Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Turbo Benzinli Araç Nasıl Doğru Kullanılır?

Lethero

Kayıtlı Üye
Katılım
18 Eki 2017
Mesajlar
202
Yaş
38
Bazı forumlarda bu konuyla alakalı tavsiyeleri okuduktan sonra aklıma takılan soruları burada daha detaylı bir şekilde konuyu irdeleme, tecrübelilerden tavsiye alma gereği hissettim. Aracım Yeni Ibiza 1.0 Ecotsi

Soru
1: Aracı çalıştırdıktan sonra motorun ısınması için rölantide bir süre beklemek gerekli mi?
2: Benzinliğe girince/durmak zorunda kalınca kontağı kapatmadan önce turbo devrinin düşmesini sağlamak için bir süre rölantide beklemek gerekli mi?
3: Şehir içinde dur kalklarda start&stop devreye girince turbo bu durumda etkileniyor mu?
4: Start&stop'un yakıt tasarrufu haricinde bir faydası/zararı var mı?
5: 1. Viteste araç hızını toparlasın diye devir 4000 lere kadar getirmenin varsa zararı nedir? (Bu devirde motor bir hayli bağırıyor bence sıkıntılı ama kimisi turbonun sesi olduğunu ve normal olduğunu söylüyor.

Okuduğum tavsiyeler genelde Dizel ve 1.0 dan daha büyük motorlu araçlar içindi.

Aklıma takılanlar bunlar, cevaplarınızı bekliyorum, umarım faydalı bir konu olur. Daha önce benzer bir konu açıldıysa ne yazık ki bulamadım. Saygılar.
 
Aynı şekilde benim de bu sorularla başım dertte .

Şu turbonun yağlanması ve yıpranmaması için dikkat edilmesi gereken şeyler neler, iyi bir açıklama gerek. Start&Stop ve Turbo ikilisi ya da kontak kapatmanın günümüzde zararları halen var mıdır ?
 
Ben elimden geldikçe cevap vermeye çalışayım
1. Motoru çalıştırdıktan sonra beklemeye gerek yok yağlama hemen başlıyor
Fakat performanslı ve hızlı kullanılacaksa aracın yağ sıcaklığına bakılmalı

2.Genelde benzin alınacak ise çok performanslı kullanmamak gerekli aracı yada benzinliğe gelmeden aracı viteste olarak gaza basmadan rahatlatmak gerekli

3.Şehir içinde dur kalk trafikte araç zaten kendisi ayarlama yapıyor ihtiyaç duyarsa devre dışı bırakıyor sistemi buda zarar vermesini önlüyor

4.Ne yazık ki yok asıl amacı egsoz emisyonu düşürüp daha az dünyayı kirletmek

5. Benim görüşüm 1. Viteste 4bin devir çok
Aracın hızlanması için 2 ve 3. Vitesler idealdir 1. Vites aracın rahat kalkmasını sağlar ve iyi devir serisini alıştıkça yakalanır ise çok daha keyifli hızlanma yapılır
 
Olamadı malesef ;) Ani fren durumunu tamamen göz ardı etmiş bir ikincisi zaten bu videoları çoktandır izleyip cevap alamadığım için ben de katılım gösterdim. Her ne şekilde olursa olsun Start&Stop hep devreye giriyor ve açıkçası çok da güvenli bulmuyorum . Bir kere devreden çıksa güveneceğim fakat klima için , emniyet kemeri takılı değilse , direksiyon manevra konumunda ise ancak devreden çıkıyor . Bahsettiğimiz durumda Start&Stop'un devreye girmediğine şahit olan varsa yazarsa çok sevinirim .

Ayrıca yabancı forumlar da olmak üzere bu konu çok muallak . Kılavuza da baktım fakat herhangi bir açıklayıcı bilgi bulamadım.Bu şartların hangisi turbo ile ilgili anlam veremedim
jyL_PfRrRKG2o0xhlpPyyg.jpeg


Ve gözlemlediğim kadarıyla da kimse uzman değil bu konuda . Neyse ki forumlar bunun için var, okuyup öğrenelim bilgi edinelim diye...

Yine de sorularımıza cevap olamasa da turbolar hakkında müthiş bir rehber . Bknz. Link !

