Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Seat Toledo 1.6, egzoz sorunu

d_darko

Kayıtlı Üye
Katılım
12 Tem 2010
Mesajlar
597
Yaş
43
Merhaba arkadaşlar. Bir konuda yardımınıza ihtiyacım var. Aracım2000 model Seat Toledo 1.6 Signo, 1.6 AKL motor. Bir süredir egzoz sesi çok değişti. Özellikle ilk çalıştırmalarda dizele yakın bir ses yapıyor, rölantide daha çok. Isınınca biraz düzeliyor ama bir sorun olduğu belli. Geçen gün bir egzozcuya gösterdim,"egzozda delik mi var usta, bi bak bakalım" dedim. Adam kanala girdi, gaza bastırdı, "abi delik yok ama egzozun içinden geliyor ses, tıkanmış, egzoz ömrünü tamamlamış, bir de katalitik konvertör sökülmüş aracımda" dedi. "İstersen uygun egzoz var, 250TL, katalitik konvertör de var, onu da 250'ye hallederiz" dedi... Şöyle bir baktım ordaki egzozlara, bildiğimiz galvanizli tesisat borusu ve sacdan kaynatılmış egzoz. Kalatilik konvertör ortalarda yok tabi... Neyse.

Şimdi bu durumdan nasıl kurtulabilirim acaba? Sesin tam olarak nerden geldiği de belli değil... Orjinal egzoz nerden bulabilirim, sağlam çıkma da olur? Ya da bu fırsattan istifade performans egzoz mu alsam? Nasıl birşey işimi görür, sesli olmayacak. Piyasadaki şahinler gibi olsun istemiyorum aracım.

Lambda sensörü nerde bulunuyor aracımda? Katalitik konvertör üzerinde mi yoksa farklı bir bölüm üzerinde mi? Yakıt tüketimi de çok fazla aracımda, o yüzden lambda sensöründen de şüpheleniyorum.

Arkadaşlar, her tür tavsiyeye açığım. teşekkürler şimdiden
 
o ses muhtemelen dağılmış kat.'ın sesidir..
yeni kat.'ın ya da iptalinin ardından egzost borularında bi sıkıntı yoksa orjinal egzostla devam edilebilir aynı şekilde olabildiğince temizlendikten sonra..kaliteli custom bi egzostsa en az 800-900'den aşağı olmaz normal şartlarda performans yönelik..çıkarıcağı ses de takılcak susturucuların oranı yeri ve ustanın becerisine kalmış..çok güzel de olabilir çok kötü de..

yakıt tüketiminin de artmasının sebebi doğal olarak egzost gazlarının atımındaki sıkıntıdan kaynaklanıyodur..
 
daha dün baktım sadece egsoz satan bir site vardı adını hatırlayamıyorum ama toledonun egsozuna 220 yazmışlardı
 
Teşekkürler arkadaşlar cevaplarınız için...

Henüz sorun tam olarak nerede onu dahi bilmiyorum. Belki egzoz manifoldunda bile bir gevşeme ve boşluk bile sözkonusu olabilir. Ben sorunu kökten çözmek için yeni komple egzoz ve yeni kalatilik konvertör almayı düşünmüştüm. yurtdışından bakıyorum, burda çok daha pahalıdır. Ama yurtdışında da ucuz değilmiş malesef. Ne yapsam bilmiyorum. Adana'da işini iyi yapan, dürüst bir egzoz ustası tanıyor musunuz?
 
en azından sorunun ne olduğunu öğrenmek için bir servise göstermeyi deneyebilirsiniz sorunu bulurlarsa fiyat alırsınız illa yaptırmak zorunda değilsiniz...sonra isterseniz iyi bir usta araştırmanız faydalı olacağı kanaatindeyim...
 
en azından sorunun ne olduğunu öğrenmek için bir servise göstermeyi deneyebilirsiniz sorunu bulurlarsa fiyat alırsınız illa yaptırmak zorunda değilsiniz...sonra isterseniz iyi bir usta araştırmanız faydalı olacağı kanaatindeyim...

+1..
 
