Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Türkiye'nin sonu Yunanistan'ınki gibi olabilir ...

dgkndmrr

Kayıtlı Üye
Katılım
21 Kas 2011
Mesajlar
3,517





Independent’ta ‘Türkiye’de korkunç bir ekonomik balonun büyüdüğü ve sonucun Yunanistan gibi olabileceği öne sürüldü

Independent on Sunday gazetesinin dünya sayfalarında yer alan, Patrick Cockburn imzalı yorum yazısının başlığı “Türkiye’nin ekonomik mucizesi sona ermek üzere mi?”
Bu soruya cevap aranan yazının alt başlığı ise, makalenin özeti gibi:
İslami demokrasiye model olarak gösterilen Türkiye, komşularının bocalamakta olduğu bu dönemde, aşırı kendine güvenin kurbanı olabilir.
Cocburn makalesinde Türkiye’de son on yıl yaşanan bazı önemli gelişmeleri sıralamış:
Ordunun siyaset üzerindeki etkisinin sınırlanması, seçimlerle işe gelmişlerin ülkeyi yönetmesi ve Türkiye’nin dünyanın en büyük 15. ekonomisi haline gelmesi.
Cocburn bu parlak tablo sebebiyle birçok yorumcunun, Türkiye’nin Arap Baharı’yla yeniden biçimlenen Müslüman dünyasına örnek olabileceğini düşündüğünü ve bu durumun Türkiye’de büyük bir iyimserlik yaratmakta olduğunu vurgulamış.
“İrlanda ve Yunanistan gibi”
Yazar, Türkiye’de artmakta olan kendine güveninin yakın geçmişte İrlanda ve Yunanistan’da hâkim olan ancak şimdilerde dağılan hissiyata benzediğine dikkat çekmiş.
“Bu ülkeler ve Türkiye, yoksulluk dış göç verme gibi tarihi gerçekler yaşamış ve toplumsal psikoloji bu karanlık günlerin geride kaldığına artık ‘bolluk ve refah’ dolu yeni bir yaşama ulaşıldığına kolaylıkla ikna olmuştu” demiş Cocburn.
Bu aşırı kendine güvenin, korkunç ekonomik balonlar yarattığını anlatan Cocburn, Yunanistan ve İrlanda’da balonların patladığını hatırlatmış.
Ve Türkiye’de benzer bir sonucun yaşanıp yaşanmayacağına dair fikir yürütümüş.
Büyümekte olan Türkiye ekonomisinin esasen yabancı sermaye girişine dayandığını ve kısa süre içinde bu akışın sona erebileceğini belirten yazar, dış siyaset alanında da sorunlu bir dönemin başlayabileceğini savunmuş.
Cocburn’e göre, çatışmalı konularda kazananların yanında durmayı tercih eden Türkiye dış politikasının özellikle Libya örneğinde bu tercihini açık ettiğini ve Suriye politikasının da benzer bir tavır değişikliğine sahne olduğunu vurgulamış.
Cocburn ayrıca Türkiye’nin Irak’ta Sünniler yanında tavır almasının, Bağdat’la olan ilişkileri tehdit ettiğine dikkat çekmiş.

“AB süreci halen önemli”
Dış politikadaki yalpalamanın bir sebebinin de ekonomik büyümeden kaynaklanan aşırı kendine güven olduğunu belirten yazar, tüm bu tablo içinde Türkiye’nin Avrupa Birliği üyelik sürecinin halen hayati olduğunu söylemiş.
Ankara’nın AB üyeliği motivasyonuyla ülkedeki reformları gerçekleştirdiğini ve uluslararası sermaye akışını bu sebeple hızlandığına dikkat çekmiş.
AB sürecinin durmasıyla reformların sona erdiğinin, Kürt meselesi ve Kıbrıs konularının çıkmaza girdiğinin altını çizen Cocburn, AB’nin Türkiye için halen en büyük ticaret ortağı olduğunu hatırlatmış.
Yazar şöyle demiş “Türkiye’nin Orta Doğu’daki fırsatları çok çekici görünsede geri dönüşü fazla olmayabilir.”
Cocburn yazısını şöyle noktalamış:
“Türkiye’nin kendine güven hissi yüksek ancak istikrarlı olmayan bir bölgede.
Ekonomi için de, genel olarak da şunu söyleyebiliriz ‘Türkiye mucizesi’, hayal kırıklığına dönüşebilir.” (BBC Türkçe)
 
muhakkak bu tarz yorumlar olacaktır, şahsi fikrim güncel duruma ve geçmişe bakacak olursak bir İrlanda yada Yunanistan olmamız pek muhtemel görünmüyor. Yazılanların alayı asparagas diyemem ama gerçeklik payı vasat seviyelerde diyebilirim.
 
ekononominin büyüdüğüne inanmıyorum. bugün hala hatay"da sel olunca ıspanak 2 tl"den 3,5 tl"ye çıkıyo
herşeye zam geiyo sürekli hemde. büyük ekonomi olunca böyle olmuyo benim bildiğim :confused:
cocburn amcam türkiyedeki cari ağıçın ne kadar olduğunu bilmiyo galiba
yada asgari ücretin ne olduğunu ?
 
