Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Yeni Ibiza Hakkındaki Görüşlerim

kaya5789

Kayıtlı Üye
Katılım
26 Eyl 2009
Mesajlar
1,882
Yaş
35
Arkadaşlar herkese merhaba. Böyle bir başlıgın IBIZA forumu altında olması lazım diye düşündüm.

Öncelikle bu başlıgı açma sebebim Ibiza sahibi olmak isteyenlere veya Ibiza'nın kalitesi hakkında bilgi sahibi olmak isteyen arkadaşlara yol gösterebilmek. İlk bakımım da yapıldı geçen hafta, tam 1 seneyi geçti yani arabayı alalı. Objektif bir şekilde arabanın inciği ve cıncıgı hakkında yorumlarımı yapıcam :) İnşallah bir kaç arkadaşın işine yarar.

1-Dış Tasarım:

Aracın tasarımı genelde begenilmekte ve Leon'a benzetilmekte araba ile fazla ilgilenmeyen kişiler tarafından. Zaten etrafta çok fazla olmadıgı için insanlar genelde anlayamıyo aracın modelini. Piyasada az bulunması bence çok büyük bir artı, farklı olmak isteyenler için.

Referance ve elegance donanımında H4 yani uzun kısa far aynı ampulden verilmekte. Bence bu bir eksi hele ki bazı markalar mercekli fara bile geçmişken. Gerçi hakkını veriyim farların içini siyaha boyamışlar ve hoş bir görüntü olmuş :)

2- İç mekân:

img3471fv1.jpg


img3785zm9.jpg


İç mekanda genel anlamda bir sadelik söz konusu. Ön kokpitin bu kadar sade olması bence çok güzel bir görüntü değil. Klima bölümünü daha güzel yapabilirlermiş. CD-çalar, direksiyon, vites topuzu ve göstergeler ise çok hoş ve sportif.

img3482ll4.jpg


Kalite olarak ise sınıf ortalamalarında veya biraz üstünde diyebilirim. Kapı içleri ve koltuk mekanizmaları hariç ses yapmıyo genelde araba iç mekanda. Koltuk bazı çukur veya tümseklerde hafif mekanizmadan ayrılıyomuş hissi veriyo. Civatası gevşemiş de olabilir bilemiyorum. 5-6 ay önce o bölgeden gıcırtı sesi de geliyodu ama artık gelmiyo. Fakat bazen yan direklerden genleşme sesine benzer gıcırtılar gelebilmekte yol durumuna göre.

Ön göğüs yumuşak malzeme ile kaplanmış bu açıdan baya güzel. Kapı içleri fakat ne yazık ki çok kötü, kumaş bile kullanılmamış, sadece plastik.

Ön koltuklardaki bel desteği ise çok başarılı. Virajlarda filan savrulmuyosunuz.

Ön tarafta yeterli yaşam alanı olmasına ragmen arka yaşam alanı kesinlikle yetersiz özellikle diz mesafesi bakımından. Aileler için bence uygun değil. Hele ki arkada 15-16 yaşından buyuk kişiler oturacaksa, yolculuk onlar için bir eziyete dönüşebilir. Tabi benim için bu durum hiç sorun teşkil etmiyo. Arkada 5 kişi bile binse banane :D

Bagaj ise kesinlikle yeterli. Çok kullanışlı yapmışlar girişi agzını ve derinliğini. 2 valizi yan yana diklemesine koyup üstlerine de baska valiz koyabilme şansınız var mesela.

img3470wy3.jpg


Torpido gözü ise çok küçük ve içinde aydınlatma lambası yok. Soğutma da yok ayrıca. İçine arabanın kullanma klavuzu bile sıgmıyo düşünün artık ne kadar küçük oldugunu :) Eşya gözü sayısı se çok az.

İç mekandaki bir diğer eksi ise ön göğsün cama bitişik olan üst bölgesinin kalitesiz malzemden yapılmış olmasından dolayı güneşli havalarda parlama yapması ve bu parlamanın da ön camda görülmesi.


3- Güvenlik-Yol Tutuş-Konfor-Yalıtım:

Arabada EBD destekli ABS bulunmakta. 2 hava yastıgı var ki bence büyük bir eksi. Bu devirde hala yan hava yastıklarının olmaması hiç yakışmamış Seat'a.

Yol tutuş olarak sınıf ortalamalarının üstünde bariz bir şekilde. Fiesta ile başı çektiklerini söyleyebilirim. Tabi pe de konforlu oldgunu söyleyemeyeceğim fakat benim 14"lik jantlarıma bana oldukça konforlu geliyodu süspansiyonlar aynı zamanda. Şimdi 17" jant 215lik lastiklere geçince ve spor yay takınca tabi yol tutuş ve direksiyon tepkileri daha da iyi oldu ama konfor namına pek güzel şeyler söyleyemeyecigim :)

Yalıtım olarak da ortalama bir performans sergiliyo Ibiza. Rüzgar sesi ve yol sesinde ziyade ben 3 silindirli 1.2 motorun homurtuları rahatsız ediyo. Gerçi performanslı kullanımda bu ses insanın hoşuna da gidebiliyo tabi.

