Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Yasaklanan ampullere hücum

YCO

Kayıtlı Üye
Katılım
26 Ağu 2009
Mesajlar
22,337
Yaş
36
enerji-tasarruflu-ampul.jpg


Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde 1 Eylül'den itibaren 100 watt ve üzerindeki ampüller mağaza raflarından tamamen kalktı. İlk olarak 100 ve 100 watt’ın üstündeki ampullerin her türlü üretim ve satışı durduruldu.

İkinci aşamada ise 2012 yılına kadar tüm klasik ampuller piyasadan kaldırılacak. Evlerdeki ampuller için ise bir yaptırım yok.

Klasik ampüllerin yasaklanma nedeni kullandığı enerjinin % 5'lik gibi küçük bir miktarını ışığa dönüştürerek, geri kalan büyük bir bölümünü ısı olarak israf etmesi.Boşa giden elektrik akımı ise milyonlarca Euro zarara yol açan karbondioksit tüketimine sebep oluyor.

Avrupa Birliği klasik ampüllerin yerine modern ampüllere destek veriyor. Bu ampüller kullandıkları elektrik gücünün yüzde 25’ini ışığa dönüştürüyor ve bu sayede yüzde 80’e varan tasarruf sağlanıyor.

Ancak bu yasak devreye girmeden önce klasik ampüllere büyük bir hücum yaşandı. Kullanımı modern ampüllere göre daha kolay olan klasik ampüllerden vazgeçmek istemeyenler yasak başlamadan önce ampül stoku yapmayı tercih etti. Bunun nedenlerinden biri olarak da modern ampüllerin içerdiği civa... Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde civa içeren bu modern ampullerden biri kırıldığı zaman kendi başınıza kırıkları toplayamıyorsunuz. Civanın zehirli olması nedeniyle Tehlikeli Maddeler Ekibi'nden birinin gelip özel bir işlemle ampul kırıklarını toplaması gerekiyor. Türkiye'de bu konuda henüz bir uyarı yok. Ancak size önerimiz evinizde civa içeren modern ampullerden biri kırıldığında bunları elinizle toplamamanız, camı açıp evi havalandırmanız.

ntvmsnbc
 
Teşekkürler yiğit abi zaten gerekli idi :)
 
Bu civalı ampuller hangileri bizim kullandığımız beyaz olan tasarruflu ampüller mi ?
 
bildiğim kadarıyla öyle..
netten baktım biraz bişi bulamadım ama kırıldığında elle değil de kağıtla vs. temizlemek gerekiyo..karton marton ne varsa artık..
 
florasan içinde krııldıgında ortamı havalandırmak ve temas etmemek gerekıyor
 
florasanlarda o kadar da bişi olmuyo bildiğim kadarıyla..
millet birbirinin kafasında kırıyo.. :D
 
diyosun bişey olsa o zaman olurdu:D
 
valla benim de bi münasebetim olmuştu ne cildimde ne de bi yerime bişi oldu Lise'deyken.. :D
 
sana bişey olmaz zaten:D
 
biz Türklerin en sevdiği kelimedir "Bişey Olmaz Abicim"...
 
Geri
Üst Alt