Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Turbo ve Kompresör

  • Konbuyu başlatan swotr
  • Başlangıç tarihi
S

swotr

Guest
Arkadaşlar geçen haftaki Otohaber dergisinde Aşırı Besleme Sistemleri başlıgında havanın gücünü anlatan güzel bir yazı var. Tarihçe kısmını -dergide bulabiliirsiniz- geçtim turbo ve kompresör le ilgili kısmını sizlerle paylaşmak istedim :)

Turbo
Turbo, benzinli motorda, hava ile yakıt karışımını, dizel motorda ise havanın yanma odasına girerken olan basıncını arttırarak daha yüksek basınç oluşturur. Tüm bunların sonucunda daha fazla moment (tork) sağlanır ve fazla güç üretilir.

Turbo salyangoz biçimindedir ve bir milin iki ucunda pervane şeklinde kanatçıklar bulunur. Bu kanatçıkların biri egzozdan çıkan gazlarla dönerken diğer uçtaki türbin tarafında ise kompresör olarak da adlandırılan hava akışı hızlandırılır. Egzoz gazlarının hızına bağlı olarak dönen mil, emme kanalında akan havayı da hızlandırrır ve motora yüzde 50'ye varan bir ekstra basınç fazlası gönderilir. Bu sayede gücü artan motorun torku da yükselirken emisyon ve yakıt tüketim değerleri ters oranda azalır.

Bu işlemler motor belli bir devri geçtikten sonra devreye girer. Motor turbonun çalışma devrinin altında ise (mesela 1500 d/d nin) türbin yuvasında bulunan by-pass supab havayı yönlendirerek türbin üzerinden direkt olarak motora iletir.

Turbo, 1000 derecenin üzerindeki iç sıcaklıklarda ve 300.000 d/d ye ulaşan dönme hızında büyük yük altında kalır. Egzoz gazının akış enerjisine bağlı olarak yüksek devirlerde daha iyi bir pefrormans sunan turbo, düşük devirlerde etkili olmadığı için aracın performansına katkı sağlayamıyor. Sistemin yüksek işletme maliyetleri bulunurken özellikle yağlama sorunları ve egzoz sisteminde arızalar çıkabiliyorken turbo boşluğu olarak da adlandırılan bir diğer sorun da bu parçanın en büyük dezavantajlarından oluyor.

Turbo farklı boyutlara sahip olabilirken sağladığ güç boyutlarla doğru orantılıdır.

Twin-Scroll
Bu sistemde yeni karışım silindirlere, küçük bir kompresör yardımıyla gönderiliyor. Sıkıştırılarak basıncı arttırılan hava, çevrim esnasında yanma odalarından yüksek basınçlı yanmış gaz olarak çıkarken "Scroll" adı verilen bir bölmeden geçiyor. Basınç buradaki türbini döndürüyor. Bu hareket hava girişindeki kompresörü tahrik ediyor ve böylece hareketin devamlılığı sağlanmış oluyor. Sistemin en büyük avantajı ise turbo boşluğunu azaltıyor.

Değişken Geometrili Turbo
Türbinin üzerinde bulunan kanatçıkların açıları, basıncın yoğunluğuna göre ECU tarafından değiştirilerek basıncın kontrol altında tutulması sağlanır. Motorun ve türbinin devrine göre değişken bir yapıya sahip olan turbo kanatçıkları turbo boşluğunu en aza indirir.

Kompresör
Mekanık aşırı doldurmalı motorlarda genellikle kompresör, motor tarafından döndürülmektedir. Motorun çalışmasıyla birlikte devreye giren kompresör emme üzerinde ek eksende çalışarak havanın akışını hızlandırır. Rotorların bu hızı motorun devrine göre değişirken silindirlere girecek havaya bağlı olarak hızlanarak yoğunluğu arttırır. Motor gücünün yüzde 50-100 arasında artmasında etkili olan kompresör 4000d/d ye kadar ulaşır. Düşük devirlerde de aracın yeterli gç üretmesini sağlayan kompresör, gücünü motordan aldığı için yakıt tüketiminin artmasına neden olur. Yapısı nedeniyle biraz gürültülü çalışan bu sistem, turbo kadar geniş bir ürün seçeneğide sunmuyor.

Kompresör turboya göre daha sesli çalışır ve düşük devirlerde dahi etkili olur.
 
teşekkürler..
velakin.. "motora yüzde 50'ye varan bir ekstra basınç fazlası gönderilir." bu ne demek ya.. :)
 
%50'ye varan ekstra güç gibi bi anlamdaysa o da doğru değil.. :D :D
 
Geri
Üst Alt