Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Kütahya'da Siyanür Tehlikesi

kfy

Administrator
Katılım
25 Ağu 2009
Mesajlar
13,459
Yaş
60
Çevre Bakanı 'sızıntı yok, havuzların kendi aralarındaki problem' diyor, meslek odaları 'felaket kapıda' diyor.

Kütahya'daki siyanür barajındaki çökmenin ardından Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu "sızıntı yok, endişeye gerek yok" açıklaması yaparken Çevre Mühendisleri Odası uyardı: "Macaristan‘daki Facianın 25 Katı Daha Büyük Bir Felaket Kapıda!" DSİ yetkililerince yapımı sürdürülen yeni havuz tamamlandığında siyanürlü atıkların bu havuza tahliye edilmesi planlanıyor.
BAKAN EROĞLU: 'SİYANÜR SIZINTISI YOK'
Kütahya'da Eti Gümüş A.Ş,'ye ait olan ve 2004 yılında özelleştirilen gümüş üretim tesisinin atıklarının depolandığı siyanür barajındaki setlerden birinin çökmesi dikkatleri bölgeye çevirdi. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında Macaristan'ın Ajka kentindeki aliminyum fabrikasındaki zehirli atık barajının patlaması sonucu meydana gelen ve 'kızıl çamur felaketi' olarak adlandırılan olayı akıllara getiren siyanür barajındaki çökmenin ardından yeni bir havuz yapmak için çalışma başlatan DSİ yetkililerinden bilgi alan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, ardından yaptığı açıklamada siyanür sızıntısının olmadığını söyledi.
ÇMO: 'MACARİSTAN'DAN 25 KAT DAHA BÜYÜK TEHLİKE KAPIDA!'
Konuyla ilgili bir açıklama yapan TMMOB Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) ise Kütahya'daki tesisin faaliyetinin derhal durdurulmasını talep ederek Macaristan'dan 25 kat daha büyük bir felaketin kapıda olduğunu kaydetti. Bölgedeki çok sayıda köylü siyanür endişesiyle korkulu bekleyişini sürdürürken, barajın, tesisin özelleştirilmesinin ardından arttırılan üretim kapasitesine bağlı olarak yıkıldığı öne sürülüyor. Atık barajının iki numaralı havuzu ile üç numaralı havuzu arasındaki üç numaralı seddenin bir kısmının yıkıldığını ve atık malzemenin iki numaralı havuzu doldurduğunun belirtildiği ÇMO açıklamasında, İki numaralı seddenin üzerinden siyanürlü atık taşarak bir numaralı havuza akmaya başlamıştır. Tüm atık yükü son seddeye yüklenmiş durumdadır. 25 milyon ton siyanürlü atık her an son seddeyi de yıkıp barajı aşabilir. Tesisin bir an evvel faaliyetini durdurulması gerekmektedir. Tesis faaliyetlerini geçici durdurmalarla bu soruna çözüm aranmamalıdır. Siyanür ile yapılan maden faaliyetleri ölümü, açlığı ve sefaleti beraberinde getirmektedir" ifadelerine yer verildi.
'İÇME SULARINA SİYANÜR KARIŞTI' İDDİASI
Atık havuzunda biriktirilen 25 milyon ton siyanürlü atığın her an baraj seddesini aşıp köyleri çamur altında bırakabileceği uyarında bulunulan açıklamada, bölgede ve tesiste yapılan incelemelerde tesisin yakınında bulunan dört köyün büyük tehlike altında olduğu tespit edildiği belirtilerek, "Atık havuzunun yıkılması halinde Köprüören, Kızılcakaya, Yoncalı ve Örenköy tamamen siyanürlü atık altında kalacak binlerce insan hayatını kaybedecektir. Köylerin içme sularına şu anda bile siyanür karıştığı düşünülmektedir" denildi.
'SİYANÜRLÜ ÇAMUR, PORSUK ÇAYI VE SAKARYA NEHRİNDEN KARADENİZ'E ULAŞABİLİR' UYARISI
Tesis yetkilileri ve Çevre ve Orman Bakanlığı görevlilerinin halka ve meslek odalarına bilgi vermediğinin altı çizilen açıklamada, "içme sularında yapılan ölçümlerin sonuçları bir an evvel kamuoyu ile paylaşılmalıdır.Atık barajının taşması halinde siyanürlü atık su, Porsuk Çayı ile önce Eskişehir'de Sakarya Nehrine ve sonrada Karadeniz'e ulaşacaktır. Geçtiği tüm şehirlerde ciddi zehirlenme ve ölümlere yol açacak bu tehlike ile ilgili Çevre ve Orman Bakanlığı'nın gerekli önlemleri almakta yetersiz kaldığı ve önceki aylarda Bakanlık tarafından hazırlatılan raporlarla ilgili de gerekli önlemlerin alınmadığı görülmektedir" görüşüne yer verildi.
'HAVUZLARIN KENDİ ARALARINDAKİ PROBLEM!'
Siyanür barajındaki yıkımın ardından Kütahya'da incelemelerde bulunan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nun açıklamaları ise kafaları karıştırdı. Macaristan'daki kızıl çamur felaketinin Tuna Nehri'ne ulaştığı günlerde "ilk bilgilere göre atıkların Tuna nehrine ulaşması beklenmemektedir" açıklamasında bulunan Bakan Eroğlu, benzer bir açıklamayı Kütahya'da da yineledi. Siyanürlü barajdan çevreye sızıntının olmadığını, vatandaşların endişe etmemesi gerektiğini söyleyen Eroğlu "şu an için herhangi bir risk yok ancak bu konuda tedbir alsak da emniyet bölgesinde de gerekli tedbirler alındı. Burada halkımızda 'seddeler tamamen patladı, dışarıya siyanürlü atıklar ve malzemeler, atık sular dışarıya sızdı' şeklinde bir kanat var. Bu tamamen yanlıştır. Şu anda bir gram bile havuzların dışına sızma söz konusu değildir. Tamamen problem havuzların kendi aralarında olan problemdir. Bunu özellikle bir kez daha belirtiyorum dışarı bir gram dahi sızma yoktur" dedi.

Haber: Yusuf Yavuz
 
zamanında bakanda karadenizde çay içmişti sonuç acı gerçekler kardeniz kanser ile savaştı ve yükselen değerlerini kaybetti :kizgin:
 
Teşekkürler Cezmi abi. Demek istediğim çok şey bu konuda ama huzur adına demiyeceğim. Umarım kimsenin hayatı kötü yönde etkilenmez bu olaydan.
 
Rabbim cümlemizi korusun ersoy abimiz var kütahyada aman dikkat abi
 
bazı köylerin içme suyundaki siyanür oranı normalin kat be kat üstünde ben görmedim ama işletmeye giden arkadaşlar silme diye tabir edilecek seviyede barajlarda 15 milyon ton siyaürün bulunduğunu anlatıyorlar. depremde çatlak oluşup oluşmadığı belli değil. olay güncelliğini yitirdiğinden üzerine düşen de yok. ancak şunu söylemeliyimki eğer yer altı sularına karışırsa (ki yeni barajın bittiği ve hiç bir sızmanın olmadığı ya da olmayacağı söyleniyor) sadece kütahya değil tüm batı türkiye kola kolay temiz içme suyu bulamaz.

işletme zamanında 17 trilyona satıldı şu an bir aydaki net karı eski parayla 21 trilyon özelleştirmelerimizin hali de ortada
 
Halkı doğru bilgilendirmeleri gerek umarım gerçekten tehlike yoktur.....
 
Geri
Üst Alt