Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Turbolu araçlarda nelere dikkat edilmeli.

LeonStyle

Kayıtlı Üye
Katılım
27 Eki 2012
Mesajlar
2,531
Yaş
24
Yolda olsun internette olsun görüyorumki turbo motorlu araçların çoğunu şahin gibi kullananlar var. Şahin gibi derken rolantideyken aragaz vermek vs vs.

Turbo araçlarda dikkat edilmesi gerekenleri kendi bildiklerimi sizlerle paylaşayım.

  • Turbolu araçta rolantide asla boş boş aragaz vermeyiniz, ufak tefek basmaktan hiçbirşey olmaz fazla basmayınız, rolantideyken o kendisi motorun stop etmemesi için kendiliginden o işi görüyor zaten ve bunada Cold Start sistemi deniliyor.
  • Yokuştan aşşağıya inerken boşa almayın gazı bırakın + yokuş olduğu için zaten bırakıyorsunuz akıp gitsin diye boşa almayın bırakın viteste insin boştayken zararı var yanlış bilmiyorsam yağ topluyordu tık diyede bırakıyordu. :)
  • Arabayı kullanımınızdan sonra aracınızı park ettiğinizde 30-50 saniye arası bekletiniz rolantide içindeki havayı boşaltıyor.
  • Motorunuz yeni çalıştığında motor cold startı tamamladıktan sonra arabaya birden yüklenmeyin zararlıdır turbosu olsun motoru olsun biraz ısınmasını bekleyin çokta ısınmasına gerek yoktur.
+Bu saydıklarımı sizler biliyorsunuzdur abilerim araba kullanan bilecektir illaki ama leonlara şahin gibi davrananları gördükten sonra acıyorum leonlara. :) tabi onlarda aramızda yoktur hepimiz arabamızı seven insanlarız temiz bakan insanlarız. :)

+ İnternetten bulduğum TSI Motor bilgisi.

TSI (Turbo Supercharger Injection), küçük hacimli motora (1.4 lt gibi) Turbo ve kompresörün eklenmesiyle oluşmuş bir teknoloji. İlk kalkıştan itibaren emrinize hazır bekleyen motorda turbo devreye girene kadar kompresör size eşlik ediyor. Bu sayede turbo motorlu araçların büyük bir kısmında yaşanan “Turbo Boşluğu” kompresörün varlığıyla ortadan kalkmış oluyor.

Küçük Hacim ve Büyük Güç = Ekonomik ve Hızlı

Bugüne kadar özel amaçlı üretimler (Ralli araçları gibi) dışında 1.4 lt hacmindeki bir motordan alınmamış güç elde edilmiş olması bazı otoritelerce tedirginlikle karşılansa da; Volkswagen yılların verdiği uzmanlığını burada da sürdürerek, TSI motorlu Golf ve Jetta ile yapılmış 300.000 km test sonuçlarını araçların piyasaya çıktığı dönemde kamuoyuna sunarak yeni teknolojilerine olan güveni teknik sonuçlarla kanıtlamış oldu.

Tüm dünyadaki satışları bir yana ülkemizde de Volkswagen Türkiye Distribütörü Doğuş Oto’nun tahminlerinin oldukça üstünde gerçekleşen satışların elbette belli birkaç sebebi var: Bunların en başında ve bence en önemlisi motor hacminin düşüklüğü; 1.4 lt bir motordan neredeyse bir V6 motor gücü almak ve düşük vergi dilimine tabi olup, 1.6 lt sınıfındaki birçok araçtan bile az yakıta ihtiyaç duymak. Bana göre cebe seslenen en önemli iki unsuru daha yolun başında alt etmiş Volkswagen. Bunun dışında ülkemizde yeni yeni bilinç kazandığımız bir diğer konuda da TSI motorun başarısı alkışı hakediyor: TSI motorlu Volkswagen’lerin kilometre başına doğaya bıraktığı zehirli gaz oranı bu güçteki diğer markaların araçlarına oranla neredeyse yarı yarıya daha az. Kendi markası içinde örnek vermek gerekirse; Volkswagen Golf 1.6 (102 hp) kilometrede 166 gram zehirli gaz yayarken, aynı aracın 1.4 TSI (122 hp) versiyonu daha güçlü olmasına karşın 144 gram zehirli gaz yayıyor. Hatta Volkswagen bu sene TSI motoruyla birçok Hibrid (Melez, elektrik motoru+benzinli motor) ve dizel motoru geride bırakarak “Yılın Yeşil Motoru” seçildi.