Soyada bak, yazıyı anla yani Cockburn puhaha , İstanbul un tek ilçesi, koca Yunanistana bedel bu birrrrrr, azcık tarihe baksın, Yunan diye bir tam bağımsız millet yoktur, hep dışardan beslenmiştir, evin kahyası gibi, herkes yerini, görevini bilecek, Almalara sorsan bir kaşık suda boğacaklar, haftada 40-45 saat çalışanlar, günde 2 saat öğle molası veren, haftada yarım yamalak 30 saat çalışan yunana bakmaktan bıkmış durumda, son dvos zirvesinde; bırakın bu yunan ekonomisini batağını, biz işimize bakalım da denmiş, adaları falan satsınlar ödesinler, beyaz ker*** eve 500.000öğrroğhh kredi veren İtalayan bankaları yansın dertlerine....
 
Ben bu tarz haberlere pek ehemmiyet vermiyorum. Elin gavuru ne bilecek benim memleketimde işlerin nasıl yürüdüğünü nasıl döndüğünü. Felaket tellallığından başka birşey değil. Türkiye'de kimine göre hükümet işe yaramaz 10 senedir anamızı ağlattı, ekonomimiz gün geçtikçe kötüye gidiyor, kimine göre de bu hükümetten önceki hükümetler ile kıyaslayıp birileri birilerinin kafasına bişeyler fırlattığında allak bullak olan bir ekonomiden bu hallere geldik, 10 sene önceki dolar, euro, yakıt fiyatları şimdiye göre çok farklı olmasına rağmen farklı kriterleri gözeterek bu hükümetin süper olduğunu düşünenler var. Sonuç olarak felaket tellalığı yapan hiçbir ülke Türkiye'den daha iyi durumda değil. Herkes önce kendi söküğünü diksin ondan sonra başkasına baksın.
 
Çağlar abi, Yunanistan adaları satarsa Almanya sınır komşumuz olur:D Asıl şenlik İrlanda ilk battığı haberleri geldiginde Türkiye satış için teklif verseydi o zaman olacaktı. Dünyada şok etkisi yapardı eminim:D
 
Keşke alsaydık, ama o satış hikayelerinin çoğu palavra, milletin ödediği vergiler ile ülke/şirket kurtarınca, ajitasyon için çıkarılan haberler bence
Gm in 30milyar dolar borcu vardı, vergilerden gelen paralar, özel sektöre kaydırıldı, ardından adamlar galerideki nadide arabalarını satışa çıkardılar, geliri? 8milyon , anaokul esprisi gibi :eek:
 
Keşke alsaydık, ama o satış hikayelerinin çoğu palavra, milletin ödediği vergiler ile ülke/şirket kurtarınca, ajitasyon için çıkarılan haberler bence
Gm in 30milyar dolar borcu vardı, vergilerden gelen paralar, özel sektöre kaydırıldı, ardından adamlar galerideki nadide arabalarını satışa çıkardılar, geliri? 8milyon , anaokul esprisi gibi :eek:
Çok güzel açıklama. Ağzına sağlık abi.
 
Almanya: AAA durağan
Avusturya: AA negatif
Belçika: AA negatif
Kıbrıs Rum Kesimi: BB negatif
İspanya: A negatif
Estonya: AA- negatif
Finlandiya: AAA negatif
Fransa: AA negatif
Yunanistan: CC negatif
İrlanda: BBB negatif
İtalya: BBB negatif
Lüksemburg: AAA negatif
Malta: A- negatif
Hollanda: AAA negatif
Portekiz: BB negatif
Slovakya: A durağan
Slovenya: A negatif
Türkiye: BB durağan


Bu notlara bakıcak olursak, bizim basınımızda abartılan gibi şahane bir ekonomiye sahip değiliz... Ticaret açığı çok tehlike düzeylerde.. işsizlik boyutlarıda yüksek.. ayrıca asgari ücret bahsi geçen ülkelere göre yerlerde.. Her dönemde olduğu gibi sadece iktidar veya muhalefet partilerinin yandaşlarının büyüdüğü bir ortam. eğer ki ithalat azaltılamazsa durum vahim.. Herkese saygılar..
 
Geri
Üst Alt