Servise göstermek gereksiz. Zaten arıza tespit ücreti diye bi egzoz parası alırlar sizden.
Egzozda kaçak gibi bir sorun olsaydı araç ısınınca ses kesilmezdi. Hele hele manifoldda kaçak olsaydı gürültüden aracın içinde duramazdınız. Sesin egzozdan gelip gelmediğinin anlaşılması çok basit. Dümdüz bi boru sonuçta. Bi yerinde kaçak varsa ya da bi yerden ses geliyosa kanala çekince bulunur.
Egzoz için biraz fazla para istemişler. Katalitik konventöre de o kadar para vermenize gerek yok. Katalitik görünümlü susturucular var. Fiyatları 40TL. Dıştan görünümleri katalitik ile aynı ancak içi farklı. Tıpkı bir susturucu gibi. Bu tip bi "yalancı katalitik" ve komple egzozu yenilemeye 200TL'nin altına halletmek mümkün.
Ama ben sorunun egzozdan olduğunu zannetmiyorum. Eğer araçta katalitik yoksa ve ısınınca ses geçiyosa.
 
Aslında sesin tam olarak kesildiğini söyleyemem ama kısmen azalıyor. İlk çalıştığında sesi tarif etmek gerekirse por por ediyor sanki gaza hafif basıp çektikçe, sonradan biraz düzeliyor pır pır ediyor. Ama bir gariplik olduğu belli. Araç bir yıldır bende, ilk aldığımda gayet sessizdi. Sonradan ses değişti, özellikle son bir ay içerisinde. Aracın altını yere vurdum herhalde egzoz da vurdu, o yüzden ses değişti diye yorumlamıştım.

Bu “yalancı katalitik” nerden bulunur acaba? Bir de aslında katalitik konvertör olsun istiyorum (lambda sensörünün bunun üzerinde olduğunu düşünerekten).

Aracımda fazla yakıt tüketimi söz konusu, neden bilmiyorum. Şüphelendiğim şeyler var, lambda sensörü de bunlardan birisi. Diğerleri de
• gaz kelebeği sorunu (orijinali adaptasyon tutmuyor, uzak doğu gaz kelebeği taktık, yine adaptasyon olmadı, şuan rölantide devir düzensiz)
• beyin sorunu (bir ustanın dediğine göre beynin açılmış olma ve su almış olma ihtimali var. Yurtdışından beyin getirttim, bu sefer de yol bilgisayarı yakıt tüketimini falan göstermedi, eskisini taktık. Yakıt tüketimi yine fazlaydı)
Bilgisayara bağladığımızda şu arıza kodlarını alıyorum:

Address 01: Engine Labels: 06A-906-019-AEH.lbl
Part No: 06A 906 019
Component: 1.6l R4/2V SIMOS HS2387
Coding: 00031
Shop #: WSC 35843

3 Faults Found:
00516 - Closed Throttle (Idle) Position Switch (F60)
30-00 - Open or Short to Plus
00282 - Throttle Position Actuator (V60)
17-00 - Control Difference
00537 - Lambda (Oxygen Sensor) Regulation
19-10 - Lower Limit - Intermittent
Readiness: N/A

Kusura bakmayın, biraz daldan dala atlıyorum. Sizin gibi yardımcı olmaya çalışan arkadaşları görünce açıldım biraz :)
 
Lambda sensörü katalitiğin önünde olur bildiğim kadarıyla. Yalanci katalitik Adana'da yoksa eğer buradan tekrar bi fiyat alıp size haber veririm. Adresinize kargolarım isterseniz.
Aracın beyni hurdalıklarda çok rahat bulunur. 1.6 8V'lerin beyinleri konusunda sıkıntı çekeceğinizi sanmam. Aracın orjinal beynini de tamire yollayabilirsiniz. Ankara'da Oto Anka bu konuda iyidir. Ve uygun fiyatlara sorun hallolabilir.
Aynı şekilde gaz kelebeği de hurdalıklardan bulunabilir.
Beyin hakkında bi sorun olup olmadığını mutlaka beyinciye göstermek lazım. Dışarıdan anlamak pek mümkün değil. Ki su alan bi beyin şu an faal durumdaysa gerekli tamiri yapılmıştır mutlaka.
Ancak diğer sorunlar için mutlaka hurdalıktan parça alıp deneme yapmak lazım. Lambda sensörü dışarıda bulunabilir ve lambda sensörü bozuk olan araçların yakıt tüketimi fazladır. Yakıt sorununuz büyük ihtimal bu sebepten.
Bence işe lambda sensörünü yenileyerek başlayın. Aracın gidişinde bi sorun kalmazsa, bilgisayarın verdiği arızaları görmezden gelin.
 
Sorunla ilgili bi gelişme var mı?
 
Geri
Üst Alt