Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Polish , wax yada sealant nedir ? kısacası cilalama

muratcantona

Kayıtlı Üye
Katılım
3 Ara 2009
Mesajlar
973
Yaş
34
Pasta = Polish = Aşınıdırıcı

Ama çok fazla sayıda marka ve onlarında çok değişik sertlikte aşındırıcı tipleri var. Yani zımpara gibi sert olan (heavy cut / compound), boyada uygulama sonrası matlık bırakacak ürünler olduğu gibi, bunların bıraktığı matlığı ya da kılcal çiziklerin giderilmesinde kullanılan orta ya da hafif aşındırıcılar da vardır.

Kılcal çizikler için 6 ay ya da yılda bir ince bir polishle düzeltme önerilir. Yine lokal çizikler, kuş pisliği yanıkları vs. içinse her an bölgesel uygulama yapılabilir.

Mühim olan, sorunlu bölgeye en az aşındırıcı ürün ya da metotla girişmektir, baktınız olmadı, bir kademe daha sert ürüne geçilir. Yani ince bir çizik için aşırı aşındırıcı kullanılmaz. Vernik tabakanıza yazık olur.

Wax = cila doğrudur (wax olmayıp cila amaçlı ürünler de mevcuttur ama)


Sealant ile wax aynı şeyler aslında, bir kavram kargaşası var. Meguiars forumundaki admin Mike Phillips'in verdiği bilgi şöyleydi:

Wax doğal, sealant sentetik polimer içeriyor ama uygulama amaçları aynı, aracın boyasını dış etkenlere karşı izole etmek. İkisinden biri polisajla boya düzeltme (çizik giderme) sonrası uygulanabilir. Wax temelde doğal polimer olan carnauba içerir (farklı yapıda olanları da var) sealant ise sentetik polimerler içeriyor.

Wax ya da sealantı ayakkabıya sürülen cila olarak düşünün, su, çamur,kir vs.'nin doğrudan boyaya temasını engelliyor, ama yağmur-yıkama gibi etkenlerle akıp gittiği için tekrarlanması gerekiyor, ben genelde 1-2 ayda bir yeniden wax atarım. Araba üzerinde suyun bocuklanması buna bağlıdır, iyi bir wax varsa kaput tavan gibi yatay panellerde boncuklar kocaman, kapı gibi dikey panelde boncuklar küçük, sıkı ve çok sayıda olur. Bu durum yoksa wax zamanı gelmiştir. Wax ya da sealant aşındırıcı değildir, uygulamanın riski yoktur.

Waxların bazılarının dolgu özellikleri var, kılcal çizikleri az da olsa maskeliyor ama ideali önce polisajla yılda bir çiziklerin giderilmesi ve sonra wax ya da sealant uygulanması.

Wax aşındırıcı değildir, ama bazı markalarda aşındırıcı içeren waxlar da vardır, onların amacı yüzeyde daha iyi temizlik sağlamaktır, belki çok çok ince dairesel çiziklerin görünümünü azaltabilir ya da maskeleyebilir ama mucize beklemeyin. Sıvı ya da katı tipleri vardır. Genelde carnauba adlı doğal, su itici polimeri barındırır ki araca yağan yağmur, sıçrayan çamur ve tozu boyadan korusun. Bunun yapay polimerlerden üretileni de sealant adını alır. Wax elle uygulanır, doğrusu da budur. Makine ile uygulayanlar daha çok kuaför vb. benzeri yerlerdir, zira onlar için vakit nakittir. Genelde sünger ile uygulanır, biraz kuruması beklenir. Kuruyunca ürün matlaşır zaten. Hemen mikrofiber bezle silinir. Ürün panel panel sürülür, her panel bittikçe sonrakine geçilir. Wax uygulamada risk yoktur. Özellikle tırtıklı, pürüzlü plastik aksama sürmeyin yeter. Oradan çıkarması güç olabilir.

Wax zamanla akıp gider, en baba wax bile 5-6 ay sonra neredeyse tamamen yok olur, süre biraz da arabayı yıkama aralığı, yıkama şekli, wax markası, yağmur durumu gibi etkenlere de bağlıdır. Ben ayda 1 wax uygularım, hem keyif alırım hem arabam korunmuş olur.


Meraklısına ideal bakım serisi:

Yıkama (en geç 2 haftada bir)
Kil (clay) (duruma göre yılda 2 kere)
Polisaj (aşındırıcı ile hare-çizik giderme) (genelde yılda 1)
İstenirse glaze (ekstra parlaklık veren, genelde show ya da fuar arabalarına uygulanan ürün) (polisaj sonrası, wax öncesi uygulanır)
Wax ya da sealant (1-2 ayda bir) wax genelde 2 kat atılması önerilir.


ALINTIDIR !
 
tam volkanlık ama adam askere gidiyor.neyse biz yaparız artık :D
 
Geri
Üst Alt