Bir diğer konu ise Turbo’nun devreye girip çıkması konusudur.

Turboşarj sistemi aslında sürekli devrededir. Türbinler motora hava alındığı müddetce döner. Ancak yeterli devire ulaşılmamışsa veya gaza yeteri kadar basılmıyorsa turbo, maksimum torku oluşturacak yeterli basınçlara ulaşamaz.

Yani turbo devreye girip çıkmaz. Yalnızca türbin devri değişir. Gaza basmazsanız veya motor devri düşükse yavaşlar o kadar. Turbonun verimsiz çalıştığı aralık vardır. Devrede olmadığı aralık yoktur.

Tabi bu bakış açısı meselesidir. Türbinin yeterli basıncı ürettiği devire siz turbonun devreye girdiği devir de diyebilirsiniz. Ancak teknik olarak doğru olmaz. Gerçi bu biraz ayrıntı bir mesele ama değinmeden geçemedim...

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Peki turboşarjlı aracı nasıl kullanmalı?

Önce soğuk motoru çalıştırıp giderken nelere dikkat edeceğiz...

Turbo türbinlerini birbirine bağlayan housing içindeki mil motor yağı ile yağlanır. Bu yağlama işlemi motor soğukken, yani yağ da soğukken verimli yapılamaz. Motor soğukken turbon türbinlerinin yüksek basınçla yüksek devirlere çıkmasını engellemek gerekir. Turbo türbinlerinin yüksek devirlere çıkmaması için, motor devrinin fazla yükseltilmemesinin yanı sıra gaz pedalına da fazla basılmaması gerekir. Zira turbo türbinlerinin dönüş hızını ve ürettikleri basıncı belirleyen iki faktör vardır; - motor devri - gaz pedalının konumu.

Yani motor soğukken ortalama bir dizel araçta takriben 2500 devirin üstüne çıkılmamalıdır. Mümkünse 2000 devirde vites yükseltilmelidir. Yalnız bu durum sadece motor soğukken geçerlidir.

Ayrıca gaz pedalına motor soğukken yarısından çok basılmamalıdır. Zira bu hareket de türbinleri yüksek basınçla döndürür.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Aracımızı çalıştırdık. Yol aldık. Ve şimdi de stop edeceğiz. Peki nasıl?

Herkes bilir ve söyler ki turboşarjlı araçlarda motor stop edilmeden önce bir miktar rölantide beklenmesi ve ara gazı verilmemesi gerekir.

Ama nedir bunun mantığı?

Turbolu araçlarda kontak kapatılmadan önce beklemek gereksinimi hızla dönen turbo türbinlerini birbirine bağlayan milin yağlamasının, kontak kapatılınca kesilmesidir.

Turbo yağlaması motor yağı ile yapılır. Haliyle motor stop edilince de yağlama biter.

Yüksek basınç altında çalışan turbo türbinleri, kontak kapatılmadan önce bir süre beklenirse normal devrine düşer. Kontak kapatılınca da kısa sürede durur. Böylelikle yağlamanın kesilmesinden kaynaklı mil kesme durumları oluşmaz.

Normal şartlarda yüksek basınçla dönen turbo türbinlerinin aracı stop etmeden önce bir miktar (çoğu zaman maksimum 1 dakika yeterlidir) rölantide bekletmek gerekir. Bu sürede turbo türbinlerindeki yüksek basınç düşer. Yani yüksek hızda dönen turbo türbinleri yavaşlar.

Türbinler durur demiyorum. Çünkü motora hava girişi olduğu sürece türbinler döner.

Eğer aracınızı gaza fazla yüklenmeden, yani turbo türbinlerinin basıncını fazla arttırmadan kullanmışsanız bu bekleme süresi daha da kısaltılabilir.

Ancak bu bekleme süresi aslında gidilen yoldan bağımsızdır. “Yani uzun yola gitmedim. Öyleyse beklememe gerek yok” düşüncesi yanlıştır.

Siz evinizden çıkıp tırmandığınız ilk yokuşda turbo türbinleri yüksek basınçla dönmeye başlamıştır bile.

