Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Karadeniz RİP Akıntıları ve Tehlikeleri

kfy

Administrator
Katılım
25 Ağu 2009
Mesajlar
13,459
Yaş
60
Karadeniz’e özgü RİP akıntılarının (içe çeken akıntı) meydana geldiği tehlikeli bir bölgedir. RİP akıntısı, sahile vuran dalgaların, deniz zemini ve derinlik farkı nedeniyle birleşerek dar bir bölgeden hızla geri çekilmesidir. Geçmiş yıllarda bu bölgede denize giren onlarca insan RİP akıntılarına kapılarak yaşamını kaybetmiş
veya boğulma tehlikesi geçirmiştir.

Senin ve sevdiklerinin yaşamına değer veriyorsan;

1. Kontrolsüz, emniyet tedbiri alınmamış, cankurtaran ve sağlık ekibi bulunmayan plajlardan denize girme.
2. Rüzgarlı havalarda ve denizin dalgalı olduğu durumlarda denize girme.
3. Eğitimli bir cankurtaran değilsen boğulan kişilere yardım etme.
4. RİP akıntısına kapıldığında paniğe kapılma. Su üzerinde kalarak, yüzün kıyıya dönük halde kendini akıntıya bırak.

50-100 metre sonra akıntı sona erecektir. Önce yanlara sonra kıyıya doğru yüzerek denizden çık. Akıntıya kapıldığında kesinlikle kıyıya doğru yüzme. Dünya yüzme şampiyonu olsan dahi RİP akıntısına karşı koyamaz, yorulur, boğularak ölürsün.

Akıntıdan kurtulmak istiyorsan kıyıya paralel olarak yanlara doğru, daha sonra kıyıya doğru yüz.Kurtulmanın yolu kıyıya paralel yüzmek

Şile’de de pek çok kişinin ölmesine neden olan RİP akıntısı bilinenin aksine kıyıdan denize doğru gerçekleşiyor.

RİP hakkında bilinenin aksine derinde değil kıyıda hatta ayak bileğini geçmeyen derinliklerde oluşuyor. Kıyıya dalgalarla gelen sular denize dönmek için geri çekilirken meydana gelen RİP, bir akarsu gibi güçlü çekim yaratıyor.

Dipteki kumu da kaldırdığı için rengi daha koyu olan akıntı ancak dikkatli gözlerce ayırt edilebiliyor. Çok iyi yüzme bilenleri bile içine alabilecek kadar güçlü devam eden RİP’e yakalananların panik yapmadan kıyıya paralel yüzmesi gerekiyor. Saniyede 1-2 metre (saatte 70 km) hızla ve 20-30 metre genişlikte meydana gelen akıntıya yakalananlar kurtulmak için karaya doğru yüzerken büyük enerji sarf ederken hiç mesafe kat edemiyor.

En iyi yüzücüler bile saniyede 1 metre ilerleyemediği için RİP’e kapılanların çoğu panik nedeniyle ne yapacağını bilemiyor. Yorulmadan su yüzeyinde beklemek ve RİP’in etkisi geçtikten sonra kulaç atmak önerilen kurtulma yolları arasında.

RİP süresince yanlara (kıyıya paralel) yüzerek uzaklaşan kazazede etkisi geçtikten sonra daha kolay şekilde kıyıya kulaç atabiliyor. Özellikle hilal biçimli kıyılarda daha çok görülen RİP’in, halk arasında kum göçmesi, kum kayması olarak bilinen olaya da sebep olduğu biliniyor.
 
cezmi abi göstermişsin yine duyarlılığını çok haklısın bunu benden iyi kimse bilemez çünkü doğma büyüme şile liyim ben .dediğin gibi ne yüzücüler boğuldu o akıntıda dikkat edersen boğulanlar şileli deil sahilde her gördüğümüzü uyarıyoruz ama nafile.ben çok öyle akıntıya maruz kaldım dediğin gibi panik yok ne oldu 50 bilemedin 100 metre asağıdan veya yukarıdan cıktım denizden .bir gün şilede buluşma yapsakmı !!!!!!
 
Bu RİP akıntılarının en çok görüldüğü yerlerden biride sanırım Sakarya-Karasu sahilleri.
Geçen yıl özellikle gözümün önünde onlarca kişiyi kurtardı sahil güvenlik.

Hatta bende bi akrabamızı kurtarmak zorunda kalmıştım yanımdaydı bi anda baktım bağarıyor.
Tavsiyem kuma ayak değiyorsa yan dönüp yengeç gibi yan yan yürümek yoksa yüzmek hiçbir şekilde işe yaramıyor.
 
Geri
Üst Alt