Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Lastik hava basıncı?

Araçlarda kullanılan lastiklerin yanaklarında, lastiğin üretim tarihi, azami basınç değeri, çekiş gücü, hız derecesi ve ısı mukavemeti gibi bilgileri içeren şifreler yer alıyor.

Lastikler, yanaklarına damgalanan üretim tarihinden 4 yıl sonra kullanım ömrünü tamamlıyor. Lastiğin üretim tarihi, üretim yılının son iki rakamı ve yılın kaçıncı haftasında üretildiğine göre belirtiliyor. Örneğin, “3911” şeklindeki üretim tarihi, lastiğin 2011 yılının 39. haftasında, yani ekim ayında üretildiği anlamına geliyor.

Lastik şişirilirken ne kadar hava basıncı verileceği de yanakta belirtilmekte. Bu miktar, 28PSI, 32PSI, 44PSI gibi ifadelerle bildiriliyor. Lastiğin, azami basınç değeri kadar şişirilmesi, hem yakıt tasarrufu sağlamakta, hem de aşırı sürtünmeyi önleyip, lastik ömrünü uzatmakta önem taşıyor.

Lastiğin tasarlandığı hız değeri de bir harf ile yük endeksinin yanında yer alıyor. Her harf, azami hız değerinin ne kadar olduğunu gösteriyor.

Lastiklerin hız değerleri şu harf gruplarıyla ifade ediliyor:

Harf Azami

Grubu Hız (km/saat)
-------- -----------------

B 50
F 80
G 90
J 100
K 110
P 150
Q 160
R 170
S 180
T 190
U 200
H 210
V 240
W 270
Y 300

Lastik ebatları da sürüş güvenliği açısından önem taşıyor. Yanakta yer alan “P195/65R15” ifadesindeki P yolcu lastiğini, 195 milimetre cinsinden lastiğin genişliğini, 65 enin boya oranını, yani lastik yüksekliğinin genişliğine oranını, 15 de jantın inç cinsinden çapını gösteriyor.

Yanaktaki “Temperature” yazısı bitimindeki A, B veya C gibi harfler, lastiğin ısıya karşı mukavemet düzeyini gösteriyor. Lastikler en yüksek ısı dayanıklılığı için A'dan başlayarak B ve C diye sınıflandırılıyor.

Lastiklerin çekiş gücü de önemli etkenlerden biri. Çekiş gücünün yüksekliği, ıslak zeminde aracın duruş mesafesini kısaltıyor. “Traction” ifadesinin sonundaki AA, A, B veya C harfleri, bu gücün büyükten küçüğe doğru sıralandığını gösteriyor. Lastikteki “Desgastes” diş derinliğini, “Treadwear” da sırt aşınmasının dayanıklılığını ifade ediyor.

Lastik Alırken Sadece Jant Çapına Bakmayın


Uzmanlar, lastik alırken jant çapının önemli olduğunu, ancak sadece bu kriterin yeterli olmadığı konusunda sürücüleri uyarıyor. Lastik seçiminde aracın ağırlığı, yolcu ve yük kapasitesi, motor hacmi gibi özelliklerin de göz önünde tutulması gerektiğini vurgulayan uzmanlar, bu sayede daha güvenli bir sürüşle kaza riskinin azalacağını ve yakıttan tasarruf sağlanacağını belirtiyor.
 
o nasıl bi ölçü Veysel? 225-45-17 almalıydın, standart 17 ölçüsü budur leonun
bu arada iftar programını okudunmu geliyosun değilmi?
ya kadirim boyutları hatılamıyorum ama muhtemelen senin dediğin gibidir. bir daha kontrol edeceğim. orada olmaya çalışacağım. takipteyim.
 
iki gün önce tüm lastiklerimin havasını boşaltıp, nitrojen bastırdım. önlere 35 arkalara da 33 bastırdım fakat biraz sert gibi geldi. Birkaç gün daha kullanıp iyice deneyeceğim gerekirse biraz indireceğim.

traktör gibi olmuştur ziya bence kontrol et biraz düşür
 
Nitrojen lastiği soğuk tuttuğu için daha az ses yapar diye bir şey söylemek bana göre kesinlikle yanlış. Lastiğin hamuru ısındıkça yola tutuşu da arttığı gibi gürültü de en aza iner. Nitrojene nazaran bunlar eksi yanı olduğu gibi diğer yandan da yazın nitrojenle doldurulan lastiklerin aşırı sıcaktan da daha az etkileneceği de aşikar. Çünkü her lastiğin belli bir sıcaklıkta yapabileceği maksimum mesafe değerleri vardır. (Örn. 60 C derecede 40.000 km gibi). Dolayısıyla yazın nitrojenle, kışın da normal oksijenle lastiklerin doldurulması bana daha mantıklı geliyor.

- - - Mesaj Birleştirildi - - -

traktör gibi olmuştur ziya bence kontrol et biraz düşür

Depo kapağında ön 35, arka 32 yazıyor. En fazla 1'er psi indireceğim gibi. Daha da indiremem fabrika değerlerinin de altında kalacak aksi halde.
 

Arkadaşlar biraz araştırma yaptım birçok sitede okudum ve değerlendiriyorum. Kimsenin net cevap veremediği nitrojen(azot) ile lastik şişirme kimi lastik ömrünü uzatıyor. Fakat uzatma şekli olarak ta ısınmamasını gösteriyor. Isınmayan lastikte yol tutuşunda yeterli değildir ki benim için en önemli olan şeylerden bir tanesidir.
Fakat nitrojen(azot) gazı oksijende %78 gibi bulunuyor ise lastikleri soğuk tutacağını da sanmıyorum.(benim bildiğim sadece sıvı azot soğuk tutmak içindir. Buz dolaplarına basılan gaz) Yani tamamen kişinin kendine kalmış bir durum olarak görüyorum. Kılın lastik basınçlarıyla oynamak istemeyenler için ideal bir yöntem olabilir.
Benim aklıma takılan lastiklerini nitrojen ile dolduranların söylediği normal binek araç kullanıyorum nitrojenin öz ağırlığı daha hafif olduğu için diyorlar. Sonuçta yarış aracı kullanmıyoruz yani bize vereceği ufak ağırlık farkını hissetmemiz mümkün değildir.

Sonuç olarak benim anladığım kişiye kalmış bir durumdan ibaret yapılabilir de, yapılmasa da olur.

 
Geri
Üst Alt