İlk olarak 2006 yılında markanın kompakt sınıftaki temsilcileri Golf ve Jetta’nın kaputları altında iki farklı güç seçeneği (1.4 lt 140 bg, 1.4 lt 170 bg) ile sunulan TSI motor seçeneği zaman geçtikçe markanın değişik sınıftaki birçok üyesinde kendine yer buldu ( Passat, Touran, Scirocco vs.). Aradan geçen 3 yılda TSI motora yeni kardeşler eklendi. İlk başlarda iki güç seçeneği bulunan TSI motorun bugüne kadar 4 farklı güçte( hepsi 1.4 lt 122 bg,140 bg,160 bg,170 bg) versiyonları üretildi. Şu anda gelen müşteri taleplerine göre 122bg, 140bg ve 160 bg olarak üretimine devam edilen 1.4lt TSI motorun 1.8 TSI (160 beygir) ve 2.0 TSI (200 beygir) olmak üzere iki tanede ağabeyi bulunmakta. Bunun dışında çok yakında bu yeni efsaneye bir küçük kardeş daha geliyor: 1.2 lt TSI (105 beygir). Yeni motoru ilk olarak 2009’un son çeyreğinde ülkemizde satışa sunulan olan tamamen yenilenmiş ve abisi Golf’ü andıran yeni Polo’da göreceğiz. Passat ailesinde 1.4 litre TSI 122 bg, 1.8 TSI 160 bg, 2.0 litre TFSI 200 bg benzinli TSI motor seçeneği bulunuyor.


- TSI motorlarının ekonomik ömrü ne kadar?

Volkwagen, hem kompresör hem de turbo teknolojisini sentezlendiği TSI motorunu ilk kez 2005 yılında Frankfurt Otomobil Fuarı’nda tanıttı. 1.4 lt’lik TSI motorlar, iki aşırı besleme sisteminin beraberliğinde 170 HP üretiyordu. Günümüzde bu motordan vazgeçilirken, sadece turbo beslemeye sahip 1.4 TSI modellerinde, 122 ve 125 HP olmak üzere iki ayrı güç seyiyesi mevcut. Turbo ve kompressörün beraberliği 160 HP’lik motorda devam ediyor. Başta Golf, Passat ve Jetta olmak üzere çok sayıda Volkswagen modelinde kullanılan TSI motorlar, Audi, Seat ve Skoda’da da görev yapıyor. 122 HP’lik versiyon 1500-4000 d/d aralığında 200 Nm’lik tork üretiyor. Downsizing üretim felsefesiyle geliştirilen ve hem kompresör hem de turbo beslemeli olarak, 140 HP, 160 HP ve 170 HP’lik diğer TSI motorlardan farklı olarak, bu kategorinin baz versiyonu 122 HP’lik TSI’da sadece turbo kullanılmaktadır. Volkswagen, bu motoru pazara sunmadan önce yüzbinlerce kilometre süren testler gerçekleştirdi. Bu testlerde motor, dayanıklılığı ve servis ömrü konularında yeterliliğini ispatlayınca seri üretime geçti. Bu motorlar, üstün kaliteli ve uzun ömürlü olacak şekilde üretilmişlerdir. Ancak takdir edersiniz ki kullanılan koşulu ve şekli ile periyodik bakımlarının aksamadan yapılması ortaya oldukça farklı sonuçlar çıkarabilir. Ancak motorun kullanım ömründe; üreticinin kullandığı malzemeden, geliştirdiği teknolojiden çok araç kullanıcısı ön plana çıkıyor. Turbo beslemeli motorların ömrünün uzun kalması için, ilk çalıştırma anında veya motoru kapatmadan önce bir süre rolantide bekletilmesi tavsiye edilmektedir. Bunun haricinde, alınan yakıtın kalitesi, motorun devirli kullanılması ve periyodik bakımlar gibi birçok nokta, motorun ömrünü direkt olarak etkilemektedir.


- TSI ve TFSI araçlara LPG uygulanırsa performans kaybı olur mu?

