Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Motor yagi spesifikasyonlari

byanmaz

Kayıtlı Üye
Katılım
6 Nis 2011
Mesajlar
61
Yaş
49
Merhabalar,
Sizlere motor yağı konusunda birşey danışmak istiyorum. Forumda motor yağları üzerine epeyce başlık var, ama bulabildiğim kadarı ile, konu bu yönden hiç tartışılmamış.

Aslında, tdi motorların hangi yağı kullanması gerektiği konusunda vw'nin çok net tavsiyeleri var. 2000 yılına kadar üretilen ve "pumpe duse" teknolojisi içermeyen dizeller, vw'nin 505.00 sınıflandırmasına uyan motor yağı kullanabiliyorlar. daha sonra üretilen ve doğrudan her bir silindirin kendi pompa enjektörüne sahip olduğu motorlar (tdi pd) ise 505.01 sınıflandırmasına uyan motor yağı kullanmak zorunda. vw 2006 yılında yayınladığı bir servis bülteni ile, PD teknolojisine sahip motorlarda kesinlikle 505.01 yağ kullanılması gerektiğini söylemiş. ve 10bin km'lik bakım aralığı, bu yağ kullanıldığı varsayımı ile geçerli

Ne fark eder, vw ne demişse onu kullanalım diyeceksiniz. haklısınız. ancak şöyle bir durum var. 505.00 sınıflandırmasına sahip örneğin castrol magnatec 10/40'ın litresi 10-15 tl. 505.01 sınıflandırmasına sahip örneğin castrol edge 5/40 litresi ise 30-40 tl. Markaları örnek olarak verdim, başka markalarda da 505.01 sınıflandrmasına uyan yağlar var. ancak yine fiyatlar bu minvalde.

Yetkili servisler ne koyuyor bilmiyorum. ama 200 tl'ye periyodik bakım yapan bir servis, uygun yağı kullanamaz diye tahmin ediyorum.

Yurtdışı tdi forumlarını inceledim. (İngilizcem iyidir anlamında söylemiyorum, ama ingilizcem iyidir:)) Orada fiyat farkı daha az. Yine de İnsanlar ikiye bölünmüş durumda. kimi diyor ki "505.01 ve 505.00 aynı yağlama özelliklerine sahip yağlardır. yalnızca 01, daha az kül ve partikül oluşmasını sağlar ve katalilik konvertörü daha uzun ömürlü kılar". kimi de diyor ki "505.01 PD motorlarda eksantrik miline ve süpaplara binen aşırı yüke uygun bir yağdır, konunun katalitikle bir ilgisi yok."

Elbette bu konunun kısa vadede bir önemi yok. pek çoğumuz dizellere 200bin km binmiyoruz bile. ancak motor yağı, dizel motorların potansiyeli olan 400-500 bin km'leri ortaya çıkaran ya da motoru 150-200 bin km'de bitiren bir ayrıntı. Konu bu açıdan tartışılsın istedim. arabamın 165bin km'de olmasının da bunda payı var tabi:)

Bildiğim kadarıyla aramızda servislerde çalışanlar da var. sizlerin de görüşlerini öğrenmek isterim.
 
Yetkili servis açısından, üretici hangi spec. te yağ konacak demişse, o vasıfta yağ konur, daha ucuzu diye bir seçeneği yoktur.
 
Yetkili servis açısından, üretici hangi spec. te yağ konacak demişse, o vasıfta yağ konur, daha ucuzu diye bir seçeneği yoktur.

Yetkili servisler açısından öyledir büyük ihtimalle. fakat "hangi motor yağı" başlıklı konudan gördüğüm kadarıyla, dizel sahipleri doğru viskozitede ancak yanlış spec.te dizel yağı kullanıyorlar( ben de dahil). 150-200 tl'ye periyodik bakım yapan özel servisler ya da benzincilerdeki şu hızlı yağ değişim noktaları da aynı şeyi yapıyorlar sanırım.

zaten benim esas merak ettiğim, dendiği gibi vw 505.01'i ticari sebeplerle mi kullandırmak istiyor, yanlış yağ kullanıldığında tek sorun katalilik konvertörün tıkanması mı olur ? (bu sorunu önemsemediğimden değil, ama kat. sorunu sizi yeniden motor yaptırmak zorunda bırakmaz. her ne kadar yine yüklü bir masraf çıkaracak olsa da ) yoksa gerçekten bu yağı kullanmazsak motorda geri dönüşü olmayan hasarlar mı oluşur ?
 
