Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Yeni TL Simgemiz

ibiza

Kayıtlı Üye
Katılım
23 Eyl 2010
Mesajlar
565
Yaş
40
İşte TL'nin simgesi Türk Lirası'nın simgesi 8362 başvuru arasından seçildi. Simgenin çıpa şeklinde olması TL'nin güvenli liman haline geldiğini gösteriyor. Yukarı doğru çizgiler de paranın yükselen değer olduğunu simgeliyor.


Merkez Bankası tarafından düzenlenen TL Simge Yarışması'nın sonuçları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın katıldığı toplantıda açıklandı.

Toplantıda konuşan Başçı, "TL simge yarışması fikri 2011-2015 planında TL'nin tanıtılması amacıyla yer aldı. Yarışma takvimi içinde 8362 adet başvuru yapıldı. Finale 7 tasarım kaldı. 7 simge arasından birinci seçildi. Simge TL'nin güvenli liman haline geldiğini gösteriyor. Yukarı doğru çizgiler paranın yükselen değer olduğunu simgeliyor" dedi.

Başçı, birincilik ödülüne layık görülen tasarımın Tülay Lale'ye ait olduğunu belirtti. Lale'nin tasarımında düz olan çizgiler, yukarı eğimli hale getirildi. Başçı, Türk Lirası'nın yeni simgesinin altın oran uyumuna dikkat edilerek tasarlandığını kaydetti.

 
Bildiğimiz euro'nun yarısını keşmişler TL olmuş :)
 
gemi çapası gibi birşey olmuş pek iç açıcı değil bence
 
Türk psikolojisi ile cevap vermeyeceğim. Yapmışlar, 8bin tanenin arasından 7 tane seçip 1 taneyi uygun görmüşler. İnşallah paramıza hayırlı olur. Bu simge paramızın artık evrensel hale geleceğinin simgesi bence...
 
TL’nin simgesini tasarlayan İZ Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tülay Lale, CNBC-e'ye konuştu.
Tülay Lale, şunları söyledi:
"Kendi ismimi parayla bağdaştıramadım ama bundan sonra bağdaşacak gibi. DSİ’nin de aralarında bulunduğu birçok devlet kurumuna hizmet veriyoruz.
Selçuk Üniversitesi mezunu bir jeoloji mühendisiyim. 15 yıla yakın bir süredir yayın ve basınla ilgileniyorum. Yayıncı olan ağabeylerimin yanına gidip gelince bu tarafa kayma oldu. Bu alanda jeoloji mühendisleri oldukça fazla. Ben de diğer jeoloji mühendisleri gibi aynı kaderi yaşayanlardan birisiyim.

'ÇIPA'YA BENZEMESİ TESADÜF'

Logonun doğuşunu anlatayım. Logoyu oluşturmadan önce araştırma içine girdik. Para simgelerinin hepsinde çizgilerin olduğunu gördük. Biz bu çizgilere anlam katmak için uğraştık. Yatay çizgiler doğuyla batı arasında köprüyü simgeliyor. Batısını su-okyanus gibi düşünebiliriz, 'l’nin kuyruğunu doğuya uzanan bir kapı olarak düşünebiliriz. Doğu ile batı arasındaki köprü olduğunu ifade etmeye çalıştık. Başbakanımızın söylediği çıpa sembolüyle benzer olması tesadüf ama biz tasarlarken onu düşünmemiştik.
Öyle bir simge yapmalıydık ki, hem elle kullanımda hem de bilgisayar kullanımda çok rahat olmalıydı. 1:6 oranı şartnamelerde isteniyordu.
Klavye ve insanların kullanımı, doğu-batı sentezine kağıt üzerinde karar verdikten sonra çizime geçildi.
Çizgilerin önemi var. İki çizgi olması, köprü anlamına geliyor. 'l'nin yukarıyı göstermesi de ilerlemeyi kaydediyor.
Dünya klavyelerinde bu tuşlar yoksa koymak zorunda kalacaklar. Dünyada da tanıtıma ihtiyaç var. Ajans olarak tanıtımını yapabileceğimizi düşünüyoruz.
'ÖDÜLÜ BİLMİYORUM'
İnanın parasal boyutunu bilmiyorum. Ödülü bilmiyorum, ofise gittikten sonra bakacağım. TL’nin sembolünü bulmak, tarihe geçmek asla parayla ölçülecek bir ödül değil.
Soyadım olan Lale'nin simgesiyle Türkiye’ye gizli de olsa damga vurduk diyordum ama TL’ye damga vurduk.
'ÜÇ TASARIMLA KATILDIK'
Sembolü hazırlarken esinlenme olmadı. Klavyeleri, işaretleri, para birimlerini inceledik. Özgün bir tasarım oldu. Biz yarışmaya üç tasarımla katıldık.
'TELEFONDA ÖĞRENDİM'
Bir televizyon kanalından aranınca şaşırdım. Trafikteydim. Sesimdeki sakinlikten dolayı telefondaki kişi ‘Aynı Tülay Lale’yle mi görüşüyorum?’ dedi. 'TL yarışmasında birinci olan Tülay Lale’yle arıyorum' dedi. ‘İnanın bilmiyorum, ofisi arayayım. Arkadaşlarım baksınlar’ dedim. Kazandığımı bile bu şekilde duydum." (ntv)
 
Hayirlisi olsun

kotu yorumlar olabilir tabiki ama bence daha iyi olabilirdi
 
Geri
Üst Alt