Vites geçişleri, debriyaj kavramsı, direksiyon filan hepsi yumuşacık düşük hızlarda. Tam şehir içi arabası diyebilirim bu manada. Yuksek hızda ise direksiyon yeterince sertleşiyo ama bence biraz daha sert olabilirmiş. Tepkileri ise yeterli. Bazen geri vitese şak diye geçemeyebiliyo bu arada araba.

4- Performans ve Yakıt tüketimi:

Araba 1.2 motor olmasına ragmen yüklü olmadıgında performans olarak kesinlikle sizi üzmez fakat içerde 4 yetişkin varken ve klima da açıkken yokuşta aracı kaldırmak ölüm diyebilirim :) Ama boşken çekişi çok çok güzel.

Yakıt tüketimi olarak da kaıt üstündeki teknik verileri aynen tutturmakta. Ben 1.2 motorun biraz daha az yakmasını beklerdim ama müsrif de sayılmaz. Şehir içi normal trafikte normal sürüş ile ortalama 7,5lt yakıyo 100km'de.

5- Bakım Maliyetleri ve Ekstaradan Çıkardıgı Masraflar:

Aracımın 15.000km periyodik bakımı geçen hafta yapıldı Erya'da. Sağolsunlar çok ilgililer ve fiyat olarak da üzmedi beni. 249TL verdim.

img4962r.jpg


Ekstradan herhangi bir sorun çıkmadı ama ben yaz başında araca 1lt yag eklemiştim. Yeni olmasından ve devirli kullanmamdan dolayı ilk 5000km'de yag eksiltmesinin doğal oldugu söylenmişti. Ondan sonra tekrarlamadı zaten.

Arka koltuklarım gıcırdıyo 2-3 kişi bindiğinde tümseklerden geçerken. Nedenini tam olarak bulamadık ama onun da mekanızmasında bir problem var heralde. En son 6 yetişkin binmişti arkaya o gün bu gundur gıcırdıyo birisi oturdugunda :)

Arka farlarım bugu yaptı ve garantiden değişti. Tahminim kış geldiginde yine yapacak ama artık buğular kalıcı değil. Yani akşam yagmur yagdıgında buğu yapıyosa öğlene kadar geçiyo.


Son olarak, son fiyatlardan sonra bana Ibiza almak pek mantıklı gelmemekte. Zira benim 26.000TL'ye aldıgım araba şu an olmuş 28.000TL. Bence Ibiza almayı düşünen arkadaşlar yıl başını beklesin, fiyatlar kesin düşecektir.


Bu arada arabam 1.2 70hp Referance Magico Siyahı:

grnt0064u.jpg


kopyasgrnt0067.jpg


grnt0275.jpg



Bu arada Sürç-ü lisan ettiysek affola :)
 
güzel bir anlatım olmuş. teşekkürler.

o diilde 6 kişi nasıl sığdı arkaya yetişkin hemde :D
 
teşekkürler....arkaya mı 6 kısı arabaya mı 6 kısı acaba...eğer arkayaysa valla helal olsun...:D
 
güzel bir anlatım olmuş. teşekkürler.

o diilde 6 kişi nasıl sığdı arkaya yetişkin hemde :D

Tesekkürler Emre, toplamda 8 kişiydik arabada 1 kişi önde 1 kişi vites ve el frenin üstünde sayılır, diğerleri de arkadaydı :D

Resmi bulabilirsem koyucam.
 
abi vites ve el freni derken :D

valal büyük başarı benim 97 fiestaya toplamda 6 kişi binince araba kendini kaybediordu :D
 
Bunu bulabidim sadece :)

img4345u.jpg

http://img5.imageshack.us/img5/7979/img4345u.jpg

Bunun üstüne bir de ben bindim arabaya. Hele bir de yokuştan kalkışımız vardı ki görme. El frenin üstünde oturan arkadaşın yardımıyla kalktım anca :D ( o el frenini çekip indirdi ben 4000 devire kada gaz verip ayagımı debriyajdan çekerken :D )
 
melihcim ibizaya 8 kişi binersen direklerinden genleşme seside gelir , koltuk mekanizmadanda ayrılr :D
 
melihcim kapasite aşımı uyguladığını düşünerek sana acilen bir ford connect tavsiye ediyorm :D
 
iyimiş valla o kadar ksıı :D
 
Geri
Üst Alt