Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Otomatiğe bağlamayın

  • Konbuyu başlatan swotr
  • Başlangıç tarihi
S

swotr

Guest
Günümüzde konforla eşdeğer olan otomatik şanzıman, özellikle büyük şehirlerin dur kalk trafiğinde sürücüye ayrı bir konfor sunarken bu önemli sistem, bakımları aksatıldığında veya hatalı kullanıldığında ağır faturaların çıkmasına neden olabilir.

Özellikle büyük şehirlerin yoğun dur kalk trafiğinde sürücüye büyük kolaylık sağlayan otomatik şanzımanlar pratik kullanımıyla kadınların da en büyük tercihleri arasında yer olmaya devam ediyor. Günümüzde minik sınıf otomobillerden itibaren yaygınlaşmaya başlayan otomatik şanzıman, özellikle orta üst sınıf araçların çoğunda ise standart olarak görev yapıyor. Bu önemli ve pahalı parça bir kaç küçük kontrolün ihmali sonucu çok ciddi masrafların çıkmasına neden oluyor.

Bu masraflar küçük uyarı sinyaliyle başlarken bazen de vites atmalar veya özellikle yokuş yukarı çıkarken oluşacak performans düşüklüğü ile kendini gösterir. Gaz pedalına bastığınzda titreyen, gitmeyen ve daha fazla yakıt tüketen otomobilinizi ister istemez bir servise göstermek zorunda kalacaksınız. Bu durumda önce ATF isimli şanzıman yağı ve yağ filtresi değişir ve sorun giderilmezse selenoid valfler ya da yağ basınç supabı arızalı olabilir ve bu da şanzımanın ömrünü yavaş yavaş kaybettiğinin bir göstergesidir. Bu sorunun en büyük kaynağı ise değişmeyen şanzıman yağıdır.

Otomatik şanzımanın ömrünün kısalmasına neden olan en büyük tehlike ise şanzıman yağının değiştirlmemesi sonucu iç yapı malzemelerine zarar vermesinden kaynaklanıyor. Diğer hidroliklerden ayırt edilmesi için özellikle kırmızı renkli olarak üretilen otomatik şanzıman yağı, çalışma sırasında rengi kararıkren akıcılık özelliğinide kaybedeceği için ortalama 50.000 km de değişmesi gereklidir. Bu veri her araçta farklı olabilir ve özellikle az kullanılan araçlarda ise bu km beklenmemeli ve 2 yılda bir kontrol edilmelidir. Manuel şanzımanan göre pahalı olan otomatik şanzımanın revizyonu da minimum 2000TL den başlar.

B.Boyacılar - Otohaber
 
Otomatik Şanzıman Yağının Kontrol Edilmesi
Araç düz bir yere park edilmiş ve el freni çekilmiş olmalı. Ardından vites kolu N konumundayken motor rölantide bir süre çalıştıktan sonra şanzıman bütün konumlara tek tek alınarak yağın dağılması sağlanır. Ardından P konumuna getirilen motor durdurulur ve bir süre beklendikten sonra yağ ölçüm çubuğu çıkartılarak seviye görülür. Otomatik şanzıman yağının seviyesi Hot yani sıcak aralılğında olmalı. Eğer bu seviyenin altında ise yağ ekleyerek tamamlayın. Eğer bu işlemi kendiniz yapamazsanız yetkili servistten yardım alabilirsiniz.


Not: mesaj editleme çalışmıyor sanırım
 
özellikle DSG de daha da dikkatli olmak gerekiyor sanırım
 
Dsg, otomatik debriyaj, geri kalan mekaniği, manuel şanzıman ile aynı. Yazı, türbinli otomatikler içim yazılmış.
 
Duruştan kalkarken, frenlemeyi bırakması için müsade etmeli, 1saniye gibi gaza basmamak, yazılımı mıncıklatmamak bence yeterli. Yolda zaten ideal vitesi seçiyor.
 
Duruştan kalkarken, frenlemeyi bırakması için müsade etmeli, 1saniye gibi gaza basmamak, yazılımı mıncıklatmamak bence yeterli. Yolda zaten ideal vitesi seçiyor.

yani 1 sn ye kendi kalkmasınımı beklemeliyiz direk gaz vermeden
 
yeni otomatikler cok nazik 96 model 380ooo km de merso kullanıyorum cok dık yokuslar olmadıgı zaman asla el frenı cekmıyorum masallah hıcbır sorunu yok ama yeniler cok nazik
 
Geri
Üst Alt