LPG dönüşümü; karbüratörlü, tek noktadan enjeksiyonlu ve çok noktadan enjeksiyonlu motorlarda sorunsuzca uygulanabiliyor. Ancak Audi ile Volkswagen (TSI ile TFSI) ve Mitsubishi (GDI) gibi markaların geliştirdiği direkt enjeksiyonlu motorlarda LPG uygulanmasında sınırlı performans ve ekonomi sağlanıyordu. Alternatif yakıt sistemleri üreticisi olan Vialle markası FSI motorlara sıvı propan enjeksiyonu (LGi - Liquid Propane Injection) üzerinde çalışmalar yaparken direkt enjeksiyonlu ve kademeli dolgulu motorlar için BRC, Zavoli ve Tartarini gibi bazı firmalarda uygulamalarına devam ediyor. Bu uygulamaların veriminin beklentileri karşılama oranı şu an için düşük seviyelerde. Çünkü bu tip motorlarda homojen dolgulu yanmanın gerçekleştiği fazlarda yani genellikle 1200 d/d ile 5000 d/d aralığındaki motor devirlerinde otogazlı yanma uygulanırken diğer devir bantlarında benzin enjeksiyonu sürdürülmektedir. Bir diğer ifadeyle heterojen dolgulu yanma fazlarında benzin enjeksiyonu devam ettirilir. Öte yandan dönüşümde konvansiyonel enjeksiyonlu motorlardaki çevrime ek olarak sistem basıncının da ölçüldüğünü vurgulamak gerekir. Genel olarak GDI, FSI, TSI ve TFSI gibi motorlara uygulanacak LPG dönüşümü şu an için hem performansta hem de ekonomiklikte beklentileri karşılamayabilir. Çünkü LPG’li kullanımda motorun sunacağı performans standart otomobillere göre düşecektir.--ALINTIDIR--
 
bayır aşağı sal boşta motor yağ toplamıyo tahminimce diye biliyorum sadece westenhause da hava biter fren yaptıkça sonra cumburlop biyere
 
Aracı kullandıktan sonra 30-50sn bekleyiniz havayı boşaltıyor mu? Hangi havayı?

Turbonun dönüş devri rolantideyken en azdadır, aracınızı kullanırken turbo palleri döndüğü için birden durdurursanız paller dönmeye devam eder ama yağlanmaz. Rolantide çalışırken pallerin minimum devire gelmesini beklersiniz ki, yağlama devam etsin. Zaten bu süre maksimum 2dk'dır. Ve aracı çok fazla zorladığınızda tavsiye edilir. Turbonun ömrü uzar bu durumda.

Aracı çalıştırır çalıştırmaz cold start bittiği an hareket edilebilir. Su sıcaklığı göstergesini 3 parçaya bölelim. 50-70 - 70-110 - 110-130. ilk ve son bölümlerde aracı zorlamamanız tavsiye edilir. 70-110 arası ise basabilirsiniz ancak 90 olduğunda en idealidir. Ayrıca asıl önemli olan su sıcaklığı değil yağ sıcaklığıdır. Yağ sıcaklığı 80+ olduğunda gaza basabilirsiniz rahatça. Buda su sıcaklığı 90 olduktan sonra 1-2 dk sürüyor.

Motoru stop ederkende yağ sıcaklığının 100 derecenin altında hatta 95 derecenin altında olmasına özen gösterebilirsiniz. Aracınızda yağ sıcaklığı göstergesi varsa tabi :)

TSI'ın açılımı Turbo Supercharged Injection değildir. Turbocharged Stratified Injection dır. FSI'dan türemiştir. Fuel Stratified Injection dır FSI'ın açılımı.

1.4 motor olarak, 122-140-150-160-170-180 olmak üzere TSI motorlar üretildi. Bu motorlar arasında sadece 122'lik (125'lik) sadece turbo'ludur. Diğer motorlar kompresör ve turbo ile çalışır(Yeni ACT'li 140hp hariç). Bu motorlar TFSI ve TSI olarak adlandırılmaktadır. VW artık hepsine TSI diyor. Audi ise hepsine TFSI diyor. Bence aradaki o F harfi çok büyük bir karizma katıyor :)

Yazı bayağı eski sanırım. 1.2 TSI,1.4 TSI, 1.8 TSI (160hp ve yeni 180hp), 2.0 TFSI (200,211,245,255,265hp) olarak ayrılmaktadır.

Kendi fikrimce, istendiği zaman 5.5 litrelere bile düşen yakıt ortalaması ve istendiği zaman 0-100'ü 8 saniyede, 100-200'ü 21-22 saniyede rahatça kat eden, orta halli hızlı ve ekonomik bir motor. Hem vergi avantajı hemde performansı sayesinde, VAG Grup'un bir adım ileri gitmesini sağlayan motordur.
Alıntı değildir.
 
Ben bildiklerimi yazdım ama hava boşalttığını söylüyorlardı bende tam bilmiyorum ne havası bosaltıyor, ama durdurmadan once motoru 30-50 sn arası beklemek gerekiyormuş.
 
yazı Eski ama genede Paylaşım İçin Teşekkürler:eek:key:
 
Ben bildiklerimi yazdım ama hava boşalttığını söylüyorlardı bende tam bilmiyorum ne havası bosaltıyor, ama durdurmadan once motoru 30-50 sn arası beklemek gerekiyormuş.

Cevabını yazımda ilk sorunun hemen altında verdim zaten. Turbonun yağlanması için bekletiliyor.
 
Geri
Üst Alt