Hoşgeldiniz

Tüm özelliklerimizi kullanmak için şimdi bize katılın. Kayıt olduktan ve giriş yaptıktan sonra, konular oluşturabilir, mevcut konulara cevaplar gönderebilir, üyelerinize itibar verebilir, kendi özel mesajlaşma sisteminizi alabilir ve çok daha fazlasını yapabilirsiniz. Aynı zamanda ücretsiz stickerimizden de faydalanabilirsiniz.

Jetta’ya ‘Meksikalı vergisi’ geldi, Doğuş Oto şaşıp kaldı

kurtbil

Kayıtlı Üye
Katılım
25 Ağu 2009
Mesajlar
7,702
Yaş
37
Bakanlar Kurulu, Alman Volkswagen’e ait Meksika üretimi Jetta’ya yüzde 10 ek vergi kararı aldı. Bu karar, VW’nin Türkiye Temsilcisi Doğuş Otomotiv’i şaşırttı.


HIZLA büyüyen cari açığa çözüm arayan hükümet, Türkiye’nin en büyük otomobil ithalatçılarına karşı da önlem almaya başladı. Doğuş Otomotiv’in temsilcisi olduğu Volkswagen’in Türkiye’de en çok sattığı modeli Jetta’yı frenlemek için bu aracın üretilip ithal edildiği Meksika’yla ticarete ek yükümlülükler getirildi. Bakanlar Kurulu’nun kararına göre 1 Ağustos’tan itibaren Meksika menşeli otomobillerin ek mali yükümlülük olarak CIF (Mal Bedeli, Sigorta ve Navlun) bedelinin yüzde 10’u oranında ilave toplu konut fonu kesilecek. Meksika’dan Türkiye’ye sadece VW Jetta ithal ediliyor.
Doğuş kararı inceletiyor
Türkiye’de VW satışlarının 3’te birini oluşturan Jetta’nın yüzde 10 ek vergiyle rekabette avantajını kaybetmesi ve satışlarının yarı yarıya azalması bekleniyor. 2011 yılının ilk 4 ayında VW markalı otomobillerin satışı 17 bin 215 adede ulaşırken en fazla sattığı model 5 bin 66’yla Jetta oldu. VW yıl sonuna kadar 12 bin adet Jetta satmayı planlıyordu. Doğuş Otomotiv CEO’su Ali Bilaloğlu, şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu konuyla ilgili olarak ithalat bölümümüz gerekli incelemeleri yapıyor. Ama benim bildiğim kadarıyla bu ek vergi ancak Avrupa üzerinden yapılan ithalat için geçerli. Yani direkt Meksika’dan bu araçları getirdiğiniz takdirde bu kararın kapsamına girmediğini düşünüyorum. Biz hangi ithalatta hangi oranlarla Avrupa veya Meksika’dan bu araçları ithal ettiğimize bakıyoruz. Ben bizi çok etkileyeceğini düşünmüyorum.”
28 Nisan’da yayımlandı
28 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Ek Mali Yükümlülük Olarak İlave Toplu Konut Fonu Tahsili Hakkında Kararı’ Avrupa Birliği ve Türkiye’nin diğer ülkelerle imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşmalarının; anlaşma hükümleri, ülkeler ve eşya açısından farklılık arz etmesi sonucunda Türkiye aleyhine ortaya çıkan tarife farklılığının giderilmesini amaçlıyor. Buna göre, Meksika menşeli olarak A.TR belgesi eşliğinde ‘Binek otomobilleri, silindir hacmi 1500 cm3’ü geçen fakat 1600 cm3’ü geçmeyenler, silindir hacmi 1600 cm3’ü geçen fakat 2000 cm3’ü geçmeyenler’ ithal edilmesi halinde, ek mali yükümlülük olarak CIF bedelinin yüzde 10’u oranında ilave Toplu Konut Fonu tahsil edilecek. 4458 sayılı Gümrük Kanunu, İthalat Rejimi Kararı ve ilgili diğer mevzuatın, Toplu Konut Fonu’nun tarhına, tahakkukuna, tahsiline, geri verilmesine, takibine ve teminata bağlanmasına ilişkin hükümleri, bu karar kapsamında uygulanacak ek mali yükümlülüğün tarhı, tahakkuku, tahsili, geri verilmesi, takibi ve teminata bağlanması işlemlerinde de uygulanacak.
Yeni model yılında başlayacak
Söz konusu kararın tatbikinde; ithalatçı veya temsilcisi tarafından, bu ürünlerin ithalatı sırasında, ithal edilen ürünün menşesine ilişkin olarak bu kararda yer almayan ülkelerin beyan edilmesi halinde, gümrük idarelerince bir menşe ispat belgesi talep edilmeyecek. Karar yeni model yılına denk gelen 1 Ağustos 2011’de yürürlüğe girecek.

İlk 5 içinde üretici olmayan tek marka

VOLKSWAGEN, Türkiye otomotiv pazarı içinde üretici olmadan satışlarda ilk 5 marka arasında yer alan tek firma. Otomobil satışlarında ilk 5 markaya baktığımızda Renault 2010 yılında 75 bin 834 adetle birinci sırada yer alırken, Ford 55 bin 212 adetle ikinci Hyundai 47 bin 572 adetle üçüncü, Fiat ise 45 bin 220 adetle dördüncü sırada yer aldı. İlk 4 marka Türkiye’de üreterek dış ticareti ihracatla dengeliyor.
 
valla şaşırdılar artık :D
 
dengeyi çok fazla sarsacak, buna kızıp tüm markalardan hırsını almasınlar :)
 
ABD'de de 500 $'lık bi artış söz konusuymuş Jetta'da..
 
bu jetta sadece meksikadamı üretiliyor?
 
Geri
Üst Alt