Yani gittiğiniz yol kısa da olsa, eğer gaza biraz fazla basarak aracınızı devirli kullanıyorsanız aracınızı stop etmeden önce muhakkak bir müddet rölanti devrinde bekleyiniz. En azından 30 saniye beklemek çok faydalı olur.

Sağda solda edindiğim bilgilerden derleyerek Kürşat Bey'in sorularını cevaplamak gerekir ise ;

1- Araç durarak ısıtılmaz , deyola ! ;)

2- Sürüş profiline göre hem evet hem hayır ;) Eğer benzinliğe süratli bir şekilde ayağınız gazda girer iseniz bu şartlarda turbo halen dönmekte olur ve siz kontağı kapattığınızda da yağlanma kesileceği için mil kesebilir , deyola ! ;) Kaldı ki bu konudaki fikrimi biliyorsunuz .

3- Şehir içi dur kalk durumunda turbo pervaneleri olabildiğince az döndüğü için ve buna bağlı olarak basınç da düşük olduğu için yağlanmayla ilgili bir problem üstteki duruma göre daha düşük seviyede .

4- Zararı dediğim gibi ani fren durumunda 100'den 0'a düşürdüğünüzde eğer aracı stop eder ise , mil kesebilir . Yararı da duran arabanın çevreyi daha az zehirlemesi .

5- Kullanım kılavuzundan alıntı ; Mümkün olduğunuz kadar 1. viteste kalmamaya özen gösterin.
 
@jackosman Dostum, eline, emeğine sağlık, Güzel derlemişsin !

1. Soru için yapılması gereken nedir peki? Kontağı çevirip uyarı simgelerinin sönmesini bekleyip gaza basıp sakince gidiyor muyuz?
3. Soruya ek. 120 ile yardırıp giderken ilerde kırmızı ışık var ve biz yavaşladık durduk s&s devreye girdi motoru kapattı. 1 dk ışıkta bekledik diyelim, Bu durumda ne oldu?
5. Soruya ek bizim araçlarsa sağ üst köşede çıkan vites geçiş uyarısını dikkate alırsak eğer 1. Viteste bir süre gittikten sonra devir 3000/4000 e gelene kadar 1>2 uyarısı çıkmıyor. bu durumda kalkıştan hemen sonra mı 2. Vitese geçilmeli, yoksa aracın uarısını dikkate alıp kendine gelmesini mi beklemeli?
 
- Turbo sarj mil ve burcunda asinma
OLASI SEBEP
-Motor stop edilmeden once gaz verilmesi veya bir sure motorun kendi halinde calismasina izin verilmemesi
-Motoru ilk calistirmadan sonra hemen hareket edilmesi(30-45 saniye rolantide calismasi onerilir.)
-Motoru ilk calistirmadan sonra asiri devirli kullanilmasi.
-Araca uygun olmayan yakit ve motor yagi kullanilmasi.
-Arac bakim zamaninin geciktirilmesi.
-Aracta dusuk yag seviyesi ve dusuk yag basinci olmasi.

Bp nin motor parcasi arizalari tablosundan aldim.Umarim isinize yarar.
 
Son düzenleme:
1- Kontak çevir , bekle , ışıklar sönsün , marşa bas , 5-10 saniye bekleyip yola koyulalım.

3- Ani fren durumunda stop durumunu bir kenara koyarsak bahsettiğimiz durumlarda 1 dakikalık beklemelerde çok büyük zararlara neden olmuyordur diye umuyorum .Şehir içi hız limitlerini zorlayan bir sürüş profiliniz var ise ani dur kalk gibi kapatın start stop'u .( Bu konuda yeterli bir bilgiye sahip olmadığım için aksi ıspatlandığında tavsiyemi göz ardı edebilirsiniz )

5- Sizin o devirlerde mi uyarı veriyor ? İlginç . Ben hiçbir zaman uyarıyı dikkate almıyorum . Motoru dinleyerek vites geçişi gerçekleştiriyorum . Ben 1. viteste çok kalmamanızı 1500-2300 aralığında vites değiştirmenizi naçizane öneririm . Üstatlar daha çok bilgi verecektir .
 
Son düzenleme:
Geri
Üst Alt