmının yurt içinden sağlanacağı bir projeye yerli diyebiliriz. Ancak, Türkiye’deki fabrikalarda üretimi gerçekleştirilen diğer otomobiller ne kadar yerliyse, bu araç da o kadar yerli olacak” ifadelerini kullandı. Kibar, “Sonuçta büyük bir gelişme, yan sanayicimiz de kazanacak Türkiye ekonomisi de kazanacak. Hayırlı olsun” dedi.

ŞAKA DEĞİL, GERÇEK...

FIAT destekli yerli otomobil sosyal medyada da geniş yankı buldu. Twitter’da “İlk Türk otomobilini yapmaya bir İtalyan talip olmuş. İşin kötüsü şaka değil...” gibi cümleler kullanıldı.

Türkiye
 
"Yerli Otomobil Böyle Yapılmaz"
Fiat-Crysler CEO’su Marchionne ile TOFAŞ’ın CEO’su Pandır’ın ‘yerli oto’yla ilgili sözlerine büyük otomotiv firmalarının CEO'lardan eleştiri geldi.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın bir yıl önce TÜSİAD’ın bir toplantısında yaptığı “Artık yerli aracımızı üretelim. Türkiye’de bu işe soyunacak bir babayiğit vardır” çağrısına Koç Topluluğu’nun 44 yıllık ortağı Fiat’ın CEO’su Sergio Marchionne’den “Biz talibiz” cevabı geldi. Marchionne, ABD’nin otomotiv kenti Detroit’teki Uluslararası Otomobil Fuarı’nda Türk gazetecilere dedi ki: “İlk Türk otomobilini biz TOFAŞ’ın Bursa’daki Albea bandında yapacağız.” Büyük babayiğit de böylece ortaya çıktı. Nedense, Rahmi Koç ile Mustafa Koç değil de İtalyan babayiğit müjdeyi verdi.

Otomotiv sektörü şaşkın

Koç Ailesi sessiz kaldı iş TOFAŞ’ın CEO’su Ali Pandır’a düştü. Marchionne’ye paralel konuşan Pandır, yeni aracın “Albea”nın yerine geçecek ürün olacağını ve üretimi sona eren bumodelin platformunu paylaşacağını söyledi. “Albea’nın üretimden çıkması TOFAŞ’a 50 bin adetlik bir yer kazandıracak. TOFAŞ’ın kapasitesi şu anda yıllık 500 bin adet ancak mevcut alan üzerinde 550 bin adede rahat çıkabiliriz. Yerli otomobil için 200 bin adetlik üretim hazır hale gelmiş olacak” diyen Pandır, otonun B-C segmentinde olacağını ve tüketiciye 20-25 bin lira arasında satılabileceğini ifade etti. Bir “orta direk” arabası karşımızdaydı. Detroit’ten gelen bu haberler, Türk otomotiv piyasasına bomba gibi düştü. Sektör temsilcileri, epeyce süre şaşkınlık yaşadı, sonra da konu sorgulanmaya başlandı.

Yerli oto değil, teşvik otosu olur

Fiat-Crysler CEO’su Marchionne ile Pandır’ın ‘yerli oto’yla ilgili sözlerini sorduğumuz büyük otomotiv firmalarının CEO veya genel müdürleri, adları açıklanmadan yorum yapmak istediler. Şu anda polemiğe girmek istemeyen bu CEO ve genel müdürler, eleştirilerini öncelikle şöyle sıralıyorlar: “Herhangi bir ürünün üretim bandında sadece gövdesi değiştirilerek aktarma organları yenilenerek yerli olduğunu söylemek mantıklı bir açıklama değildir. Kamuoyunun algılaması da Marchionne’yi desteklemez. Yerli oto yapıyoruz gerekçesiyle devletin verdiği özel teşviklerden yararlanmayı düşünenler, şimdi bir pazarlama taktiği içine girmişlerdir. Ne yazık ki, üretilecek arabalar yerli marka değil, teşvik otomobili olur.”

Rahatlama hayal kırıklığına dönüşür

Bu görüşlere bir anlamda katılan ancak farklı bir bakış açısı da sergileyen bazı önemli isimler ise konuyu şöyle değerlendiriyor: “Adı Albea veya olmasın. Bu önemli değil. Belki bir başlangıç, bir deneme olarak yerli oto beklentisine girenleri rahatlatacaktır. Çok da mantıksız değildir. Ancak, bir kalıp gövde üreterek, başka modellerde kullanılan motoru, şasiyi koyarak işte sizlere ‘yerli oto’ yapıyorum demek, sonrasında kimseyi memnun etmeyecektir. Baştaki rahatlama hayal kırıklığına dönüşebilir.”

Bugün
 
ne bekliyoruk ki arkadaşlar biz karayı ak diye yuttuysak bunu da yutarız azcık su tamamdır....afiyet olsun sonra da allah razı olsun...
 
ne demiştik 0(yüz) YERLİ!!!:)

edit:gazetede bir çok güzel yorum var biri hoşuma gitti:ALLAH RAZI OLSUNpuhaha
 
ulen sanki uzay mekiği yapacaklar..dört teker, bi motor değil mi bu.. illa avrupalıyamı yanaşacan hemen..

bu işlere, milli ve manevi değerleri parasından üstün tutacak adamlar lazım.. koç değil..

bu arada "allah razı olsun" süpermiş :)
 
önce kuş serisi vardı bu da kedi serisi olsun aslan kaplan leopar vs.. :)

hani saab la görüşüyodu bunlar?
 
Bence "Gusül" olsun kaza yapınca kimse birbirine bakmasın :D
 
Geri
Üst Alt