Özelikle 505.... tarzı kodlamayı bilmiyorum ama prensipte API ye bakılır, bu tutuyorsa sorun çıkmaz, ama üretici, özellikle belirtmiş ise, o özellikteki yağ kullanılmalı.Hele ki motorda aşırı besleme, direkt enjeksiyonlar çoğaldıkça.
 
bu tartışılabilecek bi olay burda yetkili servise giden üyelerden şunu rica ediyorum şayet aracınız benzinli ise ve yanında dizel aracında bakımı yapılıyorsa iki araca da hangi pompadan yağ konulduğuna bi dikkat etmeye çalışın bakalım ikisinede ayrı numarada yağmı kullanıyolar? bunu merak edenler bi incelesinler yetkili servislerde bakalım göz önüne ne gelicek... Yanlış kullanılan motor yağı numarası motorun uzun vadede ömürünü kısaltır hemen motoru bozmaz bunu anlayana kadarda çok geç olabilir bunlara dikkat edelim...........
 
öyle değil serhat ım..kısmen haklısın fakat binek araçlarda dizel ve benzinli ayrımı diye yağ yoktur tamamen raflarda fazla çeşit olsun o kadar..
 
50.. sınıflandırması vw'nin kendisinin, API (Amerikan Petrol Enstitüsü)'ye alternatif oluşturduğu bir spesifikasyon sınıfı. Yağ üreticileri eğer gerekli testleri yaptırdılarsa, etiketlerine her bir sınıflandırmayı ayrı ayrı yazıyorlar.

Örneğin bu aşağıdaki yağ, API'nin SL/CF (ne anlama geldiğini bilmiyorum ) ve VW'nin 505.00 (eski nesil, PD öncesi vw dizeller) spec.lerine uyuyor.
http://www.castrol.com/castrol/productdetailmin.do?categoryId=73020004&contentId=6007009

aşağıdaki örneğin, üzerinde dizel ve TDI yazmasına rağmen, VW'nin 505.00'ına dahi uymuyor. Oysa dizel kullanıcısı olarak, yağ ekleyecek olsak herhalde raftan bunu alırdık :
http://www.castrol.com/castrol/productdetailmin.do?categoryId=9003252&contentId=7006427

Aşağıdaki ise VW 505.01 (2000 ya da 2003 ila 2009 arası tdi-pd motorlar) spec.'inin yanında API ve BMW sınıflandırmalarını da taşıyor.
http://www.castrol.com/castrol/productdetailmin.do?categoryId=9022662&contentId=7041810

elf'in ve shell (505.01 hariç) 'in de benzer sınıflandırmalara uygun yağları var. etiketlerinin üzerinde API yanında, eğer gerekli testleri yaptırmışlarsa VW spec.leri de yazıyor. Yetkili servislerdeki durumu bilmiyorum ancak benzincide ya da özel bir serviste yağ değiştirirken, raftan uygun viskozitede bir dizel yağı çekip dolduruveriyoruz.
 
aslında bunu okudum üstat. Burada kafama takılan vw'nin bir viskozite vermeden PD motorlarda 505.01 kullanın demesi ancak bu yağın az bulunur ve çok pahalı olması.

Arabamda kullanım kılavuzu yoktu. ancak internetten, motor yağı üreticilerinin ve vw'nin sitesinden gördüğüm kadarıyla türkiyeye 2003 2009 yılları arasında gelen tdi motorların hepsi PD cinsinden. Bu motorlarda VW üzerine basa basa, şu ya da bu viskozite demeden 505.01 kullanın demiş. bu yağ genellikle 5-40 bulunuyor ama dediğim gibi, kafama takılan viskozitesi değil.

Aşağıda resimlerini yüklemeye çalıştığım (becerip beceremediğimi bu mesajı gönderdikten sonra anlayacağız:)) kullanım kılavuzunu, amerikan tdi forumunda buldum. 2002 model bir dizel golf'e ait. vw "505.01 kullanmazsan sorun çıktığında garantini bozarım" demiş. hatta ilk resimdeki ifade, "505.01 yağ kullanmamak, yüksek hızda ciddi bir yaralanmaya yol açabilecek kazaya sebep olabilir"
 
Geri